Osram Lightify är ett så kallat trådlöst belysningskontrollsystem. Startpaketet består av en basenhet och en led-lampa.

Du kopplar in basenheten i ett vägguttag, skruvar i led-lampan i en lampa, laddar ned en app till din smartphone (Iphone eller Android), ansluter med hjälp av appen basenheten till din router och sedan led-lampan till basenheten.

Sedan kan du med appen i din smartphone fjärrstyra lampan både i hemmet via det trådlösa nätverket och var som helst i världen via en internetuppkoppling.

Det startpaket som vi testat består som sagt av en basenhet och en led-lampa (60 RGBW E27). Det finns dock en mängd olika typer av lampor och ljuskällor som kan köpas separat och kopplas in i Lightify-systemet, exempelvis en led-ljuslist och ljuskällor för utomhusbruk.

Fritt fram för färg

Att installera systemet är busenkelt och det är igång på bara ett par minuter. Den första känslan när vi testar det är ”wow, det här är verkligen superhäftigt”. Med appen kan vi slå på och av lampan, steglöst ändra ljusstyrkan och steglöst ändra ljusets värme. Och det kanske häftigaste av allt – välja en av de 16 miljoner färgvarianterna.

Färgglad. Du kan välja mellan 16 miljoner färger.

Det är både roligt och användbart att ställa in en varm och mysig kvällsbelysning med mjukt gult ljus eller en effektiv och kall dagsljusbelysning för att öka effektiviteten vid skrivbordet. Och vilken är egentligen favoritfärgen av de 16 miljoner som finns tillgängliga?
Så långt allt väl, men tyvärr finns det också ett par nackdelar med Osram Lightify.

Dålig app

Den första och mest uppenbara nackdelen är priset. Startpaketet kostar cirka 1 000 kronor och extra lampor kostar sedan cirka 500 kronor styck. Ska du lysa upp hela hemmet med fjärrstyrda lampor kostar det med andra ord en rejäl slant. Visst, dessa fjärrstyrda led-lampor har lång livslängd, med det har å andra sidan vanliga, betydligt billigre, led-lampor också.

Buggig. Appen som styr lamporna lämnar en hel del övrigt att önska. 

Den andra, inte lika uppenbara, nackdelen är appens kvalitet. Eller rättare sagt, brist på kvalitet. Den är rörig, användarovänlig, buggig och funktionsfattig. En del har åtgärdats med ett antal uppdateringar, men mycket återstår fortfarande att göra.

Att det exempelvis inte går att ställa in klockslag för att automatiskt slå på eller av lamporna är direkt pinsamt. Den tappar också irriterande ofta kontakten med lampan vi vill styra varpå appen måste startas om.

Detta kommer förhoppningsvis att åtgärdas i kommande uppdateringar, men det är en klen tröst för dig som investerar i Osram Lightify nu.


Omdöme

Att kunna fjärrstyra lamporna och välja sådana inställningar som färg, ljusstyrka och om ljuset ska vara kallt eller varmt är både skoj och praktiskt. Du kan verkligen skräddarsy ljuset hemma in i minsta detalj.
Tyvärr dras betyget ned rejält av en app som är långt ifrån färdig. När den fungerar som den ska kommer Osram Lightify helt klart att vara värt ett köp.

Fakta: Osram Lightify

Tillverkare/kontakt: Osram, www.osram.se.
Systemkrav: Trådlöst nätverk, Surfplatta/Smartphone med Ios eller Android.
Medföljande lampa i startpaketet: 60 RGBW E27 (10W, 810 lm) med upp till 20 000 timmars brinntid.
Övrigt: Upp till 50 ljuskällor kan anslutas till systemet.
Cirkapris: 1 000 kronor. Extra lampor kostar cirka 500 kronor styck.


Lättinstallerat och lättanvänt.
Bra kvalitet på lamporna.
Bra funktioner.


Dyra lampor.
Buggig, funktionsfattig och användarovänlig app.

Betyg 3 av 5