1. Modemet

Få saker signalerar 90-tal så mycket som det extremt karaktäristiska ljudet ett modem gav ifrån sig när det skulle koppla upp mot det nya fenomenet internet. Om du så här i efterhand vill lära dig att briljera med en avancerad analys av uppkopplingsdansen så hittar du här en detaljerad genomgång av varje blipp, pip och tjut.


2. Commodore 64

Med en 8-bitarsdator från början av 80-talet var det inte tal om någon cd-kvalitet på ljudet. Men även då ville man så klart ha en trallig låt till spelen. De tydliga begränsningarna i dåtidens ljudchip satte desto större krav på musikern, ofta med riktigt intressant resultat. Först ut ljudet från den kända ljudkretsen i Commodore 64, från spelet Monty on the Run som nördkändisen Rob Hubbard komponerade musiken till.


3. Nintendo, Megaman 2

Minst lika många lär känna igen den karaktäristiska stämman som kom från Nintendos 8-bitarsmaskin, här från Megaman 2.


4. ICQ

Försök låta bli att snegla ner på aktivitetsfältet eller dockan när du hör det här ljudet...


5. Nokias ringsignal

...och försök låta bli att plocka upp telefonen när du hör denna.


Missa inte: Teknik från förr - 9 saker dagens unga aldrig kommer att fatta


6. Macintosh

Eftersom redan den första modellen av Macintosh hade en för sin tid rätt avancerad möjlighet att spela ljud har Apples datorer alltid gett ifrån sig något när de startar och stänger ner. Och eftersom att krascherna var nästan lika vanligt förekommande som uppstarterna i gamla Mac OS lär du känna igen de ljuden också.


7. Windows

Windows började låta några år efter Macintosh.


8. Diskettstationen

För 00-talisterna är disketten bara en abstrakt symbol som betyder spara skolarbetet i Word, men är du några år äldre minns du väl det här ljudet.


9. Weezer

Weezers Buddy Holly. Varför är denna med på listan? Jo musikvideon låg nämligen med på cd-skivan Windows 95 distribuerades på. Är du inte i alla fall närmare 30 så är det nog svårt att förstå varför en frimärksstor film i 256 färger var en grej (är du under 30, tänk dig en gif-animation med ljud).


Mer nostalgi: Teknik från förr - 9 saker dagens unga aldrig kommer att fatta