När vi för ett år sedan testade Panasonic GM1, föregångaren till GM5, konstaterade vi att den fullständigt körde över Panasonics egen lyxkompakt LX7. Nu har LX7 ersatts med den rejält uppgraderade LX100 med bland annat Four Thirds-sensor.

Men nu kommer GM5 och får oss att ställa samma fråga igen: Varför köpa en lyxkompakt (om än fantastiskt bra) när man kan köpa en systemkamera som kostar lika mycket och faktiskt är aningen mindre och där du kan byta objektiv?


Panasonic GM5 må vara liten som en kompaktkamera, men den tar bilder som den systemkamera den är.

Detaljrikedomen och färgerna är bra även när du skruvar upp känsligheten, som med iso inställt på 2000. På lägre iso är tonomfånget mycket bra så du kan ljusa upp skuggor utan problem med brus och bandning.

Det finns givetvis inget enkelt svar på den frågan, men som vanligt handlar det om olika prioriteringar för olika köpare. GM5 är bara kompaktare än LX100 med den lilla ljussvaga 12–32-zoomen.

Med ett objektiv vars prestanda matchar det hos LX100, till exempel Panasonic 12–25/2,8 eller Olympus 12–40/2,8, blir GM5 genast påtagligt klumpigare och dyrare. Men i gengäld kan du sätta till exempel en Panasonic 100–300/4–5,6 på GM5 och plötsligt ha ett superkompakt litet paket för fågelfoto.

Sökare och sko

Den största nyheten hos GM5 jämfört med föregångaren GM1 är att den inbyggda blixten har försvunnit och att det utrymmet nu i stället används för en inbyggd sökare. Vi misstänker att för 99 fotografer av 100 är det ett bra byte. Vill du till äventyrs ändå tillföra extra ljus skickar Panasonic med den lilla lösa blixten FL70 som du sätter i blixtskon som tillkommit på ovansidan.

Sökaren är ganska trång och lite mörk, men ändå ett stort lyft att ha inbyggd. Det gör livet enklare när du fotograferar i starkt solljus eller när du har ett teleobjektiv monterat och behöver följa ett motiv. Bildskärmen hos GM5 är ungefär lika stor som hos GM1, men har lite lägre upplösning.

Det var först när vi läste specarna vi såg det där med upplösningen, i praktiken märks det inte alls. Skärmen har pekfunktion vilket gör det betydligt enklare att bläddra och zooma bland tagna bilder. Men det underlättar också snabbinställningar eller när du vill visa vart du vill att autofokusen ska sikta.

Med sitt kompakta format och det faktum att du kan köra helt tyst slutare är GM5 en perfekt kamera för det vi kallar gatufoto, att fånga ögonblick bland människor. Det här gör att den också fungerar mycket bra som rese- och turistkamera.

Storleken är i stort sett densamma, GM5 är ungefär fem millimeter högre och sökaren sticker ut sex millimeter jämfört med GM1. Den lilla ökningen i höjd och det förbättrade tumgreppet bak gör GM5 märkbart bekvämare att hålla. Vi gillar även det lilla tumhjulet på baksidan, som fungerar mycket bättre än inställningsringen runt multiväljaren på GM1. Kort sagt: GM5 har rejält mycket bättre hantering än sin föregångare.

Stark i svagt ljus

Men även insidan har uppgraderats. Sensorn är visserligen fortfarande på 16 megapixel, men iso-omfånget har växt ett steg. Utläsningshastigheten från sensorn har ökats, vilket dels ger bättre videoprestanda, men också en snabbare och mer träffsäker autofokus. Det här märks, i synnerhet i svagt ljus där GM5 fokuserar påtagligt bättre än sin föregångare.

Bildkvaliteten är inte oväntat fortfarande mycket bra, Panasonic har finputsat den här sensordesignen i några år nu och det märks. När ljuset börjar bli svagt kan du öka känsligheten upp till iso 3200 och ha ett klart hanterbart brus och okej färgteckning.

Vid högre känsligheter märks bruset lite väl mycket och färgomfånget krymper märkbart. Men jämför du bildkvaliteten med kompaktkameror i samma storlek får nästan alla av dem storstryk av GM5. Ett undantag är förstås LX100 som har ungefär samma sensor men ett ljusstarkare objektiv.

GM5 har inbyggd wifi och har till skillnad från GM1 nfc. Panasonics appar för att fjärrstyra kameran från mobilen vinner inga designpris, men fungerar bra. Videokvaliteten är som alltid hos Panasonic mycket bra, du kan filma i 50/60p och du får en detaljrik men ändå stabil och behaglig bild.
M3 rekommenderar

Omdöme

Panasonic GM5 är just nu den bästa ultrakompakta systemkameran på marknaden. Med kitobjektivet är det här en liten, lätt och smidig kamera du enkelt har i en jackficka. Kameran är snabb, har förvånansvärt bra hantering trots storleken och ger en mycket fin bildkvalitet. Den är en kompakt liten kamera att bära med sig varje dag i veckan och kan sedan vara en helt okej fågel- och naturkamera på helgerna.

Fakta: Panasonic Lumix GM5

Tillverkare/kontakt: Panasonic, www.panasonic.se
Upplösning: 16 megapixel.
Sensorstorlek: Four Thirds (13 x 17,3 mm).
Filmfunktion: 1 920 x 1 080 i 24, 25 eller 50/60p.
Objektivfattning: Micro Four Thirds.
Sökare: Elektronisk, 1 116 000 pixel.
Skärm: Fast, pekskärm, 3 tum (921 000 pixlar).
Inbyggd blixt: Nej, men lös blixt medföljer.
Mikrofoningång/hörlursuttag: Ja/nej.
Minne: Sd.
In/utgångar: Hdmi, Usb/av-ut, wifi, ingång för fjärrkontroll.
Storlek: 9,9 x 6 x 3,6 centimeter.
Batterikapacitet: 220 bilder.
Vikt: 211 gram med batteri.
Pris: 9 000 kronor med Vario 12–32/3,5–5,6.


Lätt, liten och kompakt.
Bra hantering.
Mycket bra bildkvalitet.
Snabb och säker autofokus


Batterikapaciteten.
Lite trång och mörk sökare.

Betyg 8 av 10