Samsung Gear 2 Neo: Bra balans mellan pris och funktion

Samsung har vid det här laget en hel drös smarta klockor och armband ute på marknaden och det börjar bli svårt att hålla isär dem. Gear 2 Neo är dessutom nästan identisk med Gear 2, men är i plast i stället för metall och saknar kamera. Dessutom är den mycket billigare. Allt detta bra egenskaper, enligt oss.

Gear 2 funkar bara med Samsung-telefoner, vilket antagligen är dess största nackdel. Har du en sådan och vill kunna få notifieringar, styra musikspelaren eller tv:n, söka med hjälp av rösten och mycket annat är Gear 2 Neo ett bra förstaval.


Gear 2 Neo är fullt utrustad vad gäller hälsofunktioner med pulsmätare, accelerometer och vattentålighet ner till en meter. Tyvärr funkar dessa inte oklanderligt: pulsmätaren har svårt att läsa och stegräknaren måste aktiveras manuellt, till exempel.

Samsung Gear 2 Neo

Sammanfattning:
Gear 2 Neo vill mycket, men en del funktioner funkar dåligt. Har du en Samsung-telefon och vill testa smarta klockor kan dock Gear 2 Neo vara ett prisvärt alternativ.
 
Namn: Samsung Gear 2 Neo
Pris: 1 700 kr
Mer info:


Många funktioner
Bra skärm
Lätt


Funkar bara till Samsung-telefoner
Hälso-apparna är inte helt hundra
Pilligt gränssnitt
 
Betyg: 6 av 10Betyg 6 av 10


Pebble Steel: Klockan du inte visste att du behövde

Efter en vecka med Pebble Steel på armen är vi stormförtjusta. Enkelheten i Pebble OS gör denna smartklocka fantastisk, det känns väldigt genomtänkt och på något sätt väldigt lekfullt. Det enda du behöver göra för att komma i gång är att ladda ner och starta Pebble-appen, som du hittar i Play Store eller App Store. Appen ber dig välja vilken Pebble du vill ansluta och när du gjort detta är du i gång.
 

Många urtavlor och appar

Väl inne i appen finner du extremt många olika digitala urtavlor och appar. App-affären innefattar allt från en kafferäknare som hjälper dig att hålla koll på hur många koppar kaffe du har druckit till mindre spel. Alla appar till Pebble är gratis, däremot behöver vissa appar en stöd-app i telefonen som kan kosta pengar.
 
Det är inte bara mobiltelefoner du kan ansluta Pebble till. Du kan även ansluta klockan till din dator och exempelvis bläddra genom Powerpoint-presentationer med ett enkla knapptryckningar.
 
Som sagt, Pebble Steel kommer inte att fylla något hål i din vardag, men när du väl har haft en är det svårt att vara utan. Vi testade att vara Pebble-lösa under en arbetsdag och det kändes verkligen som att någonting fattades. Varje gång det vibrerade i telefonen kollade vi på vår tomma handled för att sedan ta upp mobilen.
 
Det är inte bara att det är skönt att ha allting på handleden, det är också trevligare i sociala sammanhang. Man kastar bara ett snabbt öga på klockan när den vibrerar till så kan man därefter bestämma om man behöver ta fram mobilen eller inte.
 

Design och gränssnitt                 

Designen är inte överdrivet snygg, men snäppet bättre än hos första Pebble. Klockan är väldigt välbyggd i borstat stål och dess kantiga design påminner lite om gamla Casio-klockor men det är något som inte stämmer, något vi inte kan sätta fingret på.

Vår version har ett armband som är av äkta läder men som tyvärr ser ut som fuskläder. Det är möjligt att köpa till ett stålarmband, vilket kanske gör klockan lite snyggare. Tyvärr har man lagt till en extra axel i armbandsfästet så du kan inte fästa vilket armband du vill på klockan. De kantiga hörnen på klockan fastnar också lätt i tröj- och jackärmar.


Svart Pebble Steel med läderarmband. Som ni ser så har man adderat en extraaxel i armbandsfästet.
 
Gränssnittet i Pebble OS är däremot snyggt. Klockan är väldigt lättmanövrerad och du kan flytta om i menyerna till det upplägg som passar dig bäst. Tack vare e-pappersdisplayen får klockan en riktig retrokänsla men också en riktigt bra batteritid. Vi kunde använda klockan i en vecka med en laddning och normal användning.
 
Tyvärr är displayen relativt liten med tanke på storleken på höljet och det är kanske det som också gör den lite fulare. Vi hade gärna sett en tydligare indikation på att man tappat kopplingen till mobilen. Som det är nu så vibrerar klockan och beroende på vilken urtavla man har syns kanske en liten överkryssad bluetooth-symbol i ett hörn.

Det enda som skiljer sig från Pebbles första klocka är designen och en liten laddningsindikator nere i vänstra hörnet som lyser rött när klockan laddar och blir sedan grön när batteriet är fulladdat.
 
Om man ställer Pebble Steel mot andra klockor i ungefär samma prisklass, som (några hundralappar dyrare) Samsung Gear 2 eller Sony Smartwatch 3, så är operativsystemet det första man bör kolla på. Pebble OS fungerar till både Iphone och Android medan Sony Smartwatch använder Android Wear och bara fungerar till Android. Samsung Gear använder sig av Tizen OS och har funktioner som bara funkar med Samsungs egna telefoner. Detta ger Pebble en stor fördel.
 
Däremot har både Sonys och Samsungs smartklockor en högre upplöst färgdisplay med pekfunktioner. De är dock mer sportiga i utförandet och har många funktioner för att hjälpa dig med din träning.
 

Omdöme

Vi tycker att Pebble visar att det inte behöver vara så avancerat så länge det fungerar bra, och det gör Pebble Steel. I dagsläget är smartklockor det som de flesta tillverkare satsar mycket på och de fyller sina klockor med så många funktioner som möjligt. Alla dessa extrafunktioner brukar oftast göra klockan långsam och dra batteri.

Pebble Steel ger dig det du behöver med en retroglimt i ögat. Den är inte vidare vacker att titta på men den är lekfull och rolig att ha att göra med. Vill du ha en smartklocka som har ett nästan oändligt antal nedladdningsbara appar, som gör ditt liv inte jättemycket men lite enklare och som helt enkelt fungerar bör du välja Pebble Steel. 
 

Namn: Pebble Steel
Mer info: getpebble.com
Pris: 2 300 kronor
 

Byggkvaliteten.
Vattentät.
Fungerar med Android, IOS, Windows och OSX.
App-utbudet.
Batteritiden.


Designen

 
Betyg 8 av 10

Polar M400: Tränaren på armen

Polar M400 hamnar mitt emellan smarta klockor och aktivitetsarmband. Den kan inte visa notifieringar från telefonen men är bra mycket mer avancerad än en vanlig aktivitetsmätare. Till exempel har M400 inbyggd gps och en hel räcka olika träningsprofiler. M400 är helt enkelt ett rejält verktyg, främst för dig som löptränar. M400 kan visserligen mäta vardagsaktivitet och sömn också men med tanke på designen kommer nog klockan främst att användas i träningssammanhang. Skärmen är svartvit och lågupplöst, batteriet håller i 20 dagar om du snålar med gps-användningen.
M400 är som sagt full av smarta träningsfunktioner. Här finns till exempel en hitta hem-funktion som hjälper dig när du är ute och springer i en ny stad. Du kan lägga upp intervallpass baserade på puls, tid eller distans. Med funktionen ”running index” och en extra pulsmätare kopplad till klockan kan du låta M400 automatiskt räkna ut hur effektiv din löpning är.

Polar M400
 
Sammanfattning:
Om du menar allvar med din träning är Polar M400 ett givet val. Vill du däremot ha något som funkar till kavaj eller klänning kanske du ska leta vidare.
 
Namn: Polar M400M3 bästa köp
Pris: 1 600 kr
Mer info:


Inbyggd gps
Många funktioner, särskilt för löpare
Vattentät


Inga notifieringar från telefonen
Ingen inbyggd pulsmätare
Designen gör M400 begränsad till träning

Betyg: 7 av 10Betyg 7 av 10
 

LG G Watch R W110: Som en riktig klocka

Vi har testat en handfull smarta klockor det senaste året, men även om en del av dem har imponerat tekniskt och faktiskt ibland varit riktigt användbara har det varit något som inte känts helt rätt. I stället för att ha gett intrycket av att vara klockor, fast smarta, har de upplevts som små (men fortfarande ofta obekvämt stora) surfplattor fastspända på handleden.


Mattias Inghe visar upp LG G Watch R.
 

Klassiskt yttre

Det kanske är coolt om man är med i en sci-fi-rulle från mitten av 1990-talet, men i vardagen 2014 vill vi gärna ha teknik som funkar utan att vara i vägen. Det gäller också det visuella intrycket. Därför blev vi stormförtjusta i LG:s uppföljare till G Watch som de visade upp på Ifa-mässan i september. G Watch hade lovande Android Wear och en del bra funktioner, men en fultråkig design och stel och obekväm konstruktion. Nya klockan heter G Watch R och visar att LG gjort sin läxa och tänkt till ordentligt.

LG G Watch R
Sådärja, äntligen en smartklocka som ser ut som just en klocka.
 
Det är den första smarta klocka vi sett som faktiskt ser ut som ett traditionellt armbandsur. Den har en typisk boettdesign som är vanlig på lite sportigare klockor från till exempel Casio eller Swatch och en rund urtavla i mitten. Är du van att ha ett sådant ur på handleden känns den här fullständigt naturlig att bära omkring på. Chassit är i rostfritt stål med matt plast undertill. Den har dock svart ytbehandling och ser nästan lackad ut. Det är lite synd, lite mer, tja, rå känsla i metallen hade lyft lyxintrycket ytterligare.
 

G Watch R är faktiskt millimetern tjockare än föregångaren, trots det upplever vi den som nättare och smidigare. Armbandet är i läder, men känns lite oinspirerat utseendemässigt. Det är dock standardfattning på armbandsfästet, så det går att byta om du vill.

LG G Watch R
G Watch R är inte direkt nätt med sina 11 millimeter. Det är snäppet tunnare än en Moto 360, men tjockare än till exempel gamla G Watch.

Skön oled och fyra kärnor

Skärmen är som sagt rund och har 320 pixlar rakt över med en diameter på 1,3 tum. Det ger oss en punkttäthet en bit under de bästa telefonerna just nu och vi ser också en viss pixlighet i bilden. Oled-skärmen har annars mycket trevlig bild och speciellt mörka urtavlor kan se väldigt snygga ut med sin djupa svärta och precisa gråtoner. Den maximala ljusstyrkan räcker gott och väl för en bra bild även i starkt solljus och för det mesta fungerar det bra även med lägsta möjliga ljusstyrka. Vi hade önskat att det gick lite lättare att justera just ljusstyrkan, den kontrollen är dold långt inne i en inställningsmeny.

Processorn är densamma som i föregångaren, en Snapdragon 400 med fyra kärnor à 1,2 gigahertz, och vi har ingenting att klaga på vad gäller prestanda. Den har hårdvara som en mellanklassmobil och betydligt färre utmaningar i form av tunga webbsidor eller krävande appar. Allt flyter på problemfritt och responsen i gränssnittet är omedelbar.

Det enda vi undrar över är om det egentligen är ett smart processorval. Det måste finnas betydligt strömsnålare alternativ än en numera halvgammal systemkrets, som också hade kunnat driva skärmen och klockans funktioner. Batteritiden känns som det svagaste kortet hos G Watch R. Här sitter ett batteri på 410 milliamperetimmar, och det räcker för mellan en och två dagars användning, beroende på ljusstyrkan och hur aktiv du är med att pilla runt på skärmen och köra appar.

Funktionsrik Wear behöver disciplin

Vi kollade in Android Wear i vårt test av LG:s förra klocka, och det var väl det som var det mest positiva med den. Det är fortfarande ett system med stor potential, men som inte riktigt hittat hem tankemässigt. Det kommer sakta men säkert nya tredjepartsappar, och en del befintliga appar inkluderar Wear-stöd, så du får en del av funktionerna även i klockan. Notifierings-funktionen, där du ser missade samtal, sms, mejl och så vidare, är lite påträngande, meddelanden poppar upp som så kallade card previews och ockuperar nederdelen av skärmen.

En diskret ikon eller tre någonstans på urtavlan hade varit mycket trevligare. Så funkar det ju i en Android-telefon, varför samma alerts här ska ta mer plats på en mindre skärm fattar vi inte. I senaste uppdateringen av Android Wear kan du stänga av card preview-funktionen helt, men då måste du in och dra fram dem manuellt för att se om du fått notifieringar. Kiss-principen (keep it simple, stupid) verkar inte riktigt ha nått Wear-utvecklarna på Google ännu. Vi hoppas på mer möjlighet till personliga inställningar, tredjeparts-launchers och smarta appar i framtiden för att få rätsida på det.

Och även svenskt språkstöd. Du kan prata med klockan med ”OK Google”-kommandon precis som en Android-smartphone, men än så länge bara på en handfull språk. Även gränssnittet är på engelska.

Omdöme

G Watch R är den snyggaste, skönaste och mest naturliga smarta klockan hittills och den första vi tycker hittar hem konceptmässigt. Den har alla de grundläggande funktioner vi vill ha (smartphonealerts, hälsoaspekten med stegmätare och pulsmätare, full rörelsekontroll med gyro, barometer och accelerometer) och den är vattentät ned till en meter. Priset ligger på två och en halv tusenlapp, vilket får ses som ungefär förväntat.

LG G Watch R
Urtavlorna känns mycket naturliga tack vare en bra oled-skärm, speciellt om du inte drar på med för hög ljusstyrka.

Hade LG offrat lite prestanda för bättre batteritid, satt in en aning mer högupplöst skärm eller förärat oss med svenska menyer hade vi inte klagat. Det känns också som om de hade kunnat göra något ännu snyggare av designen utan att för den skull behöva använda dyrare material och höja priset.

Namn: LG G Watch R W110M3 rekommenderar
Pris: 2 600 kronor.
Mer info: LG, www.lg.com/se.


Känns som en riktig klocka.
Goda prestanda.
Många smarta funktioner och appar.
Högklassig oled-skärm.


Halvdan batteritid.
Något tjock.
Android Wear behöver finputsas.

Betyg 8 av 10