Multiroompaket är hetare än någonsin, och upplägget är i de flesta fall både smidigt och enkelt. Men det skiljer sig åt mellan hur de olika tillverkarna valt att utforma mjukvaran för rumsindelning och vilka integrerade tjänster som erbjuds i appen.

Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!

Vissa har valt att skippa en dedikerad app helt och hållet för att i stället hänvisa användaren till exempelvis Google Home för installation och konfigurering av högtalarna. Men principen är den samma – högtalarna ansluts till ditt hemmanätverk för att du enkelt och snabbt ska kunna strömma musik till hemmets olika rum.

Pratar med varandra

Gemensamt för alla dessa multiroom-högtalare är att de kan kommunicera med varandra och att du ska kunna styra musiken i alla enheter, tillsammans eller separat. Numera kan du i de flesta fall även konfigurera två enheter för höger/vänster kanal i en stereoinstallation vilket resulterar i en klart förbättrad lyssnarupplevelse.

Flera av tillverkarna tillhandahåller en bred uppställning av produkter beroende på hur ditt hem ser ut och vilka behov du har. Det går att skaffa allt från soundbars och surroundhögtalare och små enheter för mindre rum till riktigt stora pjäser för vardagsrummet.

Lanseringen av svenskt stöd för Google Assistent gör sig påmind även i detta segment av produkter och när nu både JBL och Harman introducerat kompatibla modeller blir kampen om köparna ännu mer intressant. Alternativet Siri (och snart även Amazon Alexa) gör inte det hela mindre spännande. I denna jämförelse lägger vi just röststyrningsfunktionerna lite åt sidan och fokuserar istället på högtalarnas ljudprestanda, design, musiktjänster som stöds och användarvänlighet.

Vi testar sex olika lösningar från lika många tillverkare. I samtliga fall testar vi två identiska enheter för att kunna bedöma handhavande och eventuell stereo-konfiguration.