Philips har inte varit med i det där absoluta topp-racet när vi testat tv på senare tid. De har inte haft samma försprång på smart-tv-fronten som Samsung och LG och inte samma bildkvalitet som Sony och framför allt Panasonic.

Men de har alltid levererat tv-apparater som på olika sätt stuckit ut och varit intressanta; senast när vi gjorde jämförande test på 4k-tv imponerade Philips till exempel med bra bildkvalitet från riktig 4k-källa och förvånansvärt bra ljud trots små högtalare, trots ett mycket lägre pris än konkurrenterna.

Inga kurvor här. Philips skippar det där med böjningen i 65PUS9809 och levererar en vanlig platt panel.

Och sedan har de ju Ambilight, diodramen runt omkring på baksidan som kan sätta stämningsljus på väggen som matchar filmen man kollar på. Det är kanske inte allas kopp te, men i rätt rum kan det ge en riktigt imponerande effekt.

Under hösten har Philips rört om i grytan rejält och lanserat ett gäng modeller. Vi har testat den bästa och mest påkostade av dem, 65-tums 4k-enheten 65PUS9809. Det som gör årets omgång av Philips smart-tv-apparater så intressanta är introduktionen av Android, som nu finns i en handfull av dem och ska bli deras smart-plattform för framtiden, är det tänkt.

Lyft i bildkvalitet

Men låt oss börja med att titta på 65PUS9809 som en premium 4k-tv. Till det yttre är det en rätt så bastant modell, stadigt byggd med en inte så attraktiv baksida, men desto snyggare framifrån med en ram av borstad metall runt om på ett par centimeter. Tv:n står på ett par ordentliga metallfötter som skruvas fast i nedre hörnen och dessutom sticker ut några centimeter åt sidorna. Det gör att man behöver en riktigt stor tv-bänk för att få plats med den. Väggmontering kan kanske därför vara att föredra.

65PUS9809 har tre hdmi 2.0-ingångar, komponent-videoingång och även en gammal hederlig scart, så den är väl förberedd för både gammal ful-video och ny 3840p-video i upp till 60 Hz. Det enda vi möjligen saknar är displayport, vilket är vanligare för 4k-signal ut från en dator.


Ambilight projicerar ljus bakåt med en diodram runt hela tv:n. Funkar fint mot en ljus och enfärgad vägg, mindre bra om bakgrunden är rörig.

Bildkvalitetsmässigt gör den definitivt inte bort sig. Tack vare led-matris bakom skärmen med aktiv ljuskontroll och nedsläckning av mörka partier i stället för belysning i sidan slipper vi här dilemmat med ljusläckage från sidorna, och kontrasten kan bli hög.

65PUS9809 har hög maximal ljusstyrka och mörka partier får nästan oled-klass på svärtan. Däremot går det inte att komma ifrån blooming-effekt om närliggande kontrast är för hög, då ”blöder” ljuset från det ljusa över i det mörka. Det är mest påtagligt i datorgrafik och menyer, ser du på en film eller på tv lär det knappast märkas.

Justera färgerna

Färgåtergivningen är behaglig efter att vi gjort lite egna justeringar. Den som är lat kan bläddra runt bland färdiga bildprofiler tills de troligen hittar en som duger. Standardläget från fabrik har för varma och grälla färger, som man förväntar sig av en demo-tv i butik, trots att vi valde bort det under den inledande konfigurationen.

En sak som Philips förbättrat rejält i senare modeller är uppskalningen till 4k. Den har vi inte imponerats av tidigare, men nu håller den riktigt bra klass. Vi testade samma 3840p-filmklipp från vår 4k-källa, en pc med GTX 970-grafikkort och hdmi 2 ut, samt från en annan dator med bara hdmi 1.2 ut och därmed bara max 1080p-upplösning.


Android TV är lovande och apputbudet det innebär är ett jättelyft, men gränssnittet känns inte helt moget. Uppgradering till Lollipop, alternativt komplettering med extern box, är faktiskt utlovat. Kanske blir det smidigare då.

Det krävdes verkligen framåtlutat läge och att man var väldigt uppmärksam för att se skillnaden. Den som vill spela spel bör dock stänga av den typen av bildförbättring i en separat inställningsprofil, eftersom det ser ut att orsaka en påtaglig fördröjning.

Ljudkvaliteten är precis som i modellen vi testade i höstas riktigt bra. Ett klart och rent ljud med mycket fin diskant. Denna gång får högtalarna på baksidan sällskap av en subwoofer som parkopplas trådlöst till tv:n och ger extra tryck i basen. Den är lite okontrollerad och bullrig på höga volymer men låter annars riktigt bra.

App-explosion med Android

Det mest intressanta kanske inte är att Philips byggt en bra tv, utan det nya systemet de har byggt in. Philips satsar nu fullt ut på Android som smart-tv-plattform och både billigare och dyrare modeller kommer att utrustas med en liten minidator under huven som kör Googles operativ, komplett med tillgång till det mesta du är van vid om du har en Android-platta eller -telefon: Chrome som webbläsare, Android-widgets att lägga in i menyerna, Googles egna film- och musiktjänster och tillgång till hela app-utbudet i Google Play.

Eller inte riktigt. Play sorterar bort en del appar ur butiken som den anser att tv:n inte kan köra, till exempel om appen har krav på pekskärm. Det gör att en hel del intressanta appar, till exempel många populära spel, Googles egna Office-app Quickoffice och så vitt vi kan se även Gmail-appen inte går att hitta.

Men det finns mängder av bra alternativ som funkar. Framför allt en mängd av de stora film- och musiktjänsterna och tredjepartsmediespelare så att du kan spela upp vilka filmformat som helst, inte bara dem som tv:n råkar ha inbyggt stöd för. Apparna förstår sig inte heller alltid på tv:n. Philips egna Skype-funktion aktiverar tv:ns inbyggda kamera som fälls ut när man kör videosamtal. Men Android-appar som använder kamera kunde inte göra samma sak när vi försökte.

I stället för pek navigerar du med fjärrkontrollen. Den har inbyggd rörelsesensor som styr en muspekare, eller vanliga pilknappar om du föredrar det. Fjärrkontrollen är en av de mest välbyggda, bekväma och gedigna vi någonsin hållit i. Ofta skickar tillverkarna med fula, kantiga plastbitar även till riktigt dyra tv-apparater. Vänder vi på fjärren hittar vi dessutom ett litet qwerty-tangentbord på baksidan. Det gör sådant som att söka, skriva in webbadresser eller för den delen mejla och twittra oändligt mycket lättare än att försöka böka med tangentbord på skärmen.

Spela på nytt sätt

En riktigt kul app som kommer förinstallerad är Onlive, tjänsten där du strömmar spel över nätet. Den provlanserades för några år sedan i bland annat USA och Storbritannien, men floppade då eftersom tekniken och kundernas bredband inte var bra nog. Men nu är den alltså tillbaka igen och även i Sverige.

Funkar det bättre nu? Återstår att se. Vi återkommer med ett riktigt test av det snart, det är en tjänst som finns även till datorer och surfplattor. För att spela på Philips tv behöver du en spelkontroll som du pluggar in med usb. En vanlig Xbox 360-kontroll funkar utmärkt.

Philips kompletterar Android med en uppsättning egna appar, bland annat Netflix och några av de större hyrvideotjänsterna som Headweb och SF Anytime. Du som användare märker ingen skillnad, de hamnar alla i samma app-meny när de är installerade, men faktum är att Philips appar inte alls ligger i tv:n, utan körs i molnet, strömmade från Philips servrar. Du installerar bara en länk och en ikon.

Omdöme

Philips tar ett djärvt steg med Android som smart-plattform, och det är enM3 rekommenderar satsning som nästan bara är positiv. De har inte riktigt fått till det gränssnittsmässigt ännu; trots muspekare, tangentbord och många smarta idéer känns det bökigt och rörigt att navigera i menyerna och hitta rätt inställningar.

Det som är Android och det som är gamla Philips smart-tv i systemet har inte riktigt integrerats helt smidigt. Kanske kan framtida firmwareuppdateringar råda bot på det.

Men det stora nya apputbudet är ett enormt lyft. Och 65PUS9809 är på alla sätt en riktigt högklassig tv. Vi skulle säga att den inte riktigt når upp i samma bildkvalitetklass som suveräna Panasonic AX900, men det är inte så väldigt långt ifrån. Ljudkvaliteten, funktionsrikedomen, Ambilight och suverän fjärrkontroll kan säkert väga tyngre för många.

Fakta: Philips 65PUS9809

Tillverkare/kontakt: Philips, www.philips.se
Paneltyp: Ips med matris-led.
Tv-mottagare: Dvb-t, dbb-t2, dvb-c, dvb-s, dvb-s2.
Kortplats: Ja, 2 st CI+.
Skärmstorlek: 65 tum.
Upplösning: 3 840 x 2 160 bildpunkter.
Anslutningar: 4 st hdmi 2, 3 st usb, lan, komponent, scart, stereo audio in, s/pdif, hörlur,
Trådlös uppkoppling: Wifi 802.11n.
3d: Ja, aktiv, 2 par glasögon medföljer.
Kamera: Ja.
Ljud: 2 x 15 W – 50 W subwoofer.
Operativsystem: Android 4.2.2.
Storlek (med stativ): 151 x 90,4 x 27 cm.
Vikt (med stativ): 35,7 kg.
Övrigt: Fjärrkontroll med rörelsesensor och tangentbord.
Pris: 45 000 kronor.


Bildkontrasten.
Bra ljudkvalitet.
Mängder av intressanta appar.
Fjärrkontrollen.


Rörigt gränssnitt.
Kompatibilitetsproblem med en del appar.

Betyg 4 av 5