Sonos Play:5 

Sonos gödslar inte direkt marknaden med nya produkter. Det är nästan precis tre år sedan senaste generationens Play:5 lanserades i Sverige och modellen är fortfarande aktuell.

Multiroom 2018

Tillverkarens multiroom-högtalare är synonymt med hela segmentet och populariteten bland användarna verkar hålla i sig oavsett om det kommer nya produkter eller ej. Men visst skulle det sitta fint med en ny generation – framför allt väntar vi på att mellanmodellen Play:3 ska komma i ny tappning. Modellen finns förvisso fortfarande tillgänglig hos vissa återförsäljare men på tillverkarens egen hemsida har den tagits bort.

Play:5 kommer i svart eller vitt. På ovansidan finns touchknappar som du med svepande rörelser styr volym och spårbyten med. När det gäller inbyggt stöd för röststyrning är det, beroende på modell, Siri som gäller. Alexa (för närvarande i One och Beam) fungerar ännu inte i Sverige men det lär inte dröja alltför länge innan tjänsten aktiveras även här, framför allt med tanke på att Google Assistent nu lanserats på svenska.

Enkel installation och kalibrering

Sonos styrka har alltid varit den kontinuerligt uppdaterade programvaran och i förlängningen det enkla handhavandet. I dag finns även stöd för Spotify Connect vilket förenklar användandet ytterligare. Installationen är enkel, du installerar den dedikerade appen och följer anvisningar, därefter kan du börja med rumsindelningen och ansluta eventuella streamingtjänster. Har du en Iphone optimerar du ljudet med hjälp av kalibreringsverktyget Trueplay. Högtalaren skickar ut en ljudsignal och appen använder sig av din telefons mikrofon för att känna av rummets uppbyggnad. Funktionen fungerar däremot inte med Android-telefoner.

Multiroom 2018

Sonos Play:5 är bestyckad med sex synkroniserade högtalarelement bestående av tre mid-woofers samt tre diskanter, varav två är vinklade åt sidan för att skapa en bredare ljudbild. Högtalaren kan placeras både ståendes eller liggandes, med en något förändrad ljudbild som följd. För en optimal ljudupplevelse är två pjäser förenade i ett stereopar att föredra.

Omdöme

Trots att Play 5 hängt med ett tag nu är det fortfarande en fröjd att lyssna till dem. Ljudet är rent och klart och ackompanjerat med en fyllig bas. Trots att de fortfarande saknar stöd för 24-bitars hd-ljud klarar de av att mäta sig med vilka hifi-högtalare som helst och volymresurser finns det gott om. Det låter med andra ord bra över hela registret.

Sonos Play:5

Testad: December 2018
Mer info: Sonos
Element: 3 x bas-/mellanregisterelement, 3 x diskant
Anslutning: Wifi 802.11b/g, 10/100 Mbps ethernet
Tjänster: Spotify, Deezer, TuneIn, Google Play, Tidal, med flera
Röststyrning: Amazon Alexa
Spotify Connect: Ja
Mått: (B x H x D): 364 x 203 x 154 millimeter
Vikt: 6,4 kilo
Pris: Från 5 650 kronor hos Prisjakt.

plus

Snygg design, smidigt format.
Bra ljud.
Enkelt handhavande.
Brett utbud av integrerade streamingtjänster.

minus

Högt pris.
Saknar bluetooth.
Trueplay-kalibreringen stöds endast via IOS.

Betyg 6 av 10

Sonos Play:5 II Pris vid test: 5550 kr.

Bästa pris just nu: 5721 kr