Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!
Det är en minst sagt galen marknad just nu på hörlurssidan. Marginalerna på dessa produkter är hysteriskt höga vilket lockar till sig lycksökare med produkter av minst sagt varierande kvalitet. Det finns ett överflöd av modeller i de flesta prisgrupper och vill du ha ett par med någorlunda prestanda bör du lämpligen kolla in lurar för 300 kronor och uppåt. Har du slagit till på ett par för runt hundringen kan du egentligen slänga dem direkt – de är inget att ha. Modeller som följer med mobiltelefoner brukar inte heller vara mycket att skriva hem om, även om tillverkarna har skärpt till sig ordentligt på senare tid.
I detta test tittar vi på det riktiga premiumsegmentet som kostar från runt 1 000 kronor, eller strax därunder, och uppåt. Vi satte dock en övre gräns på 3 000 kronor för att kunna göra en någorlunda rättvis bedömning. Skillnaderna prestandamässigt är onekligen marginella i denna klass även om de finns. Men det är ändå där vi har lagt fokus, även om vi givetvis väger in funktioner, design och eventuella tillbehör.
Missa inte: Träningshörlurarna som tar din puls – i örat
En annan väldigt viktig aspekt när det gäller in ear-lurar är passformen. Ju bättre isolering, desto bättre ljud med en avsevärt bättre basåtergivning och balans. Sedan får det gärna kännas bekvämt också, det är därför viktigt att kika på vad som följer med i kartongen – i alla fall i form av extrakuddar som passar just dina öron. Vi är ju som bekant inte stöpta i samma form.
Har du möjlighet att testa innan köp så gör det. I det här testet använde
vi en Iphone 6 med okomprimerad musik och streaming via Spotify i bästa möjliga kvalitet – och ett gäng olika musikstilar.
Testade lurar:
KLIPSCH X11I
JENVING SUPRA NITRO
SENNHEISER MOMENTUM
B&O BEOPLAY H3
BOSE SOUNDTRUE
HARMAN KARDON AE
DENON MUSIC MANIAC AH-C120
SONY XBA-H3
Klipsch X11i - Mäktig bas i diskret form
Testets dyraste lurar har samma udda formspråk som föregångaren X10is, och ser inte mycket ut för världen. Sakkunniga av märket må känna igen dem, men annars är X11i väldigt anonyma. Kabeln är fodrad med kevlar för att tåla oöm behandling och kuddarna är fyra till antalet, tre släta och ett par räfflade som sitter som berget i örongången – till och med när vi får för oss att slentrian-headbanga till musiken.
Det är lätt att luras av den nätta konstruktionen, men det finns en kompetent ljudtekniker bakom fasaden. Ljudet imponerar och vi överraskas av den kraftiga upplösningen och detaljrikedomen över hela registret. Kort sagt: Bestialiskt ljud och snygg design – ett par att ha med som förslag på inköpslistan om du menar allvar med ditt musiklyssnande. Fjärrkontrollen är nätt och den medföljande adaptern med dubbla hanar är ett plus i kanten.
Produkt: Klipsch X11i
Tillverkare: Klipsch
Länk: www.klipsch.com
Vikt: 10 gram
Frekvensomfång: 5-19000 Hz
Element/högtalare: Full range balanced amature
Kompatibel (IOS/Android/Windows Ph.): IOS
Impedans: 50 Ohm
Känslighet: 110 dB
Mikrofon (ja/nej): Ja
Garanti: 2 år
Pris: 1 299 kronor hos Dustin.
Bäst ljud i testet
Konstruktionen
Anonymt formspråk
Prislappen

Jenving Supra Nitro - Referenslurar som levererar
Nitro från Jenving testade vi enskilt för ett tag sedan och de fick ett väldigt bra omdöme, men hur står de sig mot konkurrenternas nya modeller? Nitro ligger riktigt bra i pris vilket gör dem än mer intressanta. De levereras i en exklusiv förpackning med hela fem par kuddar, vilket ökar chansen att hitta ett par som passar just dina öron perfekt. Lurarna andas kvalitet med material som kevlar, kolfiber och titan samt påkostade och trasselfria sladdar. Även den lilla fjärrkontrollen utstrålar klass och den har en smart detalj som innebär att du kan använda den till mobiler med IOS, Android och Windows Phone. Onekligen en välkommen funktion.
Ljudet är riktigt bra med enorma ljudresurser även om basen tar lite väl mycket plats ibland. Närvarokänslan är markant, liksom dynamiken, och
med tanke på prislappen är lurarna ett klart intressant alternativ.
Produkt: Jenving Supra Headphones Nitro
Tillverkare: Jenving Technology
Länk: www.soundbysweden.se
Vikt: 16,5 gram
Frekvensomfång: 16-22000 Hz
Element/högtalare: 9 mm Neodymium
Kompatibel (IOS/Android/Windows Ph.): Ja, samtliga
Impedans: 16 Ohm
Känslighet: 98 dB/mW
Mikrofon (ja/nej): Ja
Garanti: 2 år
Pris: 899 kronor hos Kjell och Company.
Kvalitetskänsla
Bra ljud
Priset
Inte riktigt lika bra ljud som Klipschlurarna

Sennheiser Momentum - Välljudande och läckra
Välrenommerade Sennheiser har lurar i alla klasser, så även i denna. Förpackade i en smidig och snygg låda för enkel och trasselfri transport, och med plats för ett extra par kuddar, utstrålar lurarna genomgående en premiumkänsla som håller i sig även vid lyssning. När det gäller in-ear-modeller är passformen grundläggande för att minimera läckage. Här träffar vi rätt omedelbart och de sitter på plats i öronen under löparrundan, även om det dyker upp en viss obehagskänsla efter ett par timmar. Inte unikt för tillverkaren – men värt att nämna.
Hur låter det då? Sennheiser kan det här med hörlurar och Momentum är inget undantag. Genomgående ett fantastiskt ljud genom hela registret, men det är basen som imponerar mest med ett otroligt djup och en närvaro som rättfärdigar prislappen på 960 kronor. Totalt medföljer fyra par kuddar och ett fodral.
Produkt: Sennheiser Momentum
Tillverkare: Sennheiser
Länk: www.sennheiser.se
Vikt: 16 gram
Frekvensomfång: 16-22000 Hz
Element/högtalare: 110 dB @ 1 kHz & 1 vrms
Kompatibel (IOS/Android/Windows Ph.): Android, iOS
Impedans: 18 Ohm
Känslighet: -44 dB V/Pa
Mikrofon (ja/nej): Ja
Garanti: 2 år
Pris: 690 kronor hos CDON.
Fantastiskt ljud
Djup bas
Snygga
Lite obekväma efterlång tid

B&O Beoplay H3 - Kostsam statushöjare
Det kan låta mycket med 1 800 kronor, men i B&O-sammanhang
är det småpotatis. Design har alltid stått i främsta rummet när det gäller produkter från våra grannar i söder, men nog har de även en känsla för kvalitet likaså. Formspråket är återhållsamt med en exklusiv känsla, fattas bara annat. Loggan är tydligt placerad på den glansigt borstade plasten. Snyggt!
I boxen finns tre par släta kuddar men vi lyckas inte hitta några som
sitter riktigt bra – vi får hela tiden trycka till dem för bästa ljud. Läge att
köpa till några alternativa alltså. Ljudet är klart godkänt men imponerar
inte med tanke på prislappen. Diskant och mellanregister är bra men basen kommer inte till sin rätt, den är platt och på tok för blygsam
vilket förtar helhetsintrycket. I fallet Beoplay H3 är det tyvärr så att du får betala för design och märke snarare än ljudkvalitet.
Produkt: B&O Beoplay H3
Tillverkare: B&O
Länk: www.beoplay.com/h3
Vikt: 16 gram
Frekvensomfång: 20-16000 Hz
Element/högtalare: Dynamic
Kompatibel (IOS/Android/Windows Ph.): Ja, samtliga
Impedans: 18 Ohm
Känslighet: 97 dB/mW @ 1 kHz
Mikrofon (ja/nej): Ja (3 kontrollknappar och mikrofon)
Garanti: 2 år + 1 vid registrering
Pris: 1 490 kronor
Designen
Ren och klar diskant
Platt bas
Priset

Bose Soundtrue - Välsittande klasslurar
Bose Soundtrue-lurarna är lite annorlunda i och med de speciella Stayhear-snäckorna som är konstruerade för att hålla lurarna på plats oavsett aktivitet. Men trots att materialet är av supermjuk silikon börjar det trycka på en smula i ytterörat efter ett par timmars oavbrutet
lyssnande. I och med den annorlunda uppbyggnaden blir det en annan känsla än renodlade in-ear-lurar, och isoleringen är inte lika effektiv vilket leder till läckage. Inte mycket, men nog för att vid låg avlyssning störas av ljud utifrån. Det är givetvis en smaksak, men enligt oss blir framför allt basen lidande och förlorar en del av sitt djup.
Med detta sagt är ljudet långt ifrån dåligt. Det begränsade yttre insläppet
för även med sig fördelar i form av en distinkt och välbalanserad ljudbild med en härlig dynamik. Bortsett från förlusten av djupbasen gillar vi dessa lurar skarpt.
Produkt: Bose Soundtrue
Tillverkare: Bose
Pris: 1 000 kronor
Länk: www.bose.se
Vikt: 18,5 gram
Frekvensomfång: i.u.
Element/högtalare: i.u.
Kompatibel (IOS/Android/Windows Ph.): IOS samt utvalda Samsung Galaxy-enheter
Impedans: 32 Ohm
Känslighet: i.u.
Mikrofon (ja/nej): Ja
Garanti: 2 år
Sitter som berget
Bra dynamik
Läcker ljud
Trycker lite för mycket efter ett tag

Harman Kardon AE - Stilrena men bastunga
Harman Kardons lurar är väldigt stilrena vilket uppskattades av några, medan andra önskade ett mer uttrycksfullt formspråk som markerar vilka som ligger bakom konstruktionen. Har du betalat runt 1 300 kronor ska det också synas. Eller? Nåväl. Vi hade problem med passformen
och fick faktiskt låna ett par kuddar från en annan av testdeltagarna
innan vi blev någorlunda nöjda.
Det ska enligt tillverkaren även medfölja ett par kuddar i formbart skummaterial, men dessa saknades i lådan. 9-millimeterselementen levererar djupbas ner till 16 hertz, vilket må vara en säljande siffra. Men faktum är att den känns överdriven och lite grötig längst ner på skalan – och tyvärr ställs det utmärkta mellanregistret och diskanten lite i skymundan. Det går att komma runt med en vettig equalizer men förtar ändå det sammanlagda intrycket.
Produkt: Harman Kardon AE
Tillverkare: Harman Kardon
Pris: 1 300 kronor
Länk: www.harman.kardon.se
Vikt: i.u.
Frekvensomfång: 16-20000 Hz
Element/högtalare: 1 x 9 mm
Kompatibel (IOS/Android/Windows Ph.): IOS
Impedans: 28 Ohm
Känslighet: 120 dB
Mikrofon (ja/nej): Ja
Garanti: 2 år
Snygg design
Påkostad fjärr
Passformen
Grötig bas

Denon Music Maniac AH-C120 - Långt från pallplats
Inom ljudkretsar ansedda Denon behöver knappast någon närmare presentation. Det gör däremot de nya lurarna AH-C120, som levereras i en väldigt blygsam förpackning. Propparna är snyggt designade, om
än något modesta. Själva känslan lutar emellertid åt det mer plastiga
hållet, vilket vi inte hade väntat oss i denna prisklass. Silikonadaptrar i tre storlekar samt ett par i Comply-skum medföljer. De sistnämnda blev snabbt våra favoriter under lyssningen. Trots ett, på pappret, imponerande frekvensomfång blåser inte Denons bidrag av oss hatten, utan ger ett relativt intetsägande ljud som inte sticker ut på något sätt.
Trots en fräsch och luftig diskant kändes basen vid flera tillfällen otillräcklig och mellanregistret obestämt – lite som om det sökte efter existensberättigande. Vore det inte för loggan hade lurarna lika gärna kunnat kosta 300 kronor.
Produkt: Denon Music Maniac AH-C120
Tillverkare: Denon
Pris: 800 kronor
Länk: www.hifiklubben.se
Vikt: 7,3 g exklusive kabel
Frekvensomfång: 5-24000 Hz
Element/högtalare: 11,5 mm drivers
Kompatibel (IOS/Android/Windows Ph.): IOS, Android
Impedans: 32 Ohm
Känslighet: 106 dB/mW
Mikrofon (ja/nej): Ja
Garanti: 2 år
Sitter tätt
Bra diskant
Bristfällig ljudkvalitet
Plastiga

Sony XBA-H3 - Brutalt ljud i krånglig lur
Sonys XBA-H3 liknar ingenting annat med sina väl tilltagna element på 16 millimeter som huserar i de ovanligt formgivna hörlurarna. Till en början var vi skeptiska och frågade oss hur dessa skulle kunna sitta fixerade i öronen. Och det är onekligen omständligt att få dem på plats. En hel drös med kuddar ingår och det tar ett tag att hitta de rätta. Med huvudenheterna intryckta ska de tjocka sladdarna föras framåt och
runda övre delen av örat, fixeras och på detta sätt hålla paketen på plats, en övning som tar tid. Vid minsta beröring eller rörelse (nåja) tappar de dessutom ofta greppet. Men vi lovar – när du väl börjar lyssna … Wow!
Vi snackar om ljud som lika gärna kunde komma från ett par slutna lurar.
Mer välbalanserat ljud, med en bas som känns in i märgen, får du leta efter i denna prisklass. Det givna valet för audiofilen som inte har något emot att sitta väldigt still och bara … njuta.
Produkt: Sony XBA-H3
Tillverkare: Sony
Pris: 2 900 kronor
Länk: www.sony.se
Vikt: 10 gram
Frekvensomfång: 3-40000 Hz
Element/högtalare: HD Hybrid 3-vägs - 16 mm dynamiska + 2x balanserade
Kompatibel (IOS/Android/Windows Ph.): Ja
Impedans: 40 Ohm (vid 1 kHz)
Känslighet: 107 dB/mW
Mikrofon (ja/nej): Ja
Garanti: 1 år
Riktigt bra ljud
Prisvärda
Omständliga att få på plats
