Med större skärmar, mer avancerade appar och allt tyngre uppgifter blir det svårt för ett smartphone-batteri att hålla ens en hel dag. Som tur är finns det mängder av knep att ta till för att få det att räcka längre – men hur bra fungerar det egentligen?

Här listar vi sex åtgärder utefter potentiell batteribesparing och tipsar om ett par andra metoder att ta till när det kniper. För genomgången har vi använt oss av en Google Nexus 5X med Android 7.0 Nougat installerat – om du kör en äldre version av operativsystemet kan dina resultat bli annorlunda.

1. Dra ned ljusstyrkan

Batteribesparing: Hög
Det här är den tveklöst bästa metoden för att spara på mobilbatteriet. En särskild batterisugare är funktionen för anpassad ljusstyrka, som inte sällan är påslagen per automatik i Android-telefoner.

Ljusstyrka Android

Denna inställning anpassar skärmens ljusstyrka efter yttre ljusförhållanden. Den krämar upp ljuset till max när du sitter i solen och drar ned när du befinner dig i ett mörkt rum. Ofta leder den här "smarta" funktionen att du sitter med en mycket ljusare skärm än du faktiskt behöver, vilket suger ohyggligt mycket batterikraft. Stäng av!


2. Nyttja batterisparläget

Batteribesparing: Hög
Namnet säger egentligen allt; det finns många timmars batteri att spara om du slår på den här smarta – och ofta förbisedda – funktionen. I batteriinställningarna hittar du möjligheten att slå på och av batterisparläge när du känner för det, men kan också välja att automatiskt slå på det när enheten har fem eller 15 procent kvar av sitt batteri.

Batterisparläge

Kom bara ihåg att batterisparläget sänker din enhets prestanda och stänger av massor av processer som per automatik brukar ske i bakgrunden. App- och mejlsynk kan exempelvis bli lidande. Menyraderna i telefonens topp- och bottenskikt blir också skrikigt orange.