Google Nexus är en udda serie produkter, då de är ett samarbete mellan Google, som levererar operativsystemet och till viss del designar dem, och ett helt gäng olika tillverkare.

Första Nexus-prylen var en smartphone som kom 2010 och var tillverkad av HTC. Sedan kom det telefoner från både Samsung och LG och nu med kommande Nexus 6 har man hamnat hos Motorola. Surfplattorna har inte bytt tillverkare lika ofta, men det kan bero på att det inte gjorts lika många olika. Vi har gamla Nexus 10, som byggdes av Samsung, och därefter två generationer av Nexus 7, båda hopsnickrade av Asus.

Nu har turen kommit till ett nytt format för Nexus surfplatta, och en ny tillverkare. Eller nygammal. Det är återigen HTC som fått uppdraget att bygga åt Google. Det känns som ett väldigt märkligt val från Googles sida, då taiwaneserna inte gjort någon surfplatta värd namnet.

”Ipad”-format på skärmen har förekommit på enstaka väldigt udda Android-telefoner, men det här är första gången vi har sett 4:3 i en surfplatta.

De har såvitt vi kan se bara gjort en, sjutummaren Flyer från 2011. Den var i och för sig helt okej. Allt annat än fantastisk, men okej. För tre och ett halvt år sedan.

Så vad som lockade Google till just HTC har vi inte den blekaste aning om. Nåja, här ska inte dömas i förväg, låt oss se vad de har levererat.

Bastant design

Nexus 9 är en platta som finns i tre olika modeller, med 4g-modem och 32 GB lagring eller utan och med 16 eller 32 GB. Förutom det är de på alla sätt identiska. Vi har haft både en 16- och en 32 GB-version att vrida och vända på och det är bara lagringsplatsen som skiljer dem åt. Eftersom plattorna inte har sd-kortplats är det allt utrymme du får. Därför rekommenderar vi 32 GB-versionerna. 16 GB, varav drygt 11 är lediga, är lite väl snålt.

Vi hade gärna sett även lite större minnesalternativ som 64 eller 128 GB för att gå på offensiven mot Ipad Air 2. Det finns en hel del likheter mellan dessa plattor när det gäller format och hårdvara, så det hade varit roligt att se hur de stått sig prismässigt. Det vi kan konstatera nu är att enklaste Ipad Air 2 är ungefär tusenlappen dyrare än motsvarande Nexus 9.

Faktum är dock att en Ipad Air 2 också känns ungefär tusenlappen trevligare att hålla i. Google har gått ifrån prispress-filosofin som gjorde Nexus 7-plattorna extra intressanta och nu förväntas man betala lite mer. Då vill det också till att man får lite mer. Och tittar vi till att börja med på det yttre så blir vi inte direkt hänförda.

För att vara en platta som släpps hösten 2014 har Nexus 9 inte precis vad vi skulle kalla modern form. Den är åtta millimeter tjock. Det hade varit grymt tunt för ett år sedan, men samtliga toppmodeller från Sony, Apple och Samsung är tunnare. Plattan upplevs konstigt nog också som ännu tjockare tack vare en design med avfasade kanter och välvd baksida.

Den är dock trevligt lätt och samtidigt stadigt byggd och bekväm att hålla i med borstad metall på sidorna och matt bakstycke. Men den känns lite slarvigt hopsatt. Ska man verkligen kunna lossa på det fast monterade bakstycket så mycket att man får in en fingernagel i glipan?

Skärm med Ipad-vibbar

Med Nexus 9 har Google och HTC valt att anamma ”Ipad-format” på skärmen, det vill säga bildförhållandet 4:3 och en upplösning på 2 048 x 1 536 bildpunkter. Skärmytan är lite mindre än på en Ipad Air 2, 8,9 mot 9,7 tum, så pixeltätheten är något högre. För många som är vana vid Android-plattornas (för det mesta) 16:9-format på skärmar kan det kännas rätt så ovant.

Skärmen är i alla fall av bra kvalitet, med pixlarna nära skärmytan på samma sätt som på bland annat Ipad och Samsung Galaxy S-plattor. Den har bra färgåtergivning och riktigt hög maximal ljusstyrka. Den läcker in lite ljus från sidorna om man har en mörk skärmbild, men annars får man vara väldigt kräsen för att hitta något att klaga på.

Skärmen kompletteras av ett par riktigt kapabla högtalare på vardera kortsidan, som med HTC:s Boomsoundteknik ger ett både (för att vara en surfplatta) kraftfullt och behagligt ljud. Det kanske funkar bäst för film och spel, då mellanregistret är lite för påtagligt för musik.

Baksidan finns i svart, vitt och en beige variant som Google kallar ”sand”. Just nu går bara svart och vit version att beställa från Google Play. Om den tredje dyker upp där eller i butiker får vi se.

Sista prylen på utsidan att nämna är kameran på åtta megapixlar på baksidan. Den är inte så värst imponerande men funkar problemfritt, och tack vare en liten led-blixt får man användbara bilder även i inomhusljus.

Svårslagbara prestanda

Det mest intressanta med Nexus 9 sitter under skalet. Plattan är bestyckad med nya, snabba kretsen Nvidia Tegra K1. Den finns i två versioner och här sitter varianten med 64 bitars Denver-processor.

Till skillnad från de flesta mobilprocessorer just nu har den ”bara” två kärnor, men med en klockfrekvens på 2,3 gigahertz och som sagt 64 bitars arkitektur levererar den rejält med prestanda. I en ren mätning av beräkningskraft på cpu slår den Snapdragon 805 som bland annat sitter i Galaxy Note 4 med bekväm marginal. Däremot får den stryk av A8X i Apple Ipad Air.

Ingen slår dock Tegra K1 på grafiksidan. I Tegra K1 sitter en strömsnål variant av Nvidias Kepler-teknik, samma som ligger bakom ett gäng av deras grafikkort för pc. Och grafikprestandan är i närheten av vad ett Geforcekort i mellanklass klarade av för ett par år sedan.

Nvidia själva säger att Tegra K1-grafiken slår förra generationens konsoler, och det vi kan hitta och testa i spelväg är riktigt imponerande, speciellt med tanke på att grafikkretsen renderar bild som är mer högupplöst än till och med de senaste konsolerna klarar.

Att hitta bra spel som utnyttjar tekniken är än så länge en utmaning. Ett flertal av de Tegra-anpassade spel som finns i Google Play är exklusiva för Nvidias egna Tegra K1-platta Shield, men om fler andra plattor med K1 börjar säljas blir det förhoppningsvis ändring på det. Om inte annat kan man alltid köpa Android-portar av en del riktigt bra pc-spel och installera manuellt.

All denna prestanda kommer inte gratis, och med ett relativt litet batteri på 6 700 mAh (att jämföra med 7 900 mAh i Samsung Galaxy Tab S och cirka 7 300 mAh i Ipad Air 2) oroar vi oss lite över batteritiden. Hårt pressad med tungt spel ger plattan upp efter runt fyra timmar.

Google säljer också ett funktionellt, om än inte snyggt, fodral och ställ med inbyggt tangentbord. Än så länge tyvärr inte med å, ä och ö och inte på svenska Google Play.

Mer vardaglig användning som videouppspelning går bättre, men där vi får ut nio till tio timmar med bästa konkurrenterna (uppspelning med max ljusstyrka av 1080p-video från Youtube) landar Nexus 9 på strax över åtta. Android har numera ett eget batterisparläge som gör att den kan klämma ut några extra timmar sparlåga på slutet om du bara vill surfa, mejla och liknande. Det uppskattas.

 
Nya Android imponerar

Det andra som gör Nexus 9 och alla Nexus-produkter intressanta är att det är ett av väldigt få tillfällen att få uppleva Android som Google själva vill ha det. Det säljs en och annan Google Play Edition-telefon också, men de är få, oftast dyrare och svåra att få tag på.

Här är det renast möjliga Android 5.0 Lollipop som gäller. Google har jobbat en hel del med gränssnittet sedan 4.4 och det mesta har blivit snyggare, ljusare, renare och lite smartare placerat. Nya tangentbordet kan ta ett tag att vänja sig vid, då det inte har traditionella ”knappar”, men annars upplever vi det mesta som snyggare, smartare och smidigare än förut.

Nya appväxlingsfunktionen är mäkta elegant, möjligheten att komma åt användarprofiler och notifieringar från låst skärm tar bort många onödiga svep och appmenyn känns inte lika undanskymd som förut. HTC verkar ha lagt till en gränssnittsfunktion själva, förmågan att knacka i gång plattan. Dubbelpeta på en släckt skärm och Nexus 9 går upp ur viloläge. 

Omdöme

2013 års Nexus 7 har varit en måttstock för oss vad gäller hur man bygger en fantastisk surfplatta. Den var, i all sin enkelhet, näst intill felfri. Vi hade hoppats att Nexus 9 skulle ersätta den som ny måttstock, men faktum är att den har lite för många skavanker för det.

Trots många grymt bra egenskaper är det också ett par, tre som vi hoppades skulle vara bättre. Den är lite klumpigt byggd med irriterande designdetaljer, som en vass kant runt skärmen framtill. Skärmen är bra men vi har sett betydligt bättre. Och batteritiden gör oss aningen tveksamma – den är bra, men vi tycker den borde kunna vara bättre.

För runt 4 300 kronor (vilket vi anser att man behöver betala – 16 GB utan sd-plats är för lite) är inte Nexus längre en snålplatta med premium-kvaliteter utan jämförbar med Galaxy Tab Pro, Tab S och Xperia Tablet Z2 (vad kommande Tablet Z3 kommer att kosta vet vi inte). Då är frågan om du vill ha dessa plattors slimmade design och extrafunktioner eller Nexus 9:s monsterprestanda och rena Android-upplevelse.

Fakta: Google Nexus 9

Tillverkare/kontakt: Google/HTC, www.google.com/nexus
Skärm: 8,9 tum ips, 2 048 x 1 536 pixlar (281 ppt).
Systemkrets: Nvidia Tegra K1.
Processor: Denver, 2,3 GHz dual core.
Grafik: Nvidia GK20A (Kepler).
Minne: 2 GB ram.
Lagring: 32 GB flash.
Kamera: 8,1 megapixel + led-blixt bak, 1,6 megapixel fram.
Anslutningar: 3,5 mm hörlur, micro usb 2.
Kommunikation: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1, a-gps, nfc.
Batteri: 6 700 mAh, cirka 7 timmar 40 minuter webbvideo.
Operativsystem: Android 5.0.
Storlek: 22,8 × 15,4 × 0,8 cm.
Vikt: 425 g.
Pris: 3 500 kronor (16 GB), 4 300 kronor (32 GB), 5 300 kronor (32 GB + 4g).

Prestanda

Antutu Benchmark: 56 888 poäng
3dmark: 26 522 poäng.
Sunspider: 956 ms.


Fantastiska prestanda.
Stadigt byggd.
Snygga, smarta Lollipop.


En del designmissar.
Inte bästa skärmen.
Få funktioner.

Betyg 4 av 5