JBL Link 300 – klar och levande ljudbild

JBL har precis som i fallet Harman lanserat en ny serie multiroom-högtalare och även är har en dedikerad app ersatts av Google Home.

Multiroom 2018

Även Link-serien har inbyggd röststyrning i form av Google Assistent och totalt finns det fyra olika modeller: den stora kraftfulla Link 500, mellanmodellen Link 300 samt de två mindre Link 10 och Link 20 som båda har inbyggd uppladdningsbart batteri och är vattentäta. Till denna jämförelse har vi valt mellanmodellen Link 300, den större Link 500 är vid testtillfället ännu inte lanserad så den får vi utvärdera längre fram.

Tilltalande design

Högtalaren är oval till formen och precis som många andra modeller omsluts den av ett grovt tyg, i detta fall svart. På ovansidan har vi funktionsknapparna som kontrollerar volym, bluetooth, play/pause, mute samt Google Assistent. Baksidan domineras av det blottade baselementet.

Designen är överlag tilltalande men på närmare håll drar över- och underdelen i hårdplast ner helhetsintrycket något. Det blir något av en budgetkänsla över det hela, vilket är synd. En möjlig förklaring kan vara att man vill distansera Link-serien och JBL från de lyxigare, dyrare och närbesläktade Citation-högtalarna från Harman Kardon.

Multiroom 2018
Allt sköts numera via Google Home.

Installationsförloppen är identisk med Harman Citation och andra Google Assistent-högtalare. In med kontakten i väggen och lägg till högtalaren i Google Home-appen. Har du redan kompatibla högtalare integrerar du Link 300 enkelt i ditt hem och vill du gruppera två enheter för äkta stereo med separerad vänster- och högerkanal är det inga problem, företrädelsevis då med två identiska modeller.

Avsaknad av dedikerad app och Spotify Connect innebär att du strömmar musik via Chromecast. Antingen direkt via Spotify, Tidal eller liknande eller med hjälp av röststyrning. För det sistnämnda väljs den tjänst du ställt in som förval i Google Home automatiskt. Du kan även skicka musik via bluetooth.

Omdöme

Ljudmässigt presterar Link 300 riktigt bra med tanke på högtalarens storlek. Basåtergivnigen övertygar och ljudbilden är klar och levande. Det går att dra upp volymen relativt högt innan det brister, och då främst i form av distorsion i det övre mellanregistret. Två högtalare i stereokoppling är att rekommendera om du vill få riktigt bra spridning. På minussidan har vi priset samt att diskant och basljud inte går att justera i Home-appen.


JBL Link 300

Testad: December 2018
Mer info: JBL
Element: 1 x 89 mm baselement, 1 x 20 mm
Anslutning: Bluetooth (4.2), Aux-in, Wifi (2,4 samt 5 GHz).
Tjänster: Chrome Cast, Google Home
Röststyrning: Google Assistent
Spotify Connect: Nej, streama via Chrome Cast
Mått: (B x H x D): 236 x 154 x 134 millimeter
Vikt: 1,7 kilo
Pris: Från 2 990 kronor hos Prisjakt.

plus

Snygg design, smidigt format.
Ljudet, främst basåtergivningen övertygar trots kompakta mått.

minus

Billig känsla i material.
Pris.
Saknar (för närvarande) equalizer.

Betyg 6 av 10

JBL Link 300 Pris vid test: 2990 kr.

Bästa pris just nu: 2159 kr