Igår gick vi på Mars. Vi kunde se den röda jorden under våra fötter, och när vi vände oss om såg vi klippor och jord försvinna mot horisonten. När vi gick framåt ändrades vyn och nya föremål kom närmre, som vi kunde sitta på huk och undersöka.

Det var efter vi hade sprängt ett hål i en vägg och avslöjat en virtuell Minecraft-grotta och kopplat in en lampknapp med instruktioner i form av lysande pilar från en ingenjör.

Live-demonstration av Microsoft Hololens. Börjar vid 16:07.

Vi har testat Microsoft Hololens, en komponent i det Microsoft kallar Microsoft Holographic och som visades upp under onsdagens presentation av Windows 10 för konsumenter. Teknikerna har utvecklats av Microsoft Research och Alex Kipman, som var med och utvecklade Kinect, och ska förändra hur vi interagerar med maskiner.

– Det är den virtuella världen blandad med den verkliga, sa Kipman udner presentationen, och han har helt rätt.

Vi kunde tyvärr inte ta egna foton eller video från besöket, så du får nöja dig med företagets pressbilder.

Hololens
Det här påminner faktiskt ganska mycket om hur det är att använda Hololens, bortsett från att den ger mycket smalare betraktningsvinkel.

Det här är inte Microsofts svar på Google Glass

Den Hololens-prototyp som visades under presentationen liknar inte alls det utvecklingsexemplar vi faktiskt fick pröva. Den ser närmast ut som något Daft Punk skulle ha på sig. Inuti finns två glas på vilka bilder projiceras, och till skillnad från Google Glass känns Hololens mycket mer interaktiv – en mer äkta version av förstärkt verklighet.

Utvecklingsversionen är betydligt klumpigare, där du måste bära processorn i en sele på bröstet och glasögonen sitter i en slags hatt som spänns fast på huvudet med remmar. Funktion före form alltså, och du skulle förmodligen säga att den var ful.

Hololens
I den här demobilden visar Microsoft hur du med Hololens kommer kunna visa virtuella 3d-bilder inlagda i den grå, trista verkligheten.

Vad du ”ser” är en smart version av förstärkt verklighet, avgränsad till en rektangel stor som en ”phablet”, ungefär 15 centimeter framför ansiktet. I den rutan händer magin: Virtuella bilder kommer till liv. Hololens vet var föremålen som visar ”är”, så du kan gå runt dem, titta på dem från olika sidor, ställa dig över dem – och de stannar precis där de ska vara. En Kinect-liknande djupseende kamera gör även att Hololens kan skanna föremål omkring dig, men mer om det senare.

Det finns flera sätt att interagera med det du ser. ”Klicka” gör du genom att hålla handen framför dig och lyfta och sänka pekfingret. Det klickar på det du tittar, vilket Hololens vet genom att följa din blick. De Microsoft-anställda som hade övat och visade funktionen kunde göra detta lekande lätt men för oss som prövade för första gången var det lite svårare.

Det bästa först: En promenad på mars

Vi såg resultaten av Microsofts samarbete med NASA först, men vi kan lika gärna prata om dem först.

Med Hololens på huvudet gick vi på en lång promenad på mars. Microsoft och NASA tog en stor samling foton från mars-landarna och satte samman till en 3d-karta över en del av planeten, som vi kunde utforska. Det hela är inte bara för nöjes skull, utan Microsoft tänker sig att NASA:s forskare ska kunna använda tekniken för att märka ut robotarnas nästa rutt och markera intressanta objekt som ska undersökas närmre.

Microsoft släppte även in en kollega som dyker upp i hologrammet och som vi kunde samarbete med och tala med via Hololensen.

En cyniker kanske skulle säga att det bara är en upphottad version av Google Glass, men vem som helst med barnasinnet kvar kommer älska det här.

Skype i 3d
Skype är fotfarande ett 2d-fönster, men du kan lägga den mot en vägg eller något annat i 3d.

Koppla in en lampknapp? Via Skype?

Jo du kan redan samarbeta via Skype, men det sträcker sig idag mest till att se varandra, dela vad som visas på skärmen, samt att prata och skriva till varandra.

Microsoft bad oss koppla om en riktig lampknapp.

Med Hololens fäst på huvudet ringde vi upp ”Alice” på Skype, som förklarade uppdraget: Vi skulle koppla om en lampknapp med hjälp av några (alldeles verkliga) verktyg och hennes instruktioner. Hennes version av Skype hade funktioner för att rita ut pilar och annat i 3d som i Hololens läggs på verkligheten, och snart var vi igång och lekte elektriker.

Missa inte: Här är de 10 viktigaste nyheterna i Windows 10

Den enda besvikelsen var att Alice bara var en 2d-bild i ett fönster som svävade framför oss, istället för en tredimensionell avatar som vi hade hoppats på.

Holo Builder – så du vill spela Minecraft i 3d?

Hur häftigt marsdemot än var hade vi ändå mer kul med Holo Builder. Eftersom Hololens kan skanna rummet du är i kunde Microsoft förvandla ett litet rum till en tredimensionell Minecraft-värld med lava, grottor och zombies. Vi fick till exempel spränga några tunnor dynamit för att göra hål i en bänk och hysta ett gäng zombies i en lavafylld grop. Ett slott stod på ett litet bord, och till sist sprängde vi ett virtuellt hål i en fysisk vägg och avslöjade en ny grotta bakom den.

Ett förvånande välputsat Holo Studio

Du kanske känner till Project Spark, Microsofts projekt för att få spelade att bli spelskapare. Vi är inte helt sålda på det, men det liknande och välputsade Holo Studio verkar riktigt roligt.

Holo Studios tanke är att förstärkt verklighet är en inkörsport till 3d-skrivare, och ger dig en samling virtuella objekt du kan sätta samma till olika former för att till exempel göra en koala eller en X-wing, som kan skrivas ut. Verktygen var gedigna och hade en sammanhållen estetik – det såg ut som en färdig produkt och inte ett teknikdemo. Vi fick inte prova, men Microsoft-anställda skapade 3d-objekt från grunden, målade dem och slog de samman.

3d-utskriven koala
En 3d-utskriven koala med raketbälte från Holo Studio, som Microsoft förvandlade till usb-minne.

Inte för nördar

Vi frågade en av våra guider om hon skulle tänka sig att bära Hololens, och svarat var nej. En annan guide lade till: ”Eftersom den inte är designad att bäras utomhus utan för arbete och nöje”. Det är ett smart svar, då det undviker det stora problemet för Google Glass och gör Hololens till något du delar med vänner och kollegor.

När kommer vi då få se Hololens? Den kommer släppas under Windows 10-tidsramen, säger Microsoft – vad nu det betyder.

Hololens löper en risk att bli en ny Kinect: En fantastisk teknik som knappt har några riktiga användningsområden. Men optimisten i oss säger: Kom igen Microsoft, visa oss vad ni har.


Mark Hachman, pcworld.com. Översättning: Anders Lundberg.