Det är inte särskilt ofta vi får chansen att testa en helt ny typ av produkt, men Jabras senaste träningslurar är något vi aldrig sett tidigare. Trådlösa hörlurar avsedda för träning är en sak – trådlösa lurar som ett träningshjälpmedel en annan.

Enkel bluetooth-anslutning

Produkten består av två snäckor förbundna med en halvmeterlång kabel med en sladdfjärr. Ingenting annat. Själva snäckorna är försedda med ett mjukt gummispröt som bidrar till att hålla dem på plats i örat, och det finns ett gäng gummipluppar i olika storlekar för att lurarna ska kunna passa så många olika öron som möjligt. Och de sitter verkligen bra i öronen – av de olika sportlösningar vi testat som inte omfattar öronbyglar eller liknande är dessa bland de bästa vi testat.


Lättburna. Lurarna binds samman med en knapp halvmeter kabel som smidigt bärs runt nacken.

Lurarna ansluts via bluetooth som vilka andra lurar som helst, och om du har en nfc-kompatibel telefon är detta hur enkelt som helst. De låter helt okej med hygglig bas och ett rent mellanregister, men det finns utan tvekan lurar som låter bättre än dessa.


Felfri pulsmätning

Den högra snäckan härbärgerar en dold usb-kontakt för att ladda batteriet, men det är den vänstra snäckan som är mest intressant. Här sitter nämligen den inbyggda pulsmätare som gör lurarna unika. Den registrerar de färgskiftningar i huden som uppstår när blodet pumpas runt, och använder denna information för att beräkna pulsen. Vi jämförde med att par andra pulsmätare och kan konstatera att mätningen är nästan oväntat exakt.

För att få ut det mesta ur lurarna krävs att du dessutom använder Jabras app. Appen är snygg och lättanvänd, och erbjuder ett par funktioner som verkligen är användbara. Via appen kan du dessutom styra exakt vilken information du vill få under träningen vilket vi uppskattar.

Träna i pulszoner

När det är dags att träna finns det ett flertal olika möjligheter att välja på. Dels kan du välja olika typer av träning som löpning, cykling och simning, men du kan också välja att intervallträna eller sätta mål baserade på tid eller avstånd enligt telefonens gps.


Genom att trycka på knappen på vänstra snäckan kan du välja hur du vill träna eller få information uppläst i lurarna.

Det intressanta i det här fallet är möjligheten att träna i olika pulszoner för att uppnå önskad effekt med träningen. Det innebär att du kan få instruktioner om att höja eller sänka tempot beroende på din aktuella puls – en funktion som är väldigt användbar.

Sport Pulse Wireless kostar omkring 1 800 kronor. Det är rätt häftigt för ett par lurar, men det här är ju inga vanliga hörlurar. Batteritiden verkar ligga kring fyra timmar vilket är lite klent, men egentligen är det ju inte särskilt krångligt att ladda lurarna efter varje pass. Den största nackdelen ligger nog rent socialt i själva hörlursdelen – du kan inte kommunicera med en träningspartner om du använder Jabras lurar som ett träningshjälpmedel.

 
Omdöme

Det är alltså svårt att argumentera mot Jabra Sport Pulse. De låter inte bäst i världen och har en aningen tveksam batteritid, men på andra områden är de svårslagna. Om du brukar löpträna behöver du egentligen ingen annan träningspartner än lurarna, du får all information du behöver rakt in i örat. Om du kan tänka dig att träna utan att prata med en kompis samtidigt är det här en riktigt bra pryl.

Fakta: Jabra Sport Pulse

Tillverkare/kontakt: Jabra, www.jabra.se
Anslutningar: Bluetooth 4, usb (laddning)
Nfc: Ja
Batteritid: 5 timmar.
Storlek: 0,5 x 2,4 x 2,5 cm.
Vikt: 16 g.
Pris: 1 800 kronor.


Lätta att använda.
Exakt pulsmätning.
Överskådlig app.


Halvdålig batteritid.
Lite dyra.

Betyg 4 av 5