Doro har gjort sig känt för att rikta sig med sina telefoner och produkter till personer som kanske har dålig syn och hörsel eller på något annat sätt har svårt att använda de ”vanliga” telefonerna på marknaden. Nu har företaget lanserat en ny smartphone och med den hoppas man att även äldre ska kunna mejla, fotografera och använda sociala medier, ja allt som vi gör dagligen.                           

Telefonen som botar teknikrädda

Vi har tidigare testat en smartphone från Doro och då var vi inte imponerade. Skärmen var hopplöst ljussvag och så långsam att den knappt gick att använda. Resultatet blev snarare att de teknikrädda blev ännu räddare.

För någon som aldrig använt en smartphone och som har väldigt begränsade datorkunskaper är gränssnittet i den här typen av telefon extremt viktigt, men även ljudkvalitet och batteritid och inte minst pris måste vara anpassat för användaren.

Så frågan är: Har Doro nu lyckats få med allt?

Välbyggd med genomtänkt gränssnitt

Själva telefonen är gjord i plast, men är ändå greppvänlig och är rejält byggd. Skärmen är nedsänkt ett par millimeter, vilket ger ett extra skydd om du skulle råka tappa den i golvet och förhindrar repor på glaset om du lägger den uppochned.

På fronten finns tre fysiska knappar: Meny Hem och Tillbaka. Knapparna är betydligt större än på de flesta smarta telefoner och det känns verkligen när du trycker ned en knapp – risken att trycka ned en av misstag är väldigt liten.

Skärmen är på 4,5 tum och kanske inte den mest ljusstarka på marknaden, men den fungerar alldeles utmärkt även i dagsljus. 8-megapixelskameran tar okej bilder i ljusa omgivningar, men i mörka miljöer är det svårt att få till något acceptabelt trots den inbyggda blixten. Under huven sitter en 4-kärnig processor och Android 4.4 och på det Doros egna intuitiva gränssnitt.

Kan det bli enklare?

För att verkligen göra telefonen rättvisa har vi även lånat ut telefonen till en person i åldern 60+ som har lite datorvana och aldrig någonsin ägt en mobiltelefon.

Att komma igång med Doro Liberto 820 visade sig vara en barnlek. Vår medtestare fick själv ställa in telefonen utan någon som helst hjälp från oss. Efter cirka 15 minuter hade hon kopplat ihop sin Gmail och anpassat startskärmen, ändrat teckenstorlek, kopplat upp sig mot det trådlösa nätverket, valt ringsignal och testat ringa ett samtal. Helt själv!

Det hade aldrig gått lika smidigt om det inte vore för Doros suveräna gränssnitt som med hjälp av pilar och text hela tiden förklarar vad du ska göra för att till exempel lägga till en app eller aktivera wifi. Det går inte att göra fel.

Doro Liberto 820
Tydligt. Ett tydligt exempel på hur man använder sig av pilar för att visa var man ska trycka för att i detta fall lägga till en app. Längst ned ser du även små kuber 1, 2, 3, 4 - du måste inte använda svepfunktionen om du inte vill utan kan i stället klicka på respektive siffra här. Riktigt smart och snabbt.

Ljudet är något som många äldre har problem med och här fick telefonen mycket beröm för det klara och tydliga ljudet vid samtal. Däremot önskades det att ringsignalarena hade varit lite starkare - och vi håller med. De är faktiskt i lägsta laget.

3 veckor senare …

Vi lät vår medtestare testa telefonen under tre veckor och under den tiden hade hon på helt egen hand skaffat Facebook, Skype och börjat skicka sms, mms, mejla, surfa och mycket mer. En helt ny värld hade öppnats och den tidigare teknikskygge älskade nu denna lilla ”mirakelmaskin” (hennes egna ord). Uppskattat var även alarmknappen på baksidan som fick henne att känna sig extra trygg när hon var ute. Där kan du lägga in personer som vid nödfall ska kontaktas.

Om knappen hålls inne kommer telefonen att ringa upp första personen på listan över nödkontaktpersoner samt skicka ett sms med en länk till Google maps där mottagaren kan se var telefonägaren befinner sig.

Doro Liberto 820
Larma kontaktpersoner. Här ser du alarmknappen, du måste hålla den intryckt i tre sekunder för att den ska aktiveras och kontakta dina utvalda nödkontakter.

En annan smart funktion som är väldigt användbar är att lägga till en ”medhjälpare” som kan vara en släkting eller god vän som kan komma åt telefonen via sin dator och hjälpa till med inställningar men även exempelvis föreslå appar och lägga till kontakter.

Doro har verkligen tagit åt sig av den kritik man tidigare fått gällande företagets smarta telefoner. Nu är responstiden riktigt bra. Visst, den går inte att jämföra med toppmodellerna på marknaden, men den kostar å andra sidan mindre än 2 000 kronor.

Doro Liberto 820
Prisvärd! Telefonen finns i två färger, svart eller vitt och det medföljer en bordsladdare till varje 820. Det är nästan svårt att förstå hur man kan få så mycket för under 2 000 kronor.

Skärmen är nu ingen akilleshäl utan fungerar alldeles utmärkt, byggkvaliteten är riktigt bra och gränssnittet är ordentligt genomtänkt. Att telefonen inte klarar 3d-spel speciellt bra eller att den blir seg om du har flera program igång samtidigt känns inte som något som den tilltänkta kundgruppen kommer bry sig om.

Omdöme

Efter att fått lyssna på vad vår medtestare tyckte vill vi rekommendera Doro 820 till alla teknikrädda som vill ha en telefon där du kan ringa, mejla och använda sociala medier. Och om du är som vår medtestare, rädd för ny teknik, kan vi inte göra annat än citera vad hon svarade om hur den här telefonen ändrat hennes liv.

– Allt har blivit så mycket roligare, nu kan jag alltid hålla kontakt med mina släktingar, barn och barnbarn som är spridda över hela världen. Vi skickar bilder och e-post till varandra, vi ringer videosamtal med Skype. Om någon sagt att jag skulle kunna lära mig allt det här på egen hand för bara en månad sedan hade jag bara skrattat. Jag är så glad att jag hade så fel!

Fakta Doro Liberto 820

M3 rekommenderar Tillverkare: Doro, www.doro.se
Operativsystem: Android 4.4.2.
Wifi:  802.11b/g/n.
Bluetooth: 4.0.
Minne: 8 GB.
Batteritid: Cirka 5,5 timmar.
Skärm: 4,5 tum, upplösning 940 x 560 pixel.
Mobilt nätverk: 3g.
Kamera: 8 megapixel.
Storlek: 7,1 x 13,7 x 1 centimeter.
Vikt: 132 gram.
Cirkapris: 1 890 kronor.


Gränssnittet.
Bra kvalitetskänsla.
Priset.
Larmfunktionen.


Kameran.
Inget stöd för 4g.

Betyg 4 av 5