I pressinformationen om Honor 6 är Honor en helt ny tillverkare som nu debuterar på den svenska marknaden. Alternativt ett helt nytt varumärke.

Varken det ena eller det andra är helt sant. Honor 6 tillverkas av Huawei, som har släppt lurar med namnet Honor tidigare. Men av någon anledning vill de nu koppla loss Honor från Huawei och sälja det som eget varumärke.

Men, butiker listar telefonen som Huawei Honor 6 och även Honors sajt har Huawei som avsändare. Varför Huawei valt att göra så vet vi inte. Är det för att distansera sig från resten av Huaweis budgetartade utbud är det ett märkligt drag, eftersom de också precis släppt vräkiga Ascent Mate 7.

Honor 6 finns i vitt och svart. Vi skulle nog rekommendera den vita modellen om du kan få tag på den, vårt svarta testexemplar blev snabbt fullt av fingeravtryck.

Oavsett detta mysterium, låt oss kolla på vad Honor 6 är. Man skulle kunna kalla den för en "premium light"-telefon med bra prestanda, full hd-skärm på fem tum, snabb 4g, tunn och hyfsat lyxig design och ett riktigt lockande pris. Vi har sett väldigt snarlika specar på ett par andra mobiler från kinesiska tillverkare som inte finns i Sverige

Enkelt yttre

Honor 6 är en enkelt men stiligt utformad telefon med designdrag som påminner både om gamla Iphone-modeller och Sony Xperia Z3. Den har Gorilla-glas både fram och bak, en svart och grå kant i aluminium och mestadels blank plast runtom med lätt rundade kanter och hörn.

Luren saknar den där distinkta lyxkänslan som ett aluminium- eller magnesiumhölje kan ge och den glansiga kanten och bakstycket blir småsvettigt att hålla i en längre tid. På det hela taget är det dock ett gediget bygge och hög kvalitet för en tretusenkronorslur.

Detsamma gäller telefonens grundläggande egenskaper. Prestandan är i klass med till exempel en Samsung Galaxy Alpha och den har samma typ av systemkrets, med en fyrkärnig Cortex A15 för prestandatoppning och en långsammare fyrkärnig Cortex A7 som används till mindre krävande saker, samt grafikkretsen Mali-T628.

Honor 6 använder Huaweis egna systemkrets HiSilicon Kirin. Prestanda här är aningen lägre än i Galaxy Alpha då den också har aningen lägre klockfrekvens på Coirtex A15-processorn. Men principen är densamma och resultatet i stort sett jämförbart.

Kanterna är lätt rundade, vilket gör luren hyfsat greppvänlig. Matta ytor på sidorna och baktill hade dock varit att föredra. 

Enda skillnaden är att här sitter en full hd-skärm, vilket gör att framför allt grafikdelen har lite mer att göra. Skärmen är också större och av ips-typ så det går åt lite mer energi för att driva den. Det gör att 3d-prestanda i spel halkar ytterligare lite efter och att batteritiden inte riktigt imponerar lika mycket. Det är fortfarande väl godkänt med nästan sju timmars strömmad videouppspelning på hög ljusstyrka och lite mer vid aktiv användning av appar och webb med dämpad skärm.

Skärmen har annars fin ljusstyrka och ser ut att ha liten så kallad ”spalt”, avståndet mellan pixlarna och ytglaset. Den har fin närvarokänsla och lyster i färgerna. Det som drar ner omdömet lite är att påtagliga reflexer i glasytan.

Snygga bilder från svajig kamera

Kameran i Honor 6 är på 13 megapixel med led-blixt och ska enligt uppgift ha en sensor från Sony. Det är alltså inte samma som i Xperia Z-lurarna, men kanske samma som i någon billigare Sony-modell. Kvaliteten är rent allmänt bra och bilder i både inomhus- och utomhusmiljöer blir trevligt detaljerade och brusfria.

Däremot har vi vissa problem med autofokusen som har en tendens att tappa bort sig ovanligt ofta med väldigt olika tid mellan avtryck och tagen bild som följd. Riktad mot dig sitter en kamera på hela fem megapixel. Den har samma fokusbekymmer, så vi gissar att problemet antingen sitter i appen eller i systemkretsens bildprocessor. 

Honor 6 har snabbt 4g i klassen Cat 6, bluetooth 4.0 och ir-sändare. Lite trist är dock att den inte har stöd för senaste wifi-standarden 802-11ac. Det är det enda på checklistan av standardfunktioner vi tycker att den saknar. Sedan får man ofta andra bonusegenskaper i dyrare telefoner, som vattentätt chassi, trådlös laddning, fingeravtrycksläsare och extra sensorer. Sådant får vi klara oss utan här.

Operativsystemet är givetvis Android 4.4. Vi saknar i skrivande stund uppgifter om huruvida det kommer att uppgraderas till nya Lollipop, men det verkar inte som om det är omedelbart förestående. Här finns ett eget skal med snygg, färgglad design och snygga rundade ikoner. Precis som hos tidigare Honor-telefoner och en del andra modeller finns här ingen separat app-meny utan appar läggs på en av startskärmarna. Här används i stället Androids grupperingsfunktion för att hålla nere stöket.

Omdöme

Honor 6 visar att det går att bygga en telefon med alla de viktiga premium-egenskaperna utan att det för den skull behöver kosta skjortan. Vill du bara ha en pålitlig och snabb telefon med bra skärm och hygglig batteritid går det att göra mycket sämre val. Den sticker inte ut och övertygar extra på någon punkt men har heller inga riktigt svaga sidor.

Vi gillar också formatet. Med tanke på prislappen är det en riktigt imponerande telefon. När de flesta konkurrenter pressar upp skärmstorleken till 5,5 tum eller större för sina toppmodeller kan fem tum vara ett tryggt val för den som inte har så stora händer.

Fakta: Huawei Honor 6

Tillverkare/kontakt: Huawei/Honor, www.hihonor.com
Skärm: 5 tum ips, 1080 x 1920 pixlar (445 ppt)
Minne: 3 GB ram.
Lagring: 16 GB Flash, plats för micro sd.
Kamera: 13 megapixel med led-lampa (bak), 5 megapixel (fram)
Anslutningar: 3.5 mm headset, usb 2.
Kommunikation: 3g, 4g (Cat 6), wlan 802.11a/b/g/n, bluetooth 4, a-gps, ir.
Systemkrets: Huawei Hisilicon Kirin 920
Processor: Cortex A15 1,7 GHz quad core + Cortex A7 1,3 GHz quad core
Grafik: Mali-T628.
Batteritid: 3 100 mAh, cirka 6 timmar 50 minuter videouppspelning, cirka 8 timmar lättare användning.
Operativsystem: Android 4.4.
Storlek: 13,9 x 7 x 0,75 cm.
Vikt: 130 g.
Pris: 3 000 kronor.

Prestanda

Antutu benchmark: 40 436 poäng.
3dmark Ice Storm Unlimited: 13 551 poäng.


Goda prestanda.
Fin bildskärm.
Bra pris.


Saknar en del mer avancerade funktioner.
Något begränsad grafikprestanda.
Trista plastdetaljer.

Betyg 7 av 10