Det är svårt att tänka sig hur skräckgenren hade sett ut om det inte vore för Capcoms Resident Evil. När spelet lanserades 1996 befann sig genren i djup dvala, men strax därefter hade flera storföretag hoppat på tåget. I ett spelhistoriskt perspektiv är det därmed minst lika viktigt som vilket The Legend of Zelda och Final Fantasy som helst. Frågan är dock hur mycket relevans ett nästan 20 år gammalt spel har på dagens konsoler. Rätt mycket visar det sig.

Slappt arbete

Resident Evil HD Remaster baseras på den Gamecube-version som släpptes 2002 och som innehöll både uppdaterad grafik och flera förändringar i innehållet. Riktigt lika mycket ansträngning har Capcom inte gjort denna gång – i stället rör det sig om en rak konvertering utan särskilt mycket uppdateringar alls.

Visserligen har grafiken fått högre upplösning, men det får snarare till följd att de lågupplösta bakgrunderna framträder desto mer än att spelet ser särskilt mycket snyggare ut. Inte heller de väl detaljfattiga karaktärsmodellerna ger någon anledning att jubla. Resident Evil HD Remaster är kanske inte något fult spel, men står sig ändå slätt jämfört med i stort sett samtliga titlar som lanserats till den nya generationens konsoler.

När vi ändå är inne på det negativa ska Capcom ha en rejäl känga för en del av filmsekvenserna, som håller så låg kvalitét att de ser ut att vara filmade med en tio år gammal mobilkamera. Varför man inte bemödat sig med att uppdatera dem är oförståeligt.

Resident Evil HD Remaster
Miljöerna i Resident Evill hör till seriens allra bästa. Racoon Mansion, som herrgården heter, är fantastiskt stämningsfull.

Håller fortfarande hög nivå

Tekniska fadäser till trots är Resident Evil en modern spelklassiker som håller överraskande hög nivå än i dag. Och ställt i ljuset av de senaste magplasken i serien framstår det nästan som ännu bättre. Handlingen tar plats i skogarna utanför Racoon City, närmare bestämt i en stor herrgård med tillhörande områden. Hit flyr en grupp specialagenter efter att ha blivit attackerade av ilska hundar, bara för att upptäcka att herrgården är bebodd av levande döda, gigantiska spindlar och ilskna mördarbin.

Äventyr och pussel i fokus

Har man främst spelat titlar från de senaste åren lär Resident Evil kännas aningen långsamt. Trots zombietemat rör det sig inte om ett actionspel, den mesta delen av tiden går i stället ut på att klura ut vad som ska göra härnäst. Herrgården är nämligen fylld till bredden av pussel som kräver att man kombinerar föremål av alla möjliga slag. Det är inte alltid glasklart vad som ska göras, men det utgör en stor del av charmen.

Det låga tempot bidrar också till att skräckkänslan blir mer påtaglig. Även om gårdagens teknik gör att antalet fiender som kan visas på skärmen samtidigt är få är det ändå med en konstant känsla av nervositet som man navigerar längs med salarna.

Dessutom gör ljudbilden ett strålande arbete med att täta till kusligheterna. Här används uteslutande finstämda pianoslingor, de gånger som musik alls används. Oftast är det istället miljöljud, som snålblåst och åskdunder, som får sätta stämningen. Precis som de flesta moderna spel spelas det också upp i 5.1.

Resident Evil HD Remaster
Precis som i originalet går det att välja mellan två huvudpersoner. Chris kampanj har en något högre utmaning än vad Jills motsvarighet har.


Design från förr

Sammanfattningsvis är Resident Evil HD Remaster inte spelet för den som vill ha ett frustande grafikmonster till sin nya spelkonsol. Däremot är det ett stycke spelhistoria som visar upp en mer eller mindre försvunnen design. Hade Capcom bemödat sig med att ta fram en mer matig nyversion hade det här varit nära en fullpoängare, så bra är fortfarande Resident Evil. Det slappa konverteringsarbetet gör tyvärr att det blir uppenbart att den här HD-utgåvan har tagits fram som en snabb cash in snarare än för att hylla vad som är ett av de bästa spelen någonsin.Fakta: Resident Evil HD Remaster

Plattform: Playstation 4, Xbox One, Playstation 3, Xbox 360, Windows.
Testad plattform: Xbox One.
Utvecklare/utgivare Capcom.
Pris: 200 kronor.


Stämningsfullt
Det låga tempot passar upplägget perfekt
5.1-ljud


Kameran ställer till med en del oreda.
Flera av pusslen är onödigt jobbiga.
Inte spelvärldens smidigaste kontroll, även om den har slipats till en hel del.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10