Sedan 2018 har lagarna om hur vi får använda mobilen i bilen skärpts. För dig som vill utnyttja mobilen som gps eller ringa ett samtal under färden är det därför handsfree som gäller. Här listar vi åtta alternativ som låter dig hålla händerna på ratten och ögonen på vägen när du kör.

Jabra

Extern bluetooth-handsfree sätts i solskyddet

Om du inte har handsfreefunktioner inbyggt i bilen, eller inte är nöjd med sättet som mobilen kopplas med din bil, kan du köpa en extern produkt som kirrar biffen. En riktigt smidig lösning är att sätta en bluetoothhögtalare med inbyggd mikrofon i solskyddet ovanför vindrutan. Det finns flera modeller på marknaden.

Den här modellen från Jabra har dubbla mikrofoner för bättre kvalitet på samtalet samt brusreducering. Den kan dessutom paras ihop med två enheter samtidigt och klarar upp till 14 timmar taltid på en laddning. Den kopplar upp via bluetooth mot din mobil automatiskt när du sätter dig i bilen och kan laddas via bilens 12-voltsuttag.

Jabra Freeway
Pris: 79 kronor hos Teknikmagasinet

Letar du efter en lite billigare modell kanske den här handsfreen från Voice Com kan vara ett alternativ.

Voicecom

VoiceCom Handsfree Car Kit S-62
Pris: 400 kronor hos Teknikmagasinet


Jabra Drive

Lite smidigare lösning

Känns modellerna ovan lite klumpiga? Jabra Drive är en pytteliten pryl som kläms fast i solskyddet utan att störa.

Jabra Drive
Pris: 449 kronor hos Netonnet.


Headset

Traditionellt headset

Känns det smidigare att helt enkelt ha ett klassiskt, trådlöst headset i bilen? Det finns flera smidiga modeller att välja mellan på marknaden. Här hittar du de populäraste, trådlösa modellerna hos Prisjakt som har fått höga betyg av användarna.


Sportlurar

Trådlösa lurar

Om du inte bara vill använda ditt headset till telefonsamtal i bilen är ett par högkvalitativa, trådlösa hörlurar en bra investering. Vi har testat en uppsjö av olika modeller, beroende på vad du är ute efter.


Mobilhållare

En bra hållare för mobilen

I skrivande stund är det inte säkert om det kommer vara tillåtet eller inte att använda mobilen när den sitter uppsatt på mittkonsolen i bilen. Då det är tillåtet att använda bilens MMI under färd finns det många som spekulerar att det även kommer vara fritt fram att använda mobilen så länge den sitter uppsatt så att du kan hålla koll på vägen samtidigt. Här finns det många alternativ att välja mellan, vi har testat några av de hetaste modellerna här.