Mediamöjligherna

En viktig sak när det kommer till mediamöjligheter är att både Xbox One S och Xbox One X kommer utrustad med en Ultra HD bluray-spelare, vilket gör att du kan titta på film med riktigt hög upplösning, förutsatt att du äger en 4k-tv. Playstation 4 Slim och Playstation 4 Pro saknar den möjligheten.

Om du främst ser på filmer via streamingtjänster är skillnaderna inte lika stora. Med Xbox Live-konto får du tillgång till konsolens egna musik- och hyrvideotjänster. Dessa, samt den lokala mediaservern, och appar som Netflix och Viaplay, går alla att söka i från samma gränssnitt istället för i vardera app. Tyvärr saknas HBO Nordic.

Xbox One har hdmi både in och ut så att du kan koppla video från digitalboxen eller dvd-spelaren via den och titta på tv som en app i konsolen. I vissa regioner finns avancerade funktioner som inbyggd tv-guide, men än så länge får vi svenskar klara oss utan.

Även Playstation 4 och Playstation 4 Pro har en handfull medieappar och fick nyligen också stöd för Spotify och HBO Nordic.

Switch då? Ja, det är en helt annan historia. Än så länge är det enbart spelen som är i fokus, men det sägs att bland annat app för Netflix är på ingång.

Playstation 4 har en mer slimmad design än Xbox One, trots att den har inbyggt strömaggregat. I ett standardpaket får man med en spelkontroll och en uppsättning in-ear handsfree.

Grafiken

Det kanske viktigaste med Xbox One och Playstation 4 är givetvis att de innebär ett rejält lyft för grafikprestandan jämfört med gamla Xbox 360 och Playstation 3. Nu är inte nya generationen konsoler några extrema prestandamonster, utan det handlar snarare om att få prestanda motsvarande en hygglig gaming-pc, fast i vardagsrummet, med spel och tjänster anpassade för stor tv och till ett mer överkomligt pris än att bygga en själv.

Killzone

Playstation 4 och Xbox One är väldigt lika varandra, med samma typ av specialbyggda plattform från AMD. De är inte helt identiska, och tack vare snabbare minnen och lite större grafikprocessordel än processordel har Playstation 4 ett litet övertag. Ännu större blir det om du har en Playstation 4 Pro eller Xbox One X, som ju har stöd för 4k och hdr.

Switch är som sagt mindre kraftfull, men Nintendo har alltid varit duktiga på att optimera sina spel. The Legend of Zelda: Breath of the Wild och Mario Kart 8 Deluxe ser båda riktigt bra ut, även om de inte går att spela i 4k.