Det slutar aldrig kännas märkligt att snegla ned på Lumia 535, och se en Microsoft-logga där det tidigare brukade stå Nokia. Men nu är Microsofts adoption av Lumia ett faktum och så här är det tänkt att se ut i framtiden. Om ett par tre nya Lumia-modeller kanske vi har vant oss. Förhoppningsvis ett par, tre Lumia-modeller som är mer övertygande än Lumia 535.

Det känns som en märklig och inte alls genomtänkt plan att Microsofts förta egna mobil är en extrembudget-modell på bara knappt över tusen kronor. Den säljs till och med i ett par butiker för tresiffrigt belopp, 990 till 995 kronor. I den prisklassen är det svårt att imponera, även om Lumia 535 gör ett tappert försök.

Fem billiga tum

Det är en av väldigt få telefoner i den låga prisklassen som är i ”premium”-storlek, det vill säga har en skärm på fem tum. Till det yttre består Lumia 535 av en blank glasyta fram och ett mjukt välvt bakstycke som kan tas av helt. Under sitter löstagbart batteri, sd-kortplats och simkortsplats.

Microsoft Lumia 535
Lumia ska vara färgglada, och det ändrar inte Microsoft på. Telefonen finns att få i allt från sobert svart till limegrönt och skrikigt orange.

Vi undrar om formatet på fem tum verkligen är ett smart val, eftersom antalet bildpunkter inte direkt är skyhögt och du får en pixlig bildskärm med ungefär 220 ppt i punkttäthet. Bildskärmen i sig är anständig men inget som direkt känns överväldigande positiv.

Överraskande segt

Den har bra ljusstyrka och kontrast, men lider av ett par irriterande egenheter. För det första en snäv betraktningsvinkel, vilket vi inte förväntar oss i en ips-panel. Det beror på halvdan reflexbehandling i glasytan och att skärmen har hög spalt mellan pixlarna och glasytan. För det andra är pekytan av tveksam kvalitet med dålig respons och en hel del problem med flerpunkts-touch för att till exempel zooma i appar som stödjer det.

Det är möjligt att tveksamheten i pekkontrollen inte har med skärmtekniken att göra, utan med telefonens generella prestanda. Hör sitter en Snapdragon 200-krets med en Cortex A7-processor som visserligen är fyrkärnig men som inte direkt övertygar prestandamässigt.

microsoft lumia 535
Kameran tar godkända bilder i bra ljus, för den som kan vänta på dess autofokus.

Som en jämförelse är processorn i smartklockor som Sony Smartwatch 3 och LG G Watch R mer kraftfulla. Webbläsaren hackar när vi scrollar. Gränssnittet i Windows Phone 8.1 som i alla andra telefoner vi testat varit otroligt responsivt och smidigt, släpar här efter, och bristen på datorkraft gör sig också påmind på liknande sätt i flertalet appar.

Ojämn men kul kamera

Bland annat bjuds vi på en seg autofokus, en av de trögaste som vi upplevt i en mobilkamera på flera år. Det tar en sekund mellan avtryck och bildtagning när vi kör kameran på standardinställningar.

Slutresultatet blir samtidigt riktigt bra för att vara taget med en fem-megapixelkamera i en snål-mobil. Här har både dyra och billiga Nokia legat bra till tidigare, och Lumia 535 fortsätter i samma spår.

En speciellt eloge får Microsoft (och tidigare Nokia) för kamera-appen som har fantastiskt smidiga manuella inställningar som imiterar en gammal old school-kamera med brännvidd, slutartid, och så vidare. Vill du ställa fokus manuellt med Lumia Cameras sköna slide-reglage är det faktiskt nästan enklare och går snabbare.

Även kameran som riktas mot dig är på fem megapixel och har lätt vidvinkel, vilket gör att det är lättare att ta självporträtt med god kvalitet och till och med ha marginal för att beskära dem i efterhand för dig som är ambitiös. På den punkten är Lumia 535 en betydligt roligare upplevelse än många konkurrenter i samma prisklass.

Omdöme

För 1 000 kronor ska man inte förvänta sig några mirakel, och Lumia 535 levererar ungefär vad vi förväntar oss, men inte mycket mer. Snabbheten i Windows Phone från tidigare Lumia-modeller har gått förlorad, och den upplevs mer som en seg budget-Android från för ett par år sedan. Men den stora skärmen med bra egenskaper för till exempel filmvisning, och ett par kompetenta, om än långsamma kameror gör att det jämnar ut sig.

Fakta: Microsoft Lumia 535

Tillverkare: Microsoft, www.microsoft.se
Skärm: 5 tum ips, 540 x 960 pixlar (220 ppt).
Minne: 1 GB ram.
Lagring: 8 GB Flash, plats för micro sd.
Kamera: 5 megapixel med led (bak), 5 megapixel (fram).
Anslutningar: 3.5 mm headset, usb 2.
Kommunikation: 2g, 3g, wlan 802.11a/b/g/n, bluetooth 4, a-gps.
Systemkrets: Snapdragon 200 MSM8212.
Processor: Cortex A7, 1,2 GHz quad core.
Grafik: Adreno 302.
Batteritid: Cirka 8 timmar videouppspelning, cirka 12 timmar samtal (3g).
Operativsystem: Windows Phone 8.1.
Storlek: 14 x 7,3 x 1 cm.
Vikt: 143 g.
Pris: 1 000 kronor.


Bekvämt byggd.
Högupplöst selfie-kamera.
Utmärkt foto-app.
Priset.


Halvdan skärm.
Seg pekrespons.
Låga prestanda.

Betyg 3 av 5