5. Optimera dina appar

Batteribesparing: Varierar

Android

Batterifliken i inställningar visar mer än hur mycket kräm du har kvar innan telefonen säger tack och adjö. Förutom att kartlägga de appar som drar mest batteri kan du även kontrollera om någon behöver optimeras för att minska energiförbrukningen. Hit hittar du via Inställningar > Batteri > Batterioptimering. Kolla igenom listan för att se om du har appar som är verksamma i bakgrunden fast det inte är nödvändigt och stäng av.

Synka konton Android

Sociala medie-apparnas ständiga jakt på bakgrundssynkning är en batterisnyltare som verkar i skymundan. Har du Facebook-appen installerad är det inte mycket att göra, men vissa andra sociala appar låter dig stänga av automatisk synkronisering. Skype och Twitter, till exempel, och dessa alternativ hittar du via Inställningar > Konton och går sedan in på den specifika app du vill reglera.


6. Ladda ner en batterisparar-app

Batteribesparning: Varierar
Det finns mängder och åter mängder av Android-appar som hävdar sig kunna spara på din smartphones batteri. Flera misslyckas med uppdraget och många kräver dessutom att du rootar din Android-lur för att få utökade behörigheter.

Greenify

En som funkar på icke-rootade lurar är Greenify, som försätter appar som är aktiva i bakgrunden i en slags dvala när de inte behövs. Det mest troliga scenariot är dock att du knappt har några appar som tjänar på detta, men Greenify är åtminstone bra på att informera om vilka appar och tjänster som hela tiden körs i bakgrunden. 

Fem andra tips för att spara batteri:

  • Använd inte platstjänster när du inte behöver dem.
  • Stäng av bluetooth- och wifiåtkomst när du inte har tillgång.
  • Undvik bakgrundsbilder som rör på sig.
  • Utsätt inte telefonen för överdriven köld eller hetta.
  • Ha med dig en powerbank eller ett batteriskal.