3. Stäng av animationer och haptik

Batteribesparing: Medium hög

Android

Du som inte står ut med den nämnda orange färgen kan slå på en del av batterisparlägets funktioner separat. Det kräver lite pill, och den intjänade batteritiden kan variera kraftigt för olika användare. Men tänk många bäckar små; vibrationer och animeringar sker väldigt regelbundet och bidrar till en långsam dränering av ditt mobilbatteri.

Att bara stänga av vibrationerna vid duttar kommer emellertid inte att spara särskilt mycket kraft hur du än gör. Det du i stället kan vara intresserad av är att stänga av övergångsanimationerna mellan olika fönster. Det här kräver att du aktiverar de särskilda utvecklaralternativ som finns gömda under huven i Android.

Så aktiverar du Utvecklaralternativ:
Ta vägen Inställningar > Om telefonen och dutta sju gånger på Version längst ned i menyn. Du vet att du är på rätt väg när Google informerar dig om att du är på väg in i utvecklarläget. Så snart du fått meddelande "nu är du utvecklare!" kan du gå tillbaka till Inställningar och välja Utvecklaralternativ.

När detta är gjort kan du gå in på Skala, övergångsanimering och sedan välja att stänga av animering helt och hållet. Resultatet blir ryckigt och ganska jobbigt att dras med under långa stunder, så se det som en typ av sista utväg för att spara batteri när du verkligen, verkligen behöver det.


4. Fixa till notifikationer och uppdateringar

Batteribesparing: Låg medium
Att bara stänga av notifikationer sparar dig inte särskilt mycket batteri. Dagens oled-skärmar optimerar meddelandena på låsskärmen att trycka ut så få pixlar som möjligt. Så länge en app inte skickar obscent många notifikationer till dig när den inte används behöver du inte prioritera den här åtgärden. 

Automatiska uppdateringar Google Play

Något som däremot kan ha stor inverkan på batteriets livslängd är uppdateringar via Googles Play-butik. Öppna appbutiken och välj Inställningar, så hittar du ett alternativ för när dina installerade appar får uppdateras automatiskt: Aldrig, endast via wifi eller hela tiden. Slår du av automatiska uppdateringar sparar du både batteri och mobildata.