Du har förmodligen bättre koll på tillståndet för din bil än på hur din kropp mår. Du lämnar in bilen på service med jämna mellanrum även om det inte är något särskilt som hänt, bara för att kolla att allt är okej. Dessutom har bilen mängder av sensorer som kollar allt från utsläppsnivåer till oljetryck, och trots det kollar du säkert oljan ibland även om inte lampan har varnat, eller hur?

När det gäller kroppen är vi generellt mer reaktiva. Du har ont någonstans och går till doktorn. Har du någon typ av diagnosticerat tillstånd kanske du går på mer regelbundna kontroller, men oftast reagerar vi först efter att kroppen själv signalerat att något är fel.

Vi bryr oss för lite om våra kroppar
Det är onekligen ganska paradoxalt att kroppen, det ”fordon” som ska ta oss genom livet, behandlas så godtyckligt medan materiella ägodelar som bilar övervakas ner till minsta utsläppsgram. En som tycker att det här tänkesättet är helt ohållbart är Hannes Sjöblad. Han har en bakgrund som investmentbolagschef och managementkonsult och är ordförande i föreningen Människa Plus som vill förbättra människan med hjälp av modern teknik.

Hannes Sjöblad

– Vår förståelse för vad som sker i kroppen är usel. Beslutsfattande om hälsa, typ ”jag har lite ont i huvet, jag tar en Alvedon”, är så amatörmässigt, säger han.

– Alla som pysslar med komplexa system vet att man måste ha data. Du går doktorn, som tar pulsen och blodtrycket, det ger en enda datapunkt. I stället borde du ta med dig ett usb-minne med alla sömncykler, din puls och dina blodsockervärden från de senaste fem åren.


– Som det är i dag kan doktorn bara säga att du ligger inom normalvärdet för män i din ålder. Men jag kanske alltid har legat 20 procent över normalvärdet och nu när jag är nere på ”normal” nivå kanske det är jättefarligt. Och vad då normalvärden, hur gör jag för att få optimala värden? Läkaren förstår inte frågan.
 

Chip under huden

Hannes Sjöblad är också aktiv i Bionyfiken, en förening som vill sprida kunskap om teknikutvecklingen inom syntetisk biologi, bioteknik och kroppshackning. För en tid sedan deltog han och ett antal andra medlemmar i ett ”implantation party”. Med hjälp av en piercingfirma i Stockholm opererade de in ett rfid-chip under huden. Chip och ingrepp kostade deltagarna drygt 2 000 kronor var.

– Rfid-chip är inte en sensationell teknik, vi har haft det på kossor och andra husdjur i många år. Tanken med chip i handen är att jag vill sluta ha nyckelknippa och passerkort. 

Men det här är bara början, tror Hannes Sjöblad:

– Om några år kan vi ha pulsmätare och mäta blodtryck och blodsocker under huden. Då blir tekniken något annat: den bara finns där, jag behöver inte bryr mig om den. Dagens wearables gillas av tekniknördarna, men bland vanligt folk slår de inte, de hamnar i byrålådan. När tekniken blir enklare och nyttan överväger stöket att lära sig den kommer det att slå igenom.
  
Chip under huden är inte en okomplicerad fråga. Tankarna hos många går snabbt till science fiction-dystopier och övervakningssamhälle. Men Hannes Sjöblad är inte orolig:

– Jag tänker mest att vi redan i dag bär kraftfullare spårningsgrejer, som till exempel mobiltelefonen, ditt bankkort eller ditt pass med rfid. Jag inte orolig att någon ska förfölja mitt chip i handen.

Dipak Surie
 
Dipak Surie är forskare på institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet och vd för företaget Smartmiljös. Han har skrivit sin doktorsavhandling om ubiquitous computing och omgivande intelligens.
 

Tillsammans med sitt forskarteam utrustade han en lägenhet med mängder av sensorer för att kunna ge stöd åt demenspatienter genom att intelligent analysera deras beteenden och guida dem i vardagssituationer. Han är med andra ord väldigt intresserad av att använda teknik för att mäta olika beteenden, men han är tveksam till att ha tekniken under huden om det inte finns ett specifikt syfte för det:

– För mig är tanken lite skrämmande och jag är inte säker på att jag vill ha det. Jag föredrar kroppsnära teknik som du kan ta av och på som kläder. Precis som med kläder kan jag vilja ha olika teknik vid olika situationer. Jag vill inte att något ska mäta mina kroppsfunktioner dygnet runt utan anledning.

En stor fråga redan i dag handlar om personlig integritet och de data som genereras av kroppsnära teknik är av naturliga skäl väldigt personliga. Dipak Surie tror dock inte att risken att de läcker ut kommer att hindra oss från att använda tekniken, förutsatt att vi ser en nytta med den:

– Det är som med Facebook: de har en massa information om oss och ingen är tvingad att använda mediet, men vi gör det ändå. Om något ger oss en konkret nytta är vi villiga att försaka en del av vårt privatliv.


Regler måste uppdateras

Dock tror han att regelsystemet inom EU kommer att behöva uppdateras för att möta det förändrade användarbeteendet och de nya datamängderna genererade av den kroppsnära tekniken:

– Det borde finnas ett starkare skydd för personliga data så att de inte tas för givna av företagen. Om du tillverkar till exempel ett bluetooth-tillbehör finns det standarder som du måste uppfylla vad gäller strålning och liknande. Liknande standarder borde finnas för vilken typ av data ett företag får lagra och hur de lagrar dem. Uppfyller du inte standarden kanske du inte får sälja produkten på en viss marknad.  

Hannes Sjöblad tror att chip under huden nått ett brett genomslag inom fem år. Och det är bara början på en allt bredare trend av kroppsnära teknik:

– Wearables kommer att i betydande utsträckning vara osynliga och alltid på, vi kommer inte att behöva bry oss om dem, säger han. De kommer att vara klistrade på huden, eller inne i huden.

Nästa trend efter aktivitets- och hälsomätare blir sinnesförbättrande teknik, spår Hannes Sjöblad:
– Jag tror på sensory augmentation, alltså utökade förmågor. Det kan vara en bluetoothsnäcka som ger dig bättre hörsel eller kontaktlinser som låter dig se infrarött. Snart kanske vi har jeans som gör att du kan springa fortare.