Högupplöst musik är här för att stanna, inget snack om saken. Men det råder stor förvirring kring vad som egentligen är högupplöst musik och vad som krävs för att kunna lyssna det.

Enkelt förklarat så behöver du tre saker för att kunna njuta av hi-res-audio. Det börjar med musikfilerna som måste vara kodade i något okomprimerat format som exempelvis flac eller Apple lossless.


Finishen känns riktigt lyxig trots att den till stora delar består av plast. Den guldfärgade ringen på kontakten visar att hörlurarna är "Hi-Res” kompatibla Det gäller även andra Sony produkter. Nere till höger ser du Sonys Walkman A15, en av de uppspelare vi använde i testet.

Efter det behöver du dac (digital to analoge converter) som ljudet går igenom och vidare till en uppspelare som klarar att spela upp de okomprimerade formaten, exempelvis Sonys egen bärbara A-15 Walkman, mobilen Sony Xperia Z3 eller någon annan av de spelare som finns ute på marknaden.

Sedan behöver du även ett par hörlurar som klarar av att återge musiken korrekt och där har vi bland annat Sonys MDR-1A.

Stort omfång

Det mänskliga örat klarar av att höra frekvenser mellan 20-20 000 kHz. Allt under och över får vi kalla subjektivt ljud där det handlar mer om en känsla än något direkt hörbart.

Sony MDR-1A har ett frekvensomfång på otroliga 3-100 000 kHz så här behöver du inte oroa dig för att missa en enda frekvens när du lyssnar på dina ljudspår. Vi började med att lyssna på musik som håller sig inom det ”normala” omfånget där vi kan höra alla frekvenser, vanlig cd-kvalitet med andra ord och vi gillade verkligen vad vi hörde.


Med en vikt på bara 200 gram är det här riktiga lättviktare som du nästan inte märker att du har på dig. Hörlurarna går även att vika ihop för att spara plats när du inte använder dem och det medföljer en tygpåse som du kan lägga dem i.

Ljudet är otroligt luftigt och neutralt, här finns nästan ingen som helst färgning av ljudet. Diskanten är alldeles lagom avvägd vilket gör att cymbaler får rätt klang och röster blir aldrig skrikiga. Basen är riktigt skön och det finns gott om resurser, utan att det någonsin känns för basigt. På detta har du ett mellanregister som sitter perfekt och ger kropp åt musiken.

Sammantaget får du en ljudbild som känns helt komplett och där det inte finns några som helst glapp, det är bara ren njutning. Bäst av allt är att du inte behöver dra på maxvolym för att låta dig omsvepas av ljudet utan även på lägre volym får du samma upplevelse.

 
Är högupplöst bättre?

Då var det dags att prova lite hi-res filer och vi använde Sonys lilla Walkman NWZ-A15 som vi testat tidigare i M3. Vi lyssnade på samma ljudfiler som vi lyssnat på tidigare i cd-kvalitet fast nu okomprimerade i flac 196/24 bitar.


Det följer med två par kablar, en med mikrofon och svarsknapp och en utan. Båda har samma balanserade kabel och Sony har verkligen inte sparat på krutet utan det är en riktigt bra kabel och här har många andra tillverkare mycket att lära. Vill du köra med en annan kabel så går det bra att byta.

Gruppen ”Editors” senaste skiva ”The weight of your love” gick varm och vi behövde inte lyssna många sekunder på första spåret innan vi började dra på smilbanden och börja stampa takten. Skillnaden mot vanlig cd-kvalitet är inte enorm men detaljerna som kommer fram gör att hela lyssningsupplevelsen blir så mycket bättre och det känns i hela kroppen att något har hänt. Oavsett vilket spår vi slog på så var resultatet detsamma. Så här ska musik låta och ja, högupplöst är bättre!

Lättdriven komfort

Tack vare den höga känsligheten så behöver du inte mycket effekt för att få de 40mm stora elementen att börja röra på sig, det gör att hörluren passar perfekt till din smartphone eller annan bärbar musikuppspelare.

Och du behöver inte oroa dig för att hörlurarna någonsin ska bli jobbiga att gå runt med. Det här är en av de absolut skönaste hörlurarna vi testat, de är lätta och trycker minimalt mot huvudet samtidigt som de sitter där de ska.

Ett stort plus är att det går att byta kabel om du vill uppgradera eller behöver en längre kabel. Med hörluren följer också en kabel med mikrofon och en multifunktionsknapp så du kan använda hörlurarna som headset. Kabeln som används är en balanserad sådan med fyra silverklädda koppartrådar samt separata jordningskablar för båda kanalerna. Inget lämnas åt slumpen.

Omdöme

M3 rekommenderarVåra tidigare favoriter Focal Spirit och Sennheiser Momentum får se sig slagna av Sony MDR-1A som nu är vår nya favorit i prisklassen och en bra bit över den prisklassen för den delen. Allt från konstlädret på kåporna till kabel och kontakter och inte minst element håller alla samma höga kvalitet och det går inte att ge denna hörlur något annat än full pott.

Fakta: Sony MDR-1A

Tillverkare: Sony, www.sony.se
Typ: Sluten over-ear hörlur.
Frekvensomfång: 3-100 000 kHz.
Impedans: 32 Ohm.
Känslighet: 105 Db / mW.
Vikt: 0,2 kg.
Mikrofon: Ja.
Kabellängd: 1,2 meter + 1,2 meter med mikrofon och multifunktionsknapp
Pris: 1 890 kronor.


Ljudet . 
Komforten.
Lättdrivna.
Möjlighet att byta kabel.


Med tanke på priset - inget.

Betyg 5 av 5