Denon Heos 5 HS2 – magnifikt ljud

I vårt förra jämförande test av multiroom-högtalare utsåg vi Denon till vinnare, och imponerades stort av tjänsterna i appen och det enastående ljudet. Hedersbetyget förpliktigar så det är med stor tilltro vi åter tar oss an Heos 5.

Denon Heos

Inbyggt stöd för bluetooth

Heos 5 har numera tillägget HS2 i modellnamnet, vilket innebär inbyggd bluetooth-anslutning som tidigare krävde en usb-adapter, liksom stöd för högupplöst ljud (24 bit). Designen är djärv och modern med en droppliknande form och med en hög kvalitetskänsla. På ena sidan finns knappar för volym, på baksidan aux- och usb-ingång samt ethernetkontakt. Här har vi också knappar för att aktivera bluetooth respektive trådlös anslutning av högtalaren till ditt trådlösa nätverk.

Installationen går snabbt, även om förfarandet är en aning omständigt. Genom att koppla in mobilen med minijack-kabeln som ingår registrerar du högtalaren på ditt trådlösa nätverk. Saknar din smartphone uttag får du koppla in högtalarna med hjälp av ethernet-kabeln till din router. Här känns det som om Denon krånglat till det en aning men du behöver å andra sidan bara göra det en gång per högtalare.

Denon Heos

Appen är riktigt snygg och föredömlig i både uppbyggnad och användarvänlighet. Det är enkelt att både gruppera högtalarna mellan olika rum och att förena två enheter till ett stereopar. Utbudet av kompatibla streamingtjänster är gediget och precis som i Sonos-appen fullt integrerade i själva appen.

Omdöme

Ljudet är magnifikt och Heos 5 fyller utan problem ett större rum. Bas och diskant justeras i appen men någon flerbandsequalizer finns inte. Karaktären är fyllig, men ändå klar och högtalaren levererar en grym närvaro oavsett musikstil. Tillverkarens gedigna utbud av modeller är ytterligare ett strakt argument. Nu saknas bara röststyrning även i Sverige för att framtidssäkra Heos-högtalarna. Alexa fungerar i Heos-högtalarna på andra marknader och bör med andra ord lanseras inom en snar framtid här.

M3 Bäst i test

Fakta: Denon Heos 5 HS2

Testad: December 2018
Mer info: Hifiklubben
Element: 2 x diskanter, 2 x mellanregister/bas, 1 x passiv radiator
Anslutning: Wifi 802.11a/b/g/n/ac (2,4 GHz/5 GHz), 10/100 Mbps ethernet, aux, USB-port
Tjänster: Spotify, TIDAL, Soundcloud, Deezer m. fl.
Röststyrning: Amazon Alexa (ännu ej i Sverige)
Spotify Connect: Ja
Mått: (B x H x D): 294 x 209 x 166 millimeter
Vikt: 3 kilo
Pris: Från 4 798 kronor hos Prisjakt.

plus

Snygg design.
Imponerande ljudåtergivning över hela registret 
Enkelt handhavande.
Brett utbud av integrerade streamingtjänster.

minus

Högt pris.

Betyg 8 av 10

Denon Heos 5 HS2 Pris vid test: 4798 kr.

Bästa pris just nu: 3996 kr