Flerrumssystem, eller multiroom som kanske är en vanligare betäckning för produktkategorin, är numera en etablerad företeelse och någonting allt fler ser som en smidig och enkel lösning för att strömma musik i hemmet. Visst går det att, som i stort sett var det enda alternativet förr, via kabel ansluta ett gäng högtalare till en förstärkare/receiver och på så sätt dela in hemmet i olika zoner. En både omständligare och mer begränsad lösning när det gäller utbud och tjänster.

Guide: Så får du bäst ljud i ditt högtalarsystem

Och varför krångla till det. Utbudet av multiroom-högtalare är mer omfattande än någonsin förr och de flesta hushåll har numera ett wifi-nätverk installerat, som också är en nödvändighet för att ljudsystemen ska kunna kommunicera med varandra.

Du behöver inte heller köpa en komplett uppsättning högtalare. Det går alldeles utmärkt att börja med en eller två enheter och sedan utöka systemet allteftersom och efter behov. En stor fördel med ett multiroom-system är enkelheten och att du som användare kan installera alltsammans och sedan kontrollera uppspelningen via en app i din smartphone – vissa modeller är även kompatibla med röstassistenter som Siri, Google Assistent och Amazons Alexa liksom Spotify Connect.

Multiroom

Beroende på konfiguration och antalet högtalare du införskaffar kan du välja att lyssna på en och samma låt i varje rum eller att spela olika i varje rum, och de flesta systemen erbjuder möjligheten att med två identiska högtalare skapa ett stereopar. Flera tillverkare erbjuder även hemmabiolösningar i form av en ljudlimpa och tillhörande subbas som är helt kompatibelt med ditt multiroom-system.

Pratar med varandra

Gemensamt för alla dessa multiroom-högtalare är att de kan kommunicera med varandra och att du ska kunna styra musiken i alla enheter, tillsammans eller separat. Numera kan du i de flesta fall även konfigurera två enheter för höger/vänster kanal i en stereoinstallation vilket resulterar i en klart förbättrad lyssnarupplevelse.

Utbudet är som sagt enormt och det är inte helt enkelt att fastställa vilket som är bäst för varje enskild användare. Det är en hel del parametrar att ta hänsyn till: design, prestanda, rumsstorlek och vilken app som är mest användarvänlig. Och prislappen givetvis. Att fylla hemmet med nya avancerade högtalare är ingen billig historia, även om det är en del prisskillnader beroende på vilket märke du väljer. För även om Sonos fortfarande är herren på täppan i segmentet är alternativen många och försprånget Sonos haft sedan tidigare är i stort sett uppätet.


Så gjorde vi testet

Med tanke på den mängd av olika alternativ väljer vi här att fokusera på några enskilda modeller från respektive tillverkare. Precis som i tidigare jämförelser testar vi minst två modeller från var och ett av varumärkena, detta för att kunna bedöma multiroom-egenskaperna liksom för att kunna använda den tillhörande appen fullt ut. Av de deltagande modellerna är minst två av dessa identiska för att kunna användas som stereopar, i de fall detta är möjligt. Samtliga högtalare testas i en identisk miljö samt matas med samma filer från en och samma uppspelningsenhet.