Din radioapparat kommer sluta att fungera! Det låter som ett hot, och det där pratade Sveriges Radio om redan i slutet av 90-talet. Än så länge fungerar den, men nu har frågan om fm-radion fått nytt liv och förra regeringens utredare föreslår nu att din fm-radio ska sluta fungera 2022.

Då, i slutet av 90-talet, var jag anställd på Sveriges Radio och jag entledigades från mitt ordinarie arbete för att lära mig om dab. Jag minns att vi fick åka runt i en liten minibuss, med varsina hörlurar och en liten omkopplare så att vi själva kunde lyssna på dab och fm för att uppleva skillnaden. När fb-radion brusade lite och mottagningen var lite dålig kunde vi urskilja sändningen ändå, men när mottagningen blev dålig med dab dog programmet helt. En teknisk skillnad, som inte är helt oväsentlig.

Dab-förespråkarna började då berätta om fördelarna, som att också kunna skicka en liten bild tillsammans med programmet och dab-förespråkarna gillade inte att jag skojade om att det ju redan fanns något som heter tv och internet. Vi var många anställda, vi som stod på golvet, som funderade på hur många miljoner av licenspengarna de bränt på projektet och jag minns till och med att jag under den här tiden mötte en journalist som tänkte avslöja skandalen med miljonerna. Men eftersom ingen av lyssnarna brydde sig om digitalradio var det heller ingen av licensbetalarna som förstod att de egentligen borde vara upprörda över var deras pengar tog vägen.

Sveriges Radio köpte in konsulter som skulle ena de anställda och en av dem inledde sin session med att det var han som omformat nallebjörnen på paketet med Kalaspuffar. Så där höll det på, som om internet inte fanns.

Till TT säger nu regeringens utredare, Nina Wormbs: ”Vi köper ju 3,5 miljoner mobiltelefoner varje år, så varför skulle vi inte kunna köpa en ny radio?”

Den logiken ger mig rysningar i hela kroppen och visar att dab-projektet fortfarande är så långt från folket, lyssnarna och verkligheten vi bara kan komma.

De resonerade likadant då som nu och det har väl inte sålts mer än några enstaka dab-radioapparater.

Föreställ dig själv att fm-nätet skulle stängas av idag. Jag är säker på att de flesta skulle börja fingra på mobilen, datorn, läsplattan eller sin Apple TV för att få något ljud att lyssna på. De skulle knappast köpa en dab-apparat. Kolla bara hur gräsmattan kan se ut vid en gångväg som de gående inte tycker följer snabbaste vägen. Det uppstår en ny stig. Skyltar och staket hjälper inte. Folk vill gå den snabbaste vägen fram och efter mer än 15 års utredningar kanske staten skulle lägga om vägen efter folket istället.

Möjligen köper vi 3,5 miljoner mobiltelefoner varje år för att den enheten ger så mycket mer än en fm-radio. Släckningen av fm-nätet kommer bara innebära att vi får ett sopberg av apparater som folk kastat eftersom de inte längre fungerar.