6: Välj blickriktning

Du ska givetvis titta in i linsen för att få bästa kontakt med kameran. Många stirrar in i displayen och ser därför lite frånvarande ut. Är ni flera framför kameran kan det vara idé att berätta för folk var linsen sitter. Frontkameran är svår att se och används kameran som sitter bak kan en del ha så avancerade bling-bling-fodral att själva kameralinsen är omöjlig att hitta i röran. Sök linsen och hångla med kameran så blir det bra.

Före: Jag ser mig själv i displayen. Men missar linsen.

Efter: Wow! Vilken kontakt jag har med kameran! Har jag sagt att jag är singel?


7: Puta inte

En selfie blir inte bättre för att du försöker se bättre ut. Att puta med munnen, sätta en klädnypa i nacken, suga in kinderna, stirra med ögonen, göra tåhävningar, fälla bak axlarna, fälla in knäna och så vidare – alla de där knepen fungerar inte om du vill vara dig själv framför kameran. Försök slappna av, tänk på något som gör dig varm och glad inombords och försök glömma kameran så kommer du att få bäst resultat.

Före: Jag tror att jag är snyggast i hela världen.

Efter: Jag är inte snyggast i världen, men inte fulast heller.


8: Spegel? Nej tack.

Många har kommit på det finurliga knepet att använda sig av en spegel när de tar en selfie. Men den tekniken lämpar sig bättre för produktbilder eftersom du själv hamnar bakom mobiltelefonen. Använder du blixt får du räkna med att den slår tillbaka på dig själv och din kommande modellkarriär. Vissa stirrar också in i displayen, andra stirrar in i spegeln och resultatet av en flackande blick gör att du ser halvdöd ut. Skit i spegeln, den tekniken känns ändå så ”Jippie-jag-har-fått-en-Iphone-och-året-är-2007”.

Blixten slår till och det blir mer än konstnärligt. Rynkorna syns inte i och för sig.

Kolla, han har bara en Iphone 5C! Ha ha ha ha ha!


9: Granska din selfie

Att sträcka ut armen och ta en bild på sig själv är förenat med risker. Det finns utstickande kroppsdelar som av misstag kan komma med. Det här hände före detta vänsterpartiledaren Lars Ohly som en sommar knäppte en selfie på sig själv och råkade få med sin pillevipp. Det är lätt att bli så självupptagen att du bara ser dig själv och inte dina, och andras, mer hemliga saker som av misstag också kommer med. Så glöm inte att granska bilden före publicering.

Din pillevipp kan synas utan att du tänker på det.

Lars Ohly råkade visa sin pillevipp. Här har den snälla pandabjörnen ryckt in och censurerat bilden med hänsyn till integriteten.


10: Next-gen selfies

Känner du att du vill ta selfien till nästa nivå har du all världens möjligheter med hjälp av nya tekniska innovationer. Selfiepinnen låter dig nå längre med ”armen”, och det finns modeller som via blåtand kan fjärrstyras så att du lättare kan trycka av. Med en drönare kan du få nya bildvinklar och ta en Google earth-selfie på din hjässa. I framtiden kommer du att kunna ha en selfiedrönare som följer efter dig, strax ovanför huvudet, och automatiskt tar en selfie var tionde sekund. Underbart!

Selfiepinnar ger dig en längre arm.

Men en drönare går det att få precision.XXX

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning