Internet Explorer ser ut att sjunga på sista versen. Och det är inte förvånande. Det som är förvånande är att den inte har fimpats för länge sedan. För en mer hatad webbläsare finns inte. Alltså på riktigt, det är ett under att inte Friends, eller någon annan antimobbningsgrupp tagit webbläsarens parti. För det spelar ingen roll hur bra de senaste versionerna har varit – internet kommer aldrig att glömma IE6. Aldrig. ALDRIG.

Missa inte: Här är de viktigaste nyheterna i Windows 10

Microsoft har nu visat upp Spartan, en ny webbläsare – med ett nytt namn – som släpps till Windows 10. Och även om företaget säger att IE fortfarande ska utvecklas så gissar vi att det egentligen bara är en tidsfråga innan den går till de sälla jaktmarkerna.

Så här kommer vi att minnas dig, Internet Explorer. Kul att du försökte i alla fall!

Krasch

1. Krasch bom bang

Att IE 6 kraschade var snarare regel än undantag. Du kunde egentligen aldrig lita på att det inte skulle krascha, och höll du på att skriva ett långt inlägg på en blogg eller ett forum var det bäst att skriva i Word och klistra in när du var klar – annars var sannolikheten hög att Murphy var framme och IE kraschade precis när du klickade på spara. Det räckte med att själv skriva in ms-its:%F0: i adressfältet och trycka retur för att krascha.

Netscape

2. Monopolisten

Microsoft fick böta miljardbelopp för sin hantering av Internet Explorer och Netscape Navigator. När IE blev standard i Windows och Navigator inte längre skickades med skapades i princip ett monopol, vilket mer eller mindre slog ut Netscape. Det ryktas att det här gjorde Microsofts utvecklare något... bekväma, vilket drog ner på utvecklingstakten för IE.

Internet Explorer misslyckas kapitalt med Acid 2-testet

3. Webbstandard? Fuck you!

En av de mest frustrerande sakerna med IE var hur dåligt programmet följde webbstandarder. Webbutvecklare och designers var de som kände av detta mest, men även vi användare drabbades. Under början av 2000-talet var det många sajter som byggdes direkt för IE och knappt (eller inte alls) fungerade i andra webbläsare, eftersom Microsoft medvetet hade byggt ut sin webbläsare bortom standarderna i en ökänd strategi som kallades ”embrace, extend and extinguish”.

Tvungen att använda IE

4. Tvånget

Det många tyckte var allra värst med Internet Explorer var att de var så illa tvungna att använda skiten. Nästan alla större företag och organisationer var standardiserade på IE, och hur mycket du än bönade och bad om att få köra Firefox så sa it nej. Om du jobbade med interna hemsidor var du dessutom tvungen att få dem att fungera i IE, trots att det tog mer än dubbelt så lång tid som att utveckla mot webbstandarder.

Utvecklarnas värsta fiende

5. Utvecklarnas värsta fiende

Försök hitta en webbdesigner som gillar IE 6 och tycker det är den bästa webbläsaren någonsin. Det lär inte lyckas. IE har förmodligen kostat fler onödiga arbetstimmar än någon annat datorprogram (vi räknar inte tid slösad på MS Röj som arbete) och var så dåligt på att följa standard att koden för en vanlig sida gick från strukturerad och lättläst till ett gytter av hack.

IE6

6. Fem år i öknen – eller 10

Inte nog med att Microsoft helt verkade ge upp när kriget mot Netscape väl hade vunnits – det tog dessutom fem långa år från det att IE 6 släpptes 2001 tills IE 7 släpptes. Som inte heller dög mycket till. Först när IE 9 kom 2011 – tio år efter IE 6 – kunde Microsofts webbläsare rendera webbläsartestet Acid 3 korrekt.

Skadeprogram

7. Läckte som ett trasigt såll

Buggarna och säkerhetsbristerna i Internet Explorer är ökända och bidrog till att Windows en tid var den i särklass mest utsatta plattformen, med långt många fler skadeprogram (per installation) än Mac, Unix och Linux.

Activex

8. Activex

Borde ätas av en t-rex. Det kanske var ett dåligt rim, men Microsofts pluginsystem Activex låg bakom många av problemen med Internet Explorer. Framför allt vad gällde säkerhet, men också instabilitet.

Png-fail

9. Png-gate

Fram till version 6 och i viss mån även i version 7 och 8 hade Internet Explorer stora problem med transparenta bilder av png-format – en filtyp som var en stor förbättring gentemot gamla gif-formatet, men som på grund av Microsoft fick en mycket trögare spridning än det hade behövts.

The Browser You Loved To Hate

Bonus: Microsoft visar föredömlig självdistans

När Internet Explorer 9 skulle lanseras gjorde Microsoft det med en sajt och en reklamfilm som båda lekte med allas IE-hat. På thebrowseryoulovedtohate.com fick du veta att webbläsaren minsann numera var bra, så det så. Den sidan leder numera till rethinkie.com där Microsoft puffar för IE 11.


Hur kommer du att minnas Internet Explorer? Skriv i kommentarerna?