I takt med att alla fotografer blir bortrationaliserade krävs nu kunskapen att porträttera sig själv. Selfien är här för att stanna. Så hur gör du då, för att verkligen lyckas? Hur tar du den perfekta selfien? Här är den ultimata guiden och de tio bästa tipsen om hur du tar den bästa selfien.

1: Höj kameran

Hur vältränad du än är så är du aldrig vacker underifrån. Dubbelhakorna fladdrar och från ett perspektiv snett underifrån blir du snabbt närbesläktad med en padda. Det absolut grundläggande om du ska ta en bra selfie är därför att alltid höja kameran. Låt linsen vara ovanför dina ögon, pekande en aning snett neråt. Klick! Vilken skillnad!

Före: Kameran underifrån och du blir en padda.

Efter: Ta bilden mer uppifrån och du blir en fotomodell.


2: Använd armen

En bra selfie bör innehålla en utsträckt arm och den får gärna synas för det är ju då du verkligen ser att det är en selfie. Var därför inte rädd för att medvetet låta armar och kanske en bit av ett finger synas lite vid linsen, just för att skapa den där härliga känslan av att du verkligen tagit bilden själv. Annars kanske folk tror att du använt en fotoautomat eller en kompis.

Före: Denna bild kan vara tagen av någon annan än mig själv.

Efter: Lägg till lite kroppsdelar och selfien får ett ”äkthetsintyg”.


3: Sök ljuset

Fotografi härstammar från de grekiska orden för ljus, skriva och rita. Betydelsen är alltså ungefär ”skriva med ljus”. En bra bild behöver ljus, som gärna får komma från rätt håll. Motljus kan ställa till det. Grundregeln är att fotografen ska ha solen i ryggen, men vid selfies blir det förstås tvärtom. Du är visserligen fotografen, men eftersom du också är porträttet får du inte glömma bort åt vilket håll strålkastarljuset ska peka.

Före: Solen i ryggen? Nej, inte vid selfies.

Efter: Sådär ja, nu blev det bättre.


4: Plugga format

Ska du ha bilden liggande eller stående? Livet är fullt av svåra val. Att filma med kameran stående är det fängelsestraff på, det hoppas jag du känner till, eftersom film och tv normalt inte visas på högkant. För stillbild har det kanske inte samma betydelse, det är lite tycke och smak, men i ett blogginlägg kan en liggande bild hamna i bättre balans med texten. Det viktiga här är att du blir medveten om skillnaden och om vad som händer när du vrider på kameran. Det är en kunskap som konstigt nog få verkar ha i dag.

Här är jag på högkant. Med mun.

Här är jag liggande. Utan mun.


5: Välj kamera

Moderna mobiltelefoner har oftast två kameror. En som sitter på bak på och en som sitter på fronten. Den på fronten är den som är väldigt bra när det är selfie-dags, för då ser du ju displayen och kan på så sätt ha kontroll över bilden. Men vad många glömmer bort är att frontkameran på till exempel en Iphone är av något sämre kvalitet än den andra. Så vill du ha bästa tänkbara bild ska du helst använda dig av kameran som sitter bak på. En avvägning alltså – att ha full kontroll och se bilden eller att få bästa bildkvalitet men inte riktigt kunna se displayen.

Läs även: Bästa mobilen för foto - jämförande test

Före: Sämre upplösning fram.

Efter: Bättre upplösning bak.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning