Träningsklockor i olika varianter är ovärderliga hjälpmedel för den som vill träna seriöst och ha järnkoll. Inbyggd gps har länge varit självklart för att hålla reda på distanser och få hjälp med intervaller, många har dessutom kompletterat detta med ett pulsband.

Genom att kontinuerligt mäta pulsen går det att skräddarsy träningen för att till exempel förbättra konditionen eller bränna fett genom att se till att hålla sig inom vissa pulszoner. Pulsbanden är tyvärr krångliga att sätta på sig, och många blir störda av att ha ett tajt band över bröstkorgen under träningen.

Tomtoms nya klocka råder bot på detta genom att mäta pulsen direkt på handleden. Det sker med hjälp av två dioder på klockans baksida som känner av de små färgskiftningar som uppstår i huden med varje pulsslag, vilket kräver att klockan sitter rätt på handleden. Under de träningspass vi genomförde funkade det närmast perfekt.

Träna med pulszoner

Klockan är relativt smidig att ha på sig. Gps-enheten samt knapparna har placerats nedanför själva skärmen och hela paketet går enkelt att ta loss från det rejäla gummiarmbandet. Fyrvägsnavigeringen är lite knepig att komma underfund med i början men efter en stund går det lätt att hitta rätt bland funktionerna.

Multisport Cardio ser snygg och sportig ut, och det biffiga armbandet sitter skönt på handleden.

De första gångerna vi använde klockan behövde den extremt lång tid på sig för att hitta satelliterna. QuickGPSFix ska förhindra detta, men det verkade inte fungera riktigt inledningsvis då vi tvingades vänta flera minuter på en positionsbestämning.

Först på fjärde rundan hittade den sin position direkt, trots att vi enligt Tomtoms instruktioner uppdaterat gps-informationen via webben. Den som föredrar löpbandet framför en runda i naturen kan mäta avståndet tack vare den inbyggda accelerometern.

När det är träningsdags får du välja mellan några olika träningsformer, bland annat löpning, cykling och simning. För varje träningsform kan du sedan välja om du vill träna intervaller, använda pulszoner eller kanske tävla mot en tidigare runda som finns sparad i klockan. Det är enkelt att ställa in detta, men funktioner för mer avancerade intervallpass saknas.

Jobbig webbanslutning

Det största irritationsmomentet under testperioden var att den obligatoriska anslutningen till Tomtoms webbplats inte funkade – vi kunde helt enkelt inte skapa ett konto och ansluta klockan till detta.

I appen Mysports kan du enkelt se dina resultat. Du kan bland annat se var du sprungit samt hur fort och hur långt.

Det drabbar givetvis inte alla och gick dessutom att lösa, men drar ändå ner helhetsintrycket något. Vilken hjälp får den som inte sitter på en välrenommerad prylsajts redaktion?

Väl ansluten kan man välja att synka träningsdata till exempelvis Tomtom Mysports eller Runkeeper, alternativt spara ned informationen till datorn i en mängd olika format. Det finns också en ganska lättanvänd och överskådlig mobilapp att ladda ner och använda för att analysera träningen.

Omdöme

Multisport Cardio är alltså lätt att använda och har ett antal bra träningsfunktioner, även om vi inte är överförtjusta i den stenhårda kopplingen till Tomtoms träningssajt. Klockan kostar bortåt 3 000 kronor och är därmed långt ifrån någon budgetpryl – jämfört med många av konkurrenterna känns den dessutom lite enkel.

De gröna dioderna på klockans baksida mäter hur fort ditt hjärta slår – utan störande pulsband.

Den stora fördelen är den inbyggda pulsmätaren som besparar dig ett störande pulsband runt bröstkorgen, men även batteritiden mår bra av att slippa den trådlösa kommunikationen. Multisport Cardio pallar ungefär åtta timmar träning innan den måste laddas, vilket är klart godkänt. Så dyr eller inte – vi gillar Multisport Cardio.

Fakta: Tomtom Multisport Cardio

Tillverkare: Tomtom, www.tomtom.se
Skärmstorlek: 2,2 x 2,5 cm.
Upplösning: 144 x 168 bildpunkter.
Vikt: 63 gram.
Övrigt: Vattentät till 50 meter.
Pris: 2 700 kronor.


Stabilt armband.
Inbyggd pulsmätare.
Inbyggd accelerometer.
Kan synka till andra träningsplattformar.


Jobbig anslutning till webbsajt.
Något dyr.

Betyg 4 av 5