Körkort kan vara ack så viktigt här i vårt avlånga land. Både i storstäderna och på landsbygden innebär det rörelsefrihet, möjlighet till nya jobb, en enklare vardag och rejält med vuxenpoäng, om du fortfarande räknar sådana.

Men Trafikverket och Transportstyrelsen vill inte släppa ut några okunniga drumlar i trafiken, och du vill ju givetvis inte vara en själv heller. Därför har vi här i Sverige bland de högsta kunskapskraven i världen för att få ta körkort. Du ska inte bara kunna trafikregler och vägmärken utan måste också ha koll på fordonet och god kännedom om vett och etikett och dina och andras riskbeteenden i trafiken, och dessutom sådant som hur man kör så miljövänligt som möjligt.

Att plugga körkortsteori kan vara förvirrande och väldigt frustrerande. Teoribok och kurser på körskola är alltid att rekommendera, men det finns numera jättebra hjälpmedel i telefonen och surfplattan för den som vill ha lite extra hjälp på vägen. Vi har testat fem appar som är fullmatade med körkortskunskap.

Missa inte: Så enkelt får du veta vem som äger bilen

Till att börja med är det ju viktigt att apparna lär ut rätt. Vi tog en körkortsteoribok som referens, 24:e upplagan av Körkortsboken från Sveriges Trafikskolors Riksförbund, och gjorde en handfull stickprov i alla apparna. Och jodå, det verkar inte vara något fel på informationen de lär ut. Såvitt vi kan se är det rätt och riktig körkortsteori vi får oss till livs.

Men hur bra är de på att lära ut? Vad finns det för funktioner i apparna? Är de snygga och användarvänliga? Läs vidare!

ikörkort

Ikörkort

Utvecklare: Boboshi
Finns till: IOS, Android
Pris: 99 kr

Ikörkort är en snyggt och enkelt utformad app som finns till Ipad, Iphone och Android. Den har tre delar för körkortspluggande. För det första Prov, där du får ”läxförhör” med en serie flervalsfrågor som sedan rättas. Du väljer ut vilka typer av frågor du vill öva på (eller blandar alla) och hur många du vill ha. När du svarat på alla får du veta hur det gick och kan se de rätta svaren på de frågor du fick fel på. När du kört en eller ett par omgångar kan du i stället välja att bara få frågor som du tidigare svarat fel på.

Sedan finns avsnittet Körkortsteori. Den är som det låter, en teoribok, fast i appen, väl indelad i avsnitt med hyperlänkar så att det är lätt att hoppa till det som intresserar dig. Den tredje biten är en katalog bara med vägmärken, vad de betyder och hur du ska bete dig när du ser dem. Slutligen får du också historik över tidigare provomgångar du gjort samt statistik över vilka typer av frågor du har koll på och vilka du behöver plugga mer på.

Ikörkort gör sitt jobb utan att direkt göra oss vare sig hänförda eller besvikna. Den kan utan problem rekommenderas.

(Testad på Ipad Air 2)


Lättnavigerad. 
Bra möjlighet att anpassa frågor.
Inbyggd teoribok.


Återkoppling efter varje fråga vore bra.

Betyg: 8 av 10

Betyg 8 av 10


iteori

Iteori Trafiktestet

Utvecklare: Swift Managment AG
Finns till: IOS, Android
Pris: 38 kr IOS, 49 kr Android

Med ett pris på 38 kr till IOS och en tia mer till Android är Iteori Trafiktestet billigare än de flesta konkurrenter. Men är den också bara hälften så bra? När vi startar den möts vi direkt av massor av saker att göra. Du kan öva flervalsfrågor i ett gäng olika kategorier och får direkt en bra bild över hur god koll du har på dem. I övningsläget får man direkt besked efter varje fråga om huruvida svaret var rätt eller fel, och en förklaring till varför. Eller i alla fall på de flesta frågor; på en del är förklaringen ganska bristfällig. Du får dessutom inte välja hur många frågor som ställs utan appen matar dig med alla i en kategori, vilket kan vara en bra bit över hundra.

Appen har en separat del för ”prov”, vilket innebär att man får en slumpmässig klump frågor som ska besvaras på tid, denna gång utan återkoppling och rättning efter varje fråga utan en stor rättning på slutet. Resultatet av dina prov loggas och du kan följa din utvecklingskurva från noll koll till trafikexpert. Det som däremot inte finns här är något läsavsnitt för körkortsteori. Däremot går det att fritextsöka i alla frågorna, så är det något du undrar finns nog svaret där.

(Testad på Ipad Air 2)


Smart med direkt återkoppling efter frågor.


Ingen teoridel.
Något rörigt gränssnitt.

Betyg: 7 av 10

Betyg 7 av 10


Ta körkort

Ta körkort

Utvecklare: Patrik Jansson
Finns till: IOS (Iphone)
Pris: 99 kr                                   

Ta Körkort är en app främst för Iphone. Den funkar också att köra på en Ipad, men ser rätt så stor och otymplig ut där. Trots sitt lilla format är det en väldigt innehållsrik app, med gedigen inbyggd teoribok, en behändig checklista över allt du behöver göra för att till slut få körkort, en övningssektion och en avdelning där du kan testa dina kunskaper när du känner dig klar. Övningssektionen låter dig välja en omgång flervalsfrågor från alla eller utvalda kategorier – men att man kan välja ut kategorier framgår inte särskilt tydligt.

Efter varje fråga får man rättning och en förklarande utökning av det rätta svaret. En extra bra sak är att varje fråga i övningsläge är länkad till en relevant del av teoriboken. På så sätt är det lättare att förstå regeln och frågan i sitt sammanhang. Mycket bra!

Provavdelningen är intressant, du måste få minst 80 % rätt på en del för att kunna gå vidare till nästa. Det blir som att bli bättre på ett spel för att låsa upp belöningar – ett bra sätt att få den som känner sig trött på trafikteori att ändå lägga manken till. En sista smart funktion är att appen kan ställas in för att tjata på dig. Har du inte övat på ett tag kommer det notifieringar med påminnelser.

(Testad på Ipad Air 2 och Iphone 6)


Mycket information. M3 rekommenderar
Smart provdel.


Lite osmart navigation på ett par ställen.
Ipad-version (gärna också Android) vore bra.

Betyg: 8 av 10

Betyg 8 av 10


Teoriprovet

Utvecklare: SA BA
Systemkrav: IOS (Iphone), Android
Pris: 99 kr                                   

Teoriprovet är en rätt så begränsad app funktionsmässigt. Du har möjlighet att göra kunskapsprov på samma sätt som i övriga appar, med flervalsfrågor i olika kategorier eller alla kategorier blandat. Vi blir lite förvirrade av frågorna ibland, som känns udda och alltför teknokratiskt utformade, inte alls med samma raka språk som i andra appar eller i körkortsböcker. Så ibland svarade vi fel för att vi missuppfattade frågan. Det kan bero på underteckad testares dumhet, men vi tror inte det.

Vi testade appen på en Google Nexus 7 och alla illustrationer till bilder var utsträckta och platta. Det känns som ett klantigt kodat gränssnitt. Det var inget problem att se vad saker och ting föreställde, men inte så kul att sitta och öva med i längden.

Förutom övningsfrågor får du körkortsrelaterade, som ser ut att komma från Transportstyrelsen, samt en sökmotor där du kan leta efter trafikskolor. Det känns rätt så onödigt, men om du inte vet hur man googlar kanske det kan vara värt det. En sista avdelning heter ”Snacka” och består av ett Facebookflöde där användare kan kommentera och diskutera appen.

(Testad på Google Nexus 7)


Lättnavigerad.
Många kategorier frågor.


Osnyggt gränssnitt.
Få funktioner.
Inget läsmaterial.

Betyg: 4 av 10

Betyg 4 av 10


Trafikteori

Trafikteori

Utvecklare: Molnbit
Systemkrav: Android
Pris: Gratis att prova på, 19 kr för alla frågor                   

Trafikteori är en enkel app som bara finns för Android, men Iphone- och Ipad-användare går inte miste om så mycket. Det är en minimalistisk app som bara består av övningsfrågor på rad. Du kan välja hur många frågor du ska svara på i en omgång och sedan få rättade, och det finns enkel statistikinformation över hur rätt du svarat, men det är allt. Frågorna är indelade i kategorier, men vi kan inte välja dessa själva. De syns däremot på resultatsidan.

Å andra sidan är appen gratis att prova på och du får ett okänt antal frågor gratis. För att få tag i appens hela frågebibliotek betalar man 19 kronor i ett i-app-köp. Frågorna är väl formulerade och det var bara vid något enstaka tillfälle som det blev lite förvirrat. Det hade varit välkommet med fler frågor med bild eller illustration till, några enstaka har det men för det mesta får man klara sig utan.

(Testad på Google Nexus 7)


Lättanvänd.
Enkla, tydliga frågor.
Lågt pris.


Bara frågor, inget annat.

Betyg: 5 av 10

Betyg 5 av 10