Mycket av 3d-skrivarutvecklingen har drivits som en öppen källkodsrörelse och inte överraskande finns det hela webbsajter med massor av färdiga 3d-modeller du kan ladda ned och antingen skriva ut rakt av, eller ändra och bygga vidare på.

Den mest kända är Thingiverse (www.thingiverse.com) som är knutet till Makerbot, men vars 3d-modeller kan användas i vilken skrivare som helst. Här hittar du över hundra tusen modeller. Det är en blandning av högt och lågt, med allt från nonsensprylar till smarta saker. En del modeller kan dessutom anpassas direkt på sajten så du slipper ändra dem i ett separat program. Det var så vi för ett år sedan skapade ett Iphone-skal som det stod PFA på (kortnamnet på PC För Alla). Sajten är dessutom integrerad till programmet för Makerbot vilket gör den extremt smidig för den som har en Makerbot-skrivare.

En annan mycket populär sajt är Youmagine (www.youmagine.com) som drivs av Ultimaker. Upplägget liknar Thingiverses. Det märks att det är en nyare sajt med mindre utbud Sökning efter prylarär till exempel krångligare.

En sajt med ett lite annorlunda upplägg är My Mini ­Factory (www.myminifactory.com) där alla modeller skapas av proffsutvecklare. Användare kan också lämna in egna modellförslag. Sajten drivs av Imakr, (www.imakr.com), en onlinebutik för 3d-skrivare och tillbehör.