1. Southshore vs Tarren Mill – 2004 / 2014

Southshore vs Tarren Mill

Innan Blizzard introducerade battlegrounds-systemet, och gav World of Warcrafts strider mellan spelarna en viss struktur, pågick en intensiv strid mellan Alliance-staden Southshore och Horde-byn Tarren Mill.

De här två områdena var ibland närmast omöjliga att ta sig in eller runt i, eftersom det pågick en konstant dragkamp mellan de båda sidorna. Ena dagen kunde Horde ha kontroll över Southshore, bara för att dagen efter förlora Tarren Mill, och vice versa. Ibland gick det så hett till att hela servrar kunde gå på knäna.

I Blizzards firande av tioårsjubiléet återuppstod striden, men den här gången tog striden slut och spelarna tjänade poäng till sin sida.

2. Leeroy Jenkins – maj 2005

Detta kan mycket väl vara det mest kända enskilda ögonblicket i World of Warcrafts historia: En grupp spelare förbereder sin taktik inför en stor strid när en av spelarna plötsligt bryter formationen, skriker sitt namn i gruppchatten, springer in i striden och lockar ut alla monster som snabbt dödar honom och alla andra i gruppen strax efter.

Det har gått rykten om att det hela var arrangerat, men det hindrade inte videon som spelades in att bli viral innan ”viral” knappt var ett begrepp. Namnet Leeroy Jenkins lever kvar både som en npc i World of Warcraft och ett kort i Hearthstone.

3. Corrupted Blood-digerdöden – september 2005

Det var tänkt att vara tillfälligt. En besvärjelse kallad Corrupted Blood gjorde spelare sjuka och hade ihjäl dem på kort tid. Sjukdomen spreds från spelare till spelare men skulle egentligen bara fungera inom en speciell raid-zon.

Problemet? Spelares husdjur och andra gunstlingar kunde ta med sig sjukdomen ut ur denna zon och sedan sprida den till resten av världen. Hela städer föll när denna digerdöd drog fram och lämnade gatorna fulla av kroppar. De spelare som klarade sig flydde ut i ödemarkerna. Blizzard försökte mota tillbaka sjukdomen med karantäner medan en del spelare medvetet spred infektionen till andra spelare och npc:er (som var immuna men ändå kunde sprida den vidare till spelare).

Katastrofen var så total att Blizzard tvingades vrida tillbaka servrarna till tiden innan sjukdomen släpptes lös. Inför lanseringen av Wrath of the Lich King 2008 släppte företaget lös en annan sjukdom som spreds på liknande sätt men under mer kontrollerade former och utan det katastrofala resultatet.

Men inget ont som inte för något gott med sig. Spridningen av denna farsot liknade spridningen av sjukdomar i verkligheten så pass mycket att epidemiologer har använt händelsen i forskning.

4. Öppnandet av Ahn’qiraj – januari 2006

Det skulle vara det största ögonblicket i ursprungliga World of Warcrafts historia. De massiva portarna till Ahn’qiraj skulle öppnas, en enorm hord av fiender skulle störta ut och Alliance- och Horde-spelarna skulle tillsammans tvingas mota det nya hotet mot världen Azeroth.
Eventet hade haussats i månader och spelare hade gjort otaliga uppdrag för att nå fram till målet att öppna portarna.

Så öppnades portarna, och allt gick åt helvete. Det visade sig att det var en riktigt usel idé att ha i stort sett alla spelare i hela spelvärlden på en och samma plats. Servrarna mer eller mindre smälte och prestandan sjönk som en sten medan de få spelare som fortfarande hade kvar uppkopplingen försökte klara av att göra något alls. I videon här ovan kan du få ett hum om hur det var.

Trots alla problem är det många World of Warcraft-veteraner som anser att öppnandet av Ahn’qiraj är det mest episka ögonblicket i spelets tioåriga historia då inget senare event har nått samma känsla av storskalighet.

5. Serenity Nows begravningsräd – mars 2006

Det började bra. En hängiven World of Warcraft-spelare dog av stroke och hennes onlinevänner bestämde sig för att ge henne i begravning i spelet. En tid och plats bestämdes, och hennes vänner slöt upp för att säga farväl.

Sedan – eftersom internet är internet, gick saker åt fanders.

När Alliance-gruppen Serenity Now hörde talas om begravningen – som var på Horde-sidan – bestämde de sig för att attackera den, och dödade de flesta av de sörjande (som inte ens hade rustningar på sig). Händelsen diskuteras fortfarande på nätet där en del argumenterar för hur gruppen aldrig bröt mot några regler, medan andra ser det som att de gjorde något närmast omänskligt.

Vi tycker det är rätt otroligt att vi ens har sådana filosofiska diskussioner om en virtuell värld.

6. South Park – oktober 2006

South Park

Att World of Warcraft hade nått ut i de breda massorna blev tydligt när spelet dök upp i ett avsnitt av South Park. I säsong 10, episod 8 (”Make love, not Warcraft”) fick spelet ta lite stryk när huvudpersonerna blir beroende av det och aldrig lämnade sina datorer.

Blizzard hjälpte faktiskt till att producera avsnittet, bland annat med de delar som utspelade sig inne i spelet. Avsnittet fick också lite liv i spelet när det påhittade svärdet ”Sword of a Thousand Truths” delades ut till betatestare av expansionen Burning Crusade.

En lite mer positiv bild av spelet gav webb-tv-serien The Guild. Där spelades visserligen ett påhittat mmo som heter ”The Game”, men likheterna med World of Warcraft var uppenbara.

7. Ahab Wheathoof – 2008

Ahab Wheathoof

Blizzard är riktigt bra på att ordna minnesstunder och monument i spelet, vilket inte minst märktes i år efter Robin Williams självmord.

En av de mest kända minnesmärkena i spelet är Ahab Wehathoof, en Tauren-bonde på level 62 som bara vill ha tillbaka sin hund. Den ledsna bonden och hans uppdrag till förbipasserande spelare designades av Ezra Chatterton, som medan han led av cancer i hjärnan fick besöka Blizzards högkvarter via Make-a-Wish Foundation. Chatterton gav till och med röst åt Ahab och skapade vapnet Merciless Gladiator’s Crossbow of the Phoenix innan han gick bort 2008. Det finns även en Tauren vid namn Ezra Wheathoof i Thunder Bay som är döpt efter Ezra Chatterton.

8. Activision Blizzard – 2008

En av de mest påtagliga effekterna av World of Warcraft är inte ens en del av spelet utan det faktum att det numera finns ett företag som heter Activision Blizzard. När Blizzards gamla moderbolag Vivendi gick samman med Activision 2008 var det bara Blizzard som kom ut intakt på andra sidan.
Det är ingen tvekan om att World of Warcraft låg bakom det, då spelet redan då hade 10 miljoner betalande abonnenter.

9. Blizzard Real ID – juli 2010

Om du tillbringar mycket tid på internet vet du hur den högre graden av anonymitet både är dess stora styrka men också, ibland, en riktig mardröm. År 2010, innan Blizzard skulle släppa expansionen Cataclysm, ville företaget göra något åt all mobbning och kränkningar som förekom, genom att tvinga användarna att registrera sig med sina riktiga namn.

Motståndet var som förväntat kompakt och hårt. En Blizzard-anställd försökte visa hur det inte var så farligt genom att skriva ut sitt riktiga namn, men forummedlemmar rotade upp hans hemadress, telefonnummer och annan personlig information inom några minuter.

Föga förvånande skrotades planerna.

10. Cataclysm – november 2010

Cataclysm

Att hålla ett spel fräscht i tio år är ingen enkel sak. Det kräver konstanta uppdateringar och nytt innehåll. Blizzard har blivit en välsmord maskin i det hänseendet. Under årtiondet som har gått sedan World of Warcraft lanserades har fem stora expansioner och ett otal mindre uppdateringar släppts.

Den största och mest kontroversiella förändringen av innehållet var 2010 års expansion, Cataclysm. I spelet handlar det om hur draken Deathwing från Warcraft 2 återvänder till Azeroth genom en spricka i dimensionen, vilket får hela världen att ändra skepnad.

Men det var så klart bara så Blizzard beskrev förändringarna i spelet. Den verkliga effekten var att många av de ursprungliga zoner som var med sedan 2004 uppdaterades till mer moderna områden. Gamla uppdragskedjor togs bort och nya lades till, och på köpet blev de gamla startzonerna väldigt annorlunda.

Nödvändigt? Förmodligen. Men du kan fortfarande hitta spelare som tycker att det ursprungliga spelet var mycket bättre. Hursomhelst innebar Cataclysm att World of Warcrafts topp var nådd, med 12 miljoner betalande spelare.

… och framtiden då?

Det verkade passande att avsluta när World of Warcraft nådde sin topp. Mists of Pandaria och nya expansionen Warlords of Draenor har fått många spelare att återupptäcka spelet har det haft en helt klart mindre påverkan på resten av världen de senaste åren.

Med det inte sagt att spelet är dött. När Warlords of Draenor nyss släpptes ökade faktiskt antalet prenumeranter och nådde 10 miljoner igen. Det är extremt imponerande för ett spel med tio år på nacken som tar betalt varje månad samtidigt som många spel helt har gått över till freemium-modellen eller rent av gratis-med-reklam.

Blizzard har också tagit fasta på nostalgin många spelare känner kring tioårsjubiléet och har inte bara återskapat slaget om Southshore och Tarren Mill, utan även gjort om Molten Core, en av de tidigare stora raid-utmaningarna, för dagens högsta nivåer.

Företaget tror att World of Warcraft kommer leva tio år till, och det är svårt att argumentera mot den hängivelse som fansen visar spelet. Även om det inte orkar hänga med riktigt så länge så har spelet satt ett outplånligt avtryck i spelhistorien och förtjänar att firas på sin tioårsdag.


Hayden Dingman, pcworld.com. Översättning: Anders Lundberg