Flerrumssystem, eller multiroom som kanske är en vanligare beteckning för produktkategorin, är numera en etablerad företeelse och någonting allt fler ser som en smidig och enkel lösning för att strömma musik i hemmet. Visst går det att, som i stort sett var det enda alternativet förr, via kabel ansluta ett gäng högtalare till en förstärkare/receiver och på så sätt dela in hemmet i olika zoner. En både omständligare och mer begränsad lösning när det gäller utbud och tjänster.

Guide: Så får du bäst ljud i ditt högtalarsystem

Och varför krångla till det. Utbudet av multiroom-högtalare är mer omfattande än någonsin förr och de flesta hushåll har numera ett wifi-nätverk installerat, som också är en nödvändighet för att ljudsystemen ska kunna kommunicera med varandra.

Testade multiroom-högtalare

Du behöver inte heller köpa en komplett uppsättning högtalare. Det går alldeles utmärkt att börja med en eller två enheter och sedan utöka systemet allteftersom och efter behov. En stor fördel med ett multiroom-system är enkelheten och att du som användare kan installera alltsammans och sedan kontrollera uppspelningen via en app i din smartphone – vissa modeller är även kompatibla med röstassistenter som Siri, Google Assistent och Amazons Alexa liksom Spotify Connect.
 
Multiroom

Beroende på konfiguration och antalet högtalare du införskaffar kan du välja att lyssna på en och samma låt i varje rum eller att spela olika i varje rum, och de flesta systemen erbjuder möjligheten att med två identiska högtalare skapa ett stereopar. Flera tillverkare erbjuder även hemmabiolösningar i form av en ljudlimpa och tillhörande subbas som är helt kompatibelt med ditt multiroom-system.

Pratar med varandra

Gemensamt för alla dessa multiroom-högtalare är att de kan kommunicera med varandra och att du ska kunna styra musiken i alla enheter, tillsammans eller separat. Numera kan du i de flesta fall även konfigurera två enheter för höger/vänster kanal i en stereoinstallation vilket resulterar i en klart förbättrad lyssnarupplevelse.

Utbudet är som sagt enormt och det är inte helt enkelt att fastställa vilket som är bäst för varje enskild användare. Det är en hel del parametrar att ta hänsyn till: design, prestanda, rumsstorlek och vilken app som är mest användarvänlig. Och prislappen givetvis. Att fylla hemmet med nya avancerade högtalare är ingen billig historia, även om det är en del prisskillnader beroende på vilket märke du väljer. För även om Sonos fortfarande är herren på täppan i segmentet är alternativen många och försprånget Sonos haft sedan tidigare är i stort sett uppätet. 

Så gjorde vi testet

Med tanke på den mängd av olika alternativ väljer vi här att fokusera på några enskilda modeller från respektive tillverkare. Precis som i tidigare jämförelser testar vi minst två modeller från var och ett av varumärkena, detta för att kunna bedöma multiroom-egenskaperna liksom för att kunna använda den tillhörande appen fullt ut. Av de deltagande modellerna är minst två av dessa identiska för att kunna användas som stereopar, i de fall detta är möjligt. Samtliga högtalare testas i en identisk miljö samt matas med samma filer från en och samma uppspelningsenhet.  


Audio Pro A10 – mer lyx och elegans

Högtalare med makalöst bra basåtergivning

Audio Pro 10

Betyg 4 av 5

Omdöme

Audio Pro har för vana att tillverka välljudande högtalare och prisvärda A10 är inget undantag. Bestyckad med en diskant på 1,25 tum, en tre tums långslagig bas samt två passiva element på vardera 4,5 tum, får vi en ljudupplevelse i absoluta världsklass – detta trots den kompakta designen. Delningsfrekvensen är på 300 Hz och just basåtergivningen är makalöst bra. Två enheter räcker med andra ord för vardagsrummet, upp till en viss nivå. Har du för vana att dra på rejält rekommenderar vi att du kompletterar med tillverkarens trådlösa subwoofer, Addon C-sub. 

Positivt

  • Kompakt, snygg design.
  • Dynamiskt och detaljerat ljud.
  • Användarvänlig app.
  • Snabbvalsknapparna.

Negativt

  • Långsam app och trist gränssnitt.
  • Volymen justeras separat på båda enheterna vid stereokoppling (fysisk knapp).
M3 rekommenderar

A10 har en helt annan design och utstrålar mer mognad, elegans och lyx jämfört modellerna i Addon-serien. Den cylinderformade högtalaren kräver minimalt med utrymme och passar in i de flesta miljöer. Den är klädd i ett tidsenligt grövre tyg och finns i två olika nyanser av grått. Dessa är utan tvekan en av de snyggaste multiroom-modellerna på marknaden just nu.

Rek pris vid test: 2 000 kronor.
Pris: Kostar 1 490 kronor hos Kjell & Co.

 Läs hela vårt test av Audio Pro A10 


Denon Home 250 en multiroom-högtalare i toppklass

Denon befäster sin plats i toppen med nya multiroom-serien Home

Denon Home 250
Betyg 5 av 5

Denon Home 250: Omdöme

De nya multiroom-högtalarna är minst sagt efterlängtade. Inget ont om Heos-högtalarna men nog börjar de känns en aning utdaterade. Modern fräsch design, nya spännande funktioner och sist men inte minst – ett sjuhelsikes bra ljud. Med Home-serien står Denon rustade för framtiden. Visst, det är inga billiga pjäser men som så ofta annars får du vad du betalar för.

Positivt

  • Design och användarvänlighet
  • Riktigt bra ljud
  • Förberedd för aktiv röststyrning
  • Två enheter kan användas som höger och vänster kanal i stereokonfiguration

Negativt

  • Kostar en slant
  • Saknar optisk ingång
  • Snabbvalsfunktionen fungerar inte optimalt med Spotify
M3 rekommenderar

Home 250 är rakt av en ersättare till Heos 5 (och till viss mån även till Heos 3) inte sett bara till storlek, utan även när det gäller bestyckningen som består av två 4-tumsbasar, en passiv 5,25 tum slavbas på baksidan samt två 20 millimeters diskanter. Men frekvensomfånget är utökat liksom i viss mån även kabinettets interna volym.

Rek. pris vid test: 5 398 kronor .
Pris nu: Kostar 5 198 kronor hos HiFi-klubben.

 Läs hela vårt test av Denon Home 250 


Dynaudio Music 5 låter oförskämt bra

Snygga, men dyra multiroom-högtalare

Dynaudio Music 5
Betyg 3 av 5

Omdöme

Dynaudio Music-serien är ett spännande alternativ i den stenhårda kamp som vi just nu upplever i multiroom-segmentet. Appen i sig, liksom tekniken bakom det intelligenta trådlösa musiksystemet och dess inbyggda ljudförbättring, är rena lyckoruset. Men tiden har kommit ikapp högtalaren och det höga priset, avsaknaden av Spotify Connect och röststyrning drar ner helhetsbetyget rejält.

Positivt

  • Snygg design.
  • Låter oförskämt bra.
  • Kompetent och användarvänlig app.

Negativt

  • Snordyra.
  • Väldigt begränsat utbud av streamingtjänster.
  • Saknar Spotify Connect.
Ljudkvaliteten är oförskämt bra även vid riktigt hög volym, med en dynamisk och detaljrik ljudbild. Det nästan kristallklara mellanregistret övergår sömlöst till både diskant och den fylliga basåtergivningen, något som blir än mer tydligt när vi stereokopplar två Music 5-enheter.

Pris vid test: Från 7 990 kronor hos Prisjakt.
Pris nu: Från 6 499 kronor hos Prisjakt.

 Läs hela vårt test av Dynaudio Music 5 


Harman Kardon Citation 300 är ett lyft från föregångarna

Multiroom med imponerande ljudkvalitet

Harman Kardon Citation 300
Betyg 4 av 5

Omdöme

Citation 300 låter riktigt bra även utan möjligheten att finjustera inställningarna och det går att dra på rejält. Ljudet är överlag klart och detaljerat och basåtergivningen är imponerande med tanke på högtalarens smidiga format. Möjligheten till äkta stereo och att kunna separera vänster och höger kanal är ett klart plus. Ytterligare ett plus är möjligheten att integrera Citation-högtalarna i ditt redan befintliga smarta hem med andra kompatibla enheter. 

Positivt

  • Snygg design.
  • Ljudkvaliten imponerar..

Negativt

  • Saknar (för närvarande) equalizer.
  • Priset.

Den stora nyheten är att Harman helt övergett en dedikerad app-lösning för streaming och rumsindelning. Förutom bluetooth är det nu Chromecast, Google Home och Google Assistent som gäller. Allt fler tillverkare väljer som bekant att lägga till röststyrningsfunktioner för det smarta hemmet i sina produkter. Att valet i detta fall föll på Googles lösning tackar vi för med tanke på stödet för svenska som äntligen implementerats.

Pris vid test: Från 3 990 kronor hos Prisjakt.
Pris nu: Från 2 890 kronor hos MediaMarkt

 Läs hela vårt test av Harman Kardon Citation 300 


Sonos Play:5 – en riktig multirom-klassiker

Lämpar sig för både små och stora rum

Sonos Play 5
Betyg 4 av 5

Omdöme

Trots att Play:5 hängt med ett tag nu är det fortfarande en fröjd att lyssna till dem. Ljudet är rent och klart och ackompanjerat med en fyllig bas. Trots att de fortfarande saknar stöd för 24 bitars hd-ljud klarar de av att mäta sig med vilka hifi-högtalare som helst och volymresurser finns det gott om. Det låter med andra ord bra över hela registret. Vi rekommenderar Sonos starkt för den oinvigde – en genomtänkt och användarvänligt system med ett brett utbud av kompatibla produkter för olika användningsområden.  

Positivt

  • Snygg design, smidigt format.
  • Bra ljud.
  • Enkelt handhavande.
  • Brett utbud av integrerade streamingtjänster.

Negativt

  • Högt pris.
  • Saknar bluetooth.
  • Trueplay-kalibreringen stöds endast via IOS.
Sonos Play:5 är bestyckad med sex synkroniserade högtalarelement bestående av tre mid-woofers samt tre diskanter, varav två är vinklade åt sidan för att skapa en bredare ljudbild. Högtalaren kan placeras både ståendes eller liggandes, med en något förändrad ljudbild som följd. För en optimal ljudupplevelse är två pjäser förenade i ett stereopar att föredra.

Pris vid test: Från 5 650 kronor hos Prisjakt
Pris nu: Från 5 990 kronor hos Prisjakt.

 Läs hela vårt test av Sonos Play:5