2022-10-04 Artikeln uppdaterad med test av Apple Watch Series 8, Apple Watch Ultra, Apple Watch Se (2022) och Samsung Galaxy Watch 5

Att välja rätt smartklocka kan vara en utmaning. Utbudet är stort och mycket varierat, och funktionerna skiljer sig ofta mycket åt från modell till modell, även från samma tillverkare. Till skillnad från till exempel en bärbar dator eller en mobiltelefon finns det inte en grunduppsättning egenskaper som alla har. Förutom då att de har en urtavla av något slag och bärs på armen.

Testade smartklockor

Det finns allt från extremt avskalade aktivitetsarmband med minimal display till fullfjädrade datorer för handleden, komplett med inbyggd appbutik och egen internetuppkoppling. De kan kosta allt från några hundralappar upp till över 10 000 kronor, där de dyraste har både extra lyxig och hållbar design och avancerade specialfunktioner för olika typer av aktivitet, till exempel dedicerade för dykning, jakt eller golf.

Men sådana specialklockor är inte de mest funktionsrika rent allmänt. Vill du ha så mycket som möjligt, både en klocka som fungerar som tränings- och hälsokompanjon och en som är mediespelare, kommunikationscentral och har andra extra mervärden som till exempel nfc för blippbetalning i butiker? I så fall finns det en mindre skara klockor, tillverkare och plattformar att hålla reda på – och du kan räkna med en prisklass runt 2 000 till 5 000 kronor.
 

Allt utgår från mobilen

Det viktigaste när du väljer klocka är vilken telefon du har. De fungerar alla främst som förlängningar av din mobil, med bluetooth-koppling, synkning av notifikationer, aktivitetsdata, fjärrstyrning av samtal med mera. Här står jätten Apple på helt egna ben, och en Apple Watch kan du bara koppla till en Iphone. Det går inte heller att använda en Samsung Galaxy Watch med en Iphone, utan bara med Android-mobiler, och allra bäst fungerar den med en Samsung-telefon.

Guide: Tänk på detta när du köper smartklocka

Andra tillverkare har inte lyxen att ha råd att isolera sig på det sättet, så de flesta andra klockor är kompatibla med både Iphone och Android. Men det kan variera hur mycket funktion som är möjlig med olika mobiler. Ett exempel på det är Garmins senaste klocka som fått stöd för att använda röstassistent, som Siri eller Google Assistent. Men det fungerar inte på alla Android-telefoner. De flesta, men det finns en lista med undantag.

Så läs kort och gott på noggrant innan du bestämmer dig. Både vad gäller kompatibilitet och enskilda funktioner och sensorer du anser vara viktiga. 

Under året som har gått sedan vi senast gjorde en överblick av smartklockor har det inte skett några stora förändringar i utbudet. Flera tillverkare, som Garmin, Mobvoi och Apple, har uppdaterat och finputsat sina befintliga modeller. Huawei och Xiaomi, som på senare år inte har haft klockor med så pass mycket funktion att vi klassar dem som fullt smarta, har nu släppt modeller som gör att de kvalificerar.
 

Få överraskningar under året

Det har också stått förvånansvärt stilla från andra håll, framförallt de med Googles Wear OS-plattform. Vi har väntat hela hösten och våren på att Fossil, som tillverkar smartklockor åt både sig själva och ett gäng klockmärken som Michael Kors, Skagen och Armani, ska börja pumpa ur sig en ny generation klockor. Men bara en har släppts, och den har vi tyvärr inte fått tag på för att testa. Därför är ett par äldre Wear OS-baserade klockor, som vi även testade förra året, med i denna sammanställning. Förklaringen är att det fortfarande är det senaste från vardera leverantör. 

Lovande Fitbit har det också varit knäpptyst om. Sedan Google slutförde köp av företaget 2020 har det inte kommit någon ny modell av deras mer avancerade klockor Sense och Versa. Det verkar som om Google vill satsa på Wear OS istället, och Fitbit har bara släppt enklare träningsarmband senaste åren. Vi hoppas på en återkomst vid senare tillfälle, men för närvarande är Fitbit uträknade.

Den största nyheten senaste året är Samsung, som har övergett sitt eget operativsystem Tizen för att istället satsa på Wear OS i senaste modellen. Dock fortfarande med eget gränssnitt ovanpå. Google tar med andra ord mer plats i smartklockevärlden i år, men inte på det sätt vi hade trott.
 

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi samlade ihop våra publicerade smartklockstester från de senaste åren och valde ut de mest intressanta testade modellerna från respektive tillverkare. Klockorna testades en och en, fabriksnya eller efter systemåterställning, och efter installation av eventuell firmware-uppgradering, kopplade till en rekommenderad mobiltelefon för full funktionalitet. Klockorna har används i vardagligt bruk för information, kommunikation, hälsospårning och motion. Enskilda klockor har testats av olika skribenter, så subjektiv bedömning av komfort, design och gränssnitt kan variera.  

Apple Watch SE (2022) har en funktion du aldrig vill prova

Nya Apple Watch SE bjuder på en ytterst liten påse med nyheter, varav en kan avgöra mellan liv och död.

Apple Watch SE (2022)

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det finns inte många nyheter i Apple Watch SE, förutom att den har fått kraschdetektering och ny processor. Det betyder inte att det är en dålig smartwatch, tvärtom. Den är över 2 000 kronor billigare än Series 8 och kan i princip göra lika mycket. Det är här inte en klocka för dig som har förra generationens SE, det här är smartwatch för dig som inte äger en.

Positivt

 • Kraschdetektering
 • Bra instegsmodell
 • Gott om funktioner
 • Prisvärd

Negativt

 • Kan inte mäta blodsyrenivå
 • Batteritiden
Testad: September 2022
Tillverkare: Apple
Mått: 40 x 34 x 10,7 mm (40 mm boett), 44 x 38 x 10,7 mm (44 mm boett).
Övrigt: Optisk pulsmätare, gyroskop, höjdmätare (altimeter), accelerometer. IP6X dammtät, vattentät till 50 meter. Ett armband medföljer.
Rek. pris (gps-versionen): 40 mm: 3 049 kronor hos Amazon Sverige. 44 mm: 3 449 kronor hos Amazon Sverige

 Läs hela testet av Apple Watch SE 


Apple Watch Series 6: En riktigt vass klocka

Ingen jätteuppgradering från Series 5, men en riktigt bra smartklocka.

Apple Watch Series 6
Betyg 4 av 5

Omdöme

Series 6 är bättre än Series 5 och ser till att Apple Watch behåller titeln som världens bästa smartklocka. Men någon revolutionerande uppdatering är det inte, och knappt någon som har en Series 5 eller ens Series 4 kommer känna att det var värt att uppgradera. Har du råd är det värt priset jämfört med Apple Watch SE.

Positivt

 • En riktigt bra smartklocka
 • Pulsoximeter är helt rätt i tiden
 • U1-chippet kan ge nya funktioner i framtiden

Negativt

 • Ingen nyhet är i sig särskilt stor
 • Designen börjar kännas lite gammal

Testad: Oktober 2020
Pris: (40 mm): Kostar 4 631 kronor hos Amazon Sverige. eller 44mm: Kostar 3 996 kronor hos Amazon Sverige

 Läs hela vårt test av Apple Watch 6 


Apple Watch 7: Få nyheter – men ändå bästa köpet just nu

Apple Watch 7 är utan tvekan den bästa smartklockan på marknaden.

Apple Watch 7
Betyg 4 av 5

Omdöme

Vi som hade hoppats på en ny design och spännande nya funktioner blev grymt besvikna när Series 7 presenterades. En större skärm och snabbare laddning är inte skäl nog för någon att uppgradera från förra modellen. Klockan är dock fortfarande rekommenderad då det utan tvekan är den bästa smartklockan på marknaden. Ska du ändå köpa en ny klocka är det klart att det är denna du ska slå till på.

Positivt

 • Äntligen snabbladdning
 • Större skärm ger större knappar och mer text
 • Tåligare mot stötar

Negativt

 • Fortfarande inte tillräckligt lång batteritid
 • Inget svenskt tangentbord
 • Ytterst få nyheter
Tillverkare: Apple
Testad: Oktober 2021
Lagring: 32 GB
Mått: 34,8 x 40,9 x 10,7 mm (41 mm boett), 38,2 x 45,1 x 10,7 mm (45 mm boett).
Vikt: Aluminum: 41 mm: 32 g, 45 mm: 38,8 g. Stål: 42,3/51,5g. Titan: 37/45,1 g.
Övrigt: Pulsoximeter, tvåpoligt ekg, optisk pulsmätare, gyroskop, höjdmätare (altimeter), accelerometer. Ip6x dammtät, vattentät till 50 meter. Ett armband medföljer.
Pris: (41 mm): 4 990 kronor hos Amazon Sverige (5G) eller 45mm: Cirka 5 490 kronor hos Amazon Sverige (5G)

 Läs hela testet av Apple Watch 7 


Apple Watch Series 8 – med fokus på träning och hälsa

Nya Apple Watch Series 8 är en till synes blygsam uppdatering, men den har några riktigt bra funktioner.

Apple Watch Series 8
Betyg 4 av 5

Omdöme

Apple Watch fortsätter att vara den bästa smarta klockan du kan köpa. Nya Series 8 är fullproppad med nya hälsofunktioner, varav några av de största är riktade till kvinnor. Den har fått, liksom Iphone 14, kraschdetektering, en till potentiellt livsräddande funktion. Även Watch OS9 har fått sig ett lyft här och ett nytt low power-läge ger dig upp till 36 timmar batteritid.

Positivt

 • Bra nya funktioner
 • Low power-läget
 • Alltid på-skärm

Negativt

 • Fortfarande alldeles för kort batteritid.
 • Dyr
Tillverkare: Apple
Testad: September 2022
Lagring: 32 GB
Mått: 41 x 35 x 10,7 mm (41 mm boett), 45 x 38 x 10,7 mm (45 mm boett).Vikt: Aluminum: 41 mm: 32 g, 45 mm: 38,8 g. Stål: 42,3/51,5g. Titan: 37/45,1 g.
Övrigt: Pulsoxiometer, tvåpoligt EKG, optisk pulsmätare, gyroskop, höjdmätare (altimeter), O2-mätare, accelerometer. IP6X dammtät, vattentät till 50 meter. Ett armband medföljer.
Rek. pris: 5 490 kronor hos Amazon Sverige

 Läs hela testet av Apple Watch 8 


Apple Watch Ultra – snygg, dyr och häftig

Den 12:e klockan från Apple är onekligen absolut häftigaste. Inklusive priset.

Apple Watch Ultra
Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Det är inte alltid skribenter får – eller vill! – citera Clawfinger, men vad fasen, vi är MacWorld och gör som vi vill. Textraden ”I'm the biggest the best, better than the rest” passar onekligen in på Apple Watch Ultra. I alla fall i smartwatch-världen. Bättre batteritid, bättre skärm, större skärm, mer komplikationer på skärmen och större boett. Kika på videon nedan och få reda på mer.

Positivt

 • Ljusstark skärm
 • Boetten
 • Längre batteritid
 • Snygg!
 • Nya spännande funktioner

Negativt

 • Priset, men ändå inte.
 • Bara 35 timmar batteritid 2022…
Tillverkare: Apple
Testad: September 2022
Lagring: 32 GB
Mått: 49 x 44 x 14,4 mm
Övrigt: Pulsoxiometer, tvåpoligt EKG, optisk pulsmätare, gyroskop, höjdmätare (altimeter), O2-mätare, accelerometer. IP6X dammtät, vattentät till 50 meter. Ett armband medföljer.
Pris: Testad modell 10 990 kronor hos MediaMarkt

 Läs hela testet av Apple Watch Ultra 


Fitbit Sense: Den mest inkännande smartklockan hittills

Fitbits mest exklusiva och smarta klocka hittills.

Fitbit Sense
Betyg 4 av 5

Omdöme

Fitbit Sense är kanske den mest multikompetenta smartklockan på marknaden just nu. Tyvärr är den här första generationen något oslipad mjukvarumässigt, med en seg skärm och tunt apputbud. Vi ser fram emot nästkommande generationer av Sense där Fitbit haft tid på sig att utveckla mjukvarufunktionerna. Klart är att Fitbit gett sig in i ett nytt produktsegment och är där för att stanna.
 

Positivt

 • Unika EDA- och temperatursensorer
 • Batteritiden
 • Komfortabel
 • Gränssnittet är användarvänligt men…

Negativt

 • … buggigt
 • Dåligt utbud med appar jämfört med konkurrenter
 • Laggig skärm
Testad: Oktober 2020
Pris: Kostar 1 990 kronor hos Amazon Sverige

 Läs hela testet av Fitbit Sense 


Fitbit Versa 2: Prisvärt med hälsan i fokus

Prisvärd klocka med fokus på träning och hälsa.

fitbit versa 2
Betyg 4 av 5

Omdöme

Versa 2 bjuder enbart på en marginellt uppgraderad upplevelse mot föregångaren och har få nya funktioner. Några extra har tillkommit under året, vilket vi uppskattar. Om du tycker att utseendet och möjligheten att betala med smartklockan är värt att lägga 500 kronor extra på så rekommenderar vi Versa 2, i övrigt tror vi de flesta nöjer sig med första generationen Fitbit Versa eller till och med Fitbit Lite.

Positivt

 • Snygg
 • Lång batteritid
 • Prisvärd
 • Bra hälsofunktioner

Negativt

 • Ingen gps
 • Ingen röstassistent för svenska användare
 • Bristande integration med smartphone
 • Måttligt extra app-utbud
Testad: September 2019, uppdaterad maj 2020
Funktioner: Pulsmätare, höjdmätare, 3-axlad accelerometer, mikrofon
Kompatibilitet: Android, IOS, Windows
Pris: Från 1 130 kronor hos Amazon Sverige

 Läs hela vårt test av Fitbit Versa 2 


Fitbit Versa 3: Uppdaterad träningsklocka bättre än någonsin

En marginell men välfungerande uppdatering.

Fitbit Versa 3
Betyg 4 av 5

Omdöme

Som oftast när det handlar om Fitbits lanseringar inom befintliga produktserier, är Versa 3 enbart en marginell uppgradering mot föregångaren. Har du någon av Fitbits smartklockor sedan innan är det med andra ord inte värt att uppgradera, men för dig som letar efter en smidig smartklocka och inte känner att de extra funktionerna Sense eller Apple Watch erbjuder är värda priset, är Versa 3 ett riktigt bra alternativ.
 

Positivt

 • Fantastisk skärm
 • Prisvärd
 • Uppdaterad laddare

Negativt

 • Fortfarande tomt på app-fronten
 • Inte helt funktionell sidoknapp
 • Saknar Google Assistent-stöd i Sverige
Testad: December 2020
Funktioner: Optisk pulsmätare med Sp02-sensor, höjdmätare, 3-axlad accelerometer, mikrofon
Kompatibilitet: Android, IOS
Pris: Cirka 1 635 kronor hos Amazon Sverige

 Läs hela testet av Fitbit Versa 3 


Garmin Venu: Bra träningsfokus, besvärlig för annat

Mångsidig klocka med bra batteritid.

Garmin Venu
Betyg 3 av 5

Omdöme

Garmin kan det här med fitnessfunktioner på armleden, men har en del att jobba på om de vill kunna konkurrera med mer generella smartklockor. Utbudet och hanteringen runt appar, liksom möjligheter till notifikationer och kommunikation är begränsade. En snygg stil och riktigt bra batteritid är dock plus i kanten.

Positivt

 • Lätt och tålig
 • Många bra hälso- och träningsfunktioner
 • Bra batteritid

Negativt

 • Opraktisk som klocka utan alltid på-skärm
 • Delvis osmarta gränssnittsrutiner
 • Bristande apputbud och informationshantering
Testad: Maj 2020
Funktioner: Accelerometer, gyro, kompass, barometer, pulsmätare, pulsoximeter, ljussensor
Kompatibilitet: Android, IOS, Windows
Pris: Från 2 669 kronor hos Amazon Sverige

 Läs hela vårt test av Garmin Venu 


Garmin Venu 2: Lyckad uppgradering med förbättrad batteritid

Garmin har lyckats fila bort många skavanker som hittades i föregångaren.

Garmin Venu 2
Betyg 4 av 5

Omdöme

I Venu 2 lyckas Garmin äntligen kombinera en smidig generell smartklocka, med sedan tidigare utmärkta tränings- och hälsofunktioner, som givetvis också förbättrats. Batteritiden har nästan fördubblats. Det finns ytterligare saker att förbättra. En ny, högre prislapp kan avskräcka, men det här är flera steg i rätt riktning.

Positivt

 • Rätt sensorer med hög precision
 • Bra och mångsidig funktion för hälsa och träning
 • Förbättrat gränssnitt
 • Utmärkt batteritid

Negativt

 • Fortfarande bristande apputbud
 • Opraktisk laddkontakt
 • Något dyr
Testad: Juni 2021
Tillverkare: Garmin
Kommunikation: Bluetooth, wifi, gnss, nfc, ant+
Systemkrav: Smartphone med IOS, Android.
Pris: Cirka 3 185 kronor hos Amazon Sverige

 Läs hela testet av Garmin Venu 2 


Garmin Venu 2 Plus: Förenklar och bygger ut

Garmins senaste klocka har kompletterats med en välkommen ny funktion.

Garmin Venu 2 Plus
Betyg 4 av 5

Omdöme

Med ny och smidigare storlek och smart ny funktionalitet blir Venu 2 Plus Garmins mest kompletta klocka hittills. Den har utmärkt komfort och bockar av det mesta i hälso- och träningsväg. Mikrofonen är en välkommen nyhet, och trots kortare batteritid än förr är den fortfarande bland de bättre på den punkten. Det finns dock småsaker som kan förbättras och höga priset är en utmaning.

Positivt

 • Bra format och hög komfort
 • God uppsättning kvalitetssensorer
 • Gedigen hälsospårning och träning
 • Nu med mikrofon och röstassistentstöd

Negativt

 • Bökigt att ansluta assistent
 • Opraktiska laddningen
 • Inte bästa apputbudet
 • Något dyr
Testad: April 2022
Tillverkare: Garmin
Kommunikation: Bluetooth, wifi, gnss, nfc, ant+
Systemkrav: Smartphone med IOS, Android.
Pris: 3 967 kronor hos Amazon Sverige

 Läs hela testet av Garmin Venu 2 Plus 


Garmin Venu Sq Music: Bekväm klocka för motionsspåret

Aktivitetsklocka och fitness-tracker i första hand.

Garmin Venu Sq Music
Betyg 3 av 5

Omdöme

Den är ingen konkurrent till Apple Watch, men det försöker Garmin Venu Sq Music heller inte vara, den snarlika formen till trots. Du får grundläggande sensorer, lite extra smart automatik bakom, och batteri som kan räcka veckan ut. Men vill du göra något mer än hålla koll på tiden och hälsan, kommer den till korta.

Positivt

 • Utmärkt komfort
 • Mångsidig för motion och träning
 • Bra batteritid
 • Behändigt med offlinemusik

Negativt

 • Saknar en del vanliga funktioner
 • Svagt apputbud
 • Liten, lågupplöst skärm
 • Bitvis bökigt gränssnitt
Testad: Februari 2021
Sajt: Garmin
Systemkrav: Smartphone med IOS, Android
Pris: Cirka 2 006 kronor hos Amazon Sverige

 Läs hela testet av Garmin Venu Sq Music 


Huawei Watch 3 Pro: Lovande lyxklocka når inte hela vägen

Kommer med Huaweis egna operativsystem HarmonyOS.

Huawei Watch 3 Pro
Betyg 3 av 5

Omdöme

Huawei Watch 3 Pro är en högklassigt byggt om än stor klocka, med rätta prestandan och kvalitet i alla komponenter. Trots det blir den svår att hylla då nya systemet Harmony OS behöver växa till sig. Det har begränsningar i flera viktiga funktioner, saknar pay-möjlighet, ett slutet system för aktivitetsdata, och ett minimalt app-utbud. Det här kan bli riktigt bra i framtiden, men Huawei är inte där ännu.

Positivt

 • Klassisk design och hög byggkvalitet
 • Har de flesta viktiga sensorer och uppkopplingar
 • Bra batteritid
 • Snyggt och mestadels lättnavigerat system

Negativt

 • Något stor och tung
 • Ingen pay-lösning
 • Begränsningar i flera funktioner
 • Litet apputbud
Testad: Augusti 2021
Sajt: Huawei
Systemkrav: Smartphone med IOS 9, Android 6 eller senare.
Pris: Cirka 3 449 kronor hos Amazon Sverige

 Läs hela testet av Huawei Watch 3 Pro 


Mobvoi Ticwatch 3 Pro: Den mest kompletta Android-klockan

Smartklocka med en unik skärmlösning.

Mobvoi Ticwatch 3 Pro
Betyg 4 av 5

Omdöme

Prestandauppgraderingen är välkommen, även om du inte ska förvänta dig alltför mycket av den. Skärmen är den stora grejen med Ticwatch Pro, och även om den inte är perfekt i alla lägen så övertygar den för det mesta. Klarar du av en klocka i ett litet större format är Ticwatch Pro 3 den tekniskt klart bästa Android-klockan. Det finns dock saker att slipa på i gränssnittet.

Positivt

 • Markant prestandauppgradering
 • Bekväm trots stora mått
 • Smart strömsparande skärmlösning

Negativt

 • Ingen avancerad träningsfunktion
 • Ingen trådlös laddning
 • Ojämn respons i pekskärmen
Testad: Februari 2021
Kontakt: Mobvoi
Kompatibilitet: Smartphone med IOS, Android
Pris: Cirka 3 130 kronor hos ComputerSalg

 Läs hela testet av Mobvoi Ticwatch 3 Pro 


Ticwatch Pro 3 Ultra: Smart klocka med unik skärmlösning

Trimmad design och välkomna extra funktioner.

Ticwatch Pro 3 Ultra
Betyg 4 av 5

Omdöme

Ticwatch är fortsatt den mest intressanta utmanaren till de dominerande smartklockorna från Samsung och Apple. Den unika skärmlösningen ger den det bästa av två världar – bra batteritid och full funktionalitet med höga prestanda. Den hålls tillbaka av ett bitvis yxigt system, men vi hoppas att en framtida utlovad os-uppdatering kan lyfta även det.

Positivt

 • Bra batteritid
 • Smarta skärmen
 • Bekvämare och tåligare konstruktion
 • Nya hälsofunktioner

Negativt

 • Seg gps
 • Anonym design
 • Än så länge gamla Wear OS
Testad: Januari 2022
Tillverkare: Mobvoi
Kommunikation: Bluetooth, wifi, gnss, nfc
Systemkrav: Smartphone med IOS, Android.
Pris: Cirka 2 703 kronor hos Amazon Sverige

 Läs hela testet av Ticwatch Pro 3 Ultra


Oneplus Watch: En klocka med fantastisk batteritid

En okej debut från Oneplus – men klockan är inte särskilt smart.

Oneplus Watch
Betyg 3 av 5

Omdöme

Oneplus första klocka är inte särskilt smart. Det avskalade operativsystemet begränsar och produkten känns överlag ganska grund. Men batteritiden imponerar, samtidigt som den stora skärmen är fin och tydlig att titta på. Oneplus Watch står sig dock slätt i konkurrensen mot mer etablerade märken. 

Positivt

 • Snygg (men lite stor) design, sitter bra
 • Touchskärmen är skarp och tydlig
 • Sömnmätningen känns helt okej
 • Väldigt bra batteritid

Negativt

 • Begränsade notifikationer
 • Obetydligt app-stöd, ingen musikstreaming
 • Imponerar inte för träning
Tillverkare: Oneplus
Testad: April 2021
Funktioner: Pulsmätare, accelerometer, gyro, barometer/höjdmätare
Kompatibilitet: Android 6.0 och senare
Pris: 1 590 kronor hos Webhallen

 Läs hela vårt test av Oneplus Watch


Samsung Galaxy Watch 4: Elegant klocka som nu kör Wear OS

Snygg och snabb klocka med många smarta hälsofunktioner.

Samsung Galaxy Watch 4
Betyg 4 av 5

Omdöme

Den har stilen, komforten, prestandan och funktionerna vi förväntar oss, men nya Galaxy Watch bekymrar också på ett par punkter. Övergången till Wear OS verkar behöva finslipas, och batteritiden är inte längre en fördel mot andra Google-klockor eller Apple Watch. Är det fortfarande en mycket bra smartklocka? Absolut. Bara inte så unikt bra som tidigare generationer.

Positivt

 • Elegant design och hög byggkvalitet
 • Många smarta hälsosensorer och funktioner
 • Bra för kommunikation och media
 • Övertygande snabb

Negativt

 • Inte samma fantastiska navigering som förr
 • Apputbudet behöver växa
 • Måttlig batteritid
 • Galaxy-mobil krävs för vissa funktioner
Testad: September 2021
Tillverkare: Samsung
Kommunikation: Bluetooth, wifi, 4g e-sim (tillval), gnss, nfc
Operativsystem: Android Wear OS med One UI Watch 3
Pris: Cirka 2 513 kronor hos ComputerSalg

 Läs hela testet av Galaxy Watch 4 


Galaxy Watch 5 40mm: Minsta Samsung-klockan är ett prisvärt val

Du får inte Pro-modellens briljanta batteritid, men annars förlorar du inte mycket på att gå ned i vikt och storlek.

Samsung Galaxy Watch 5
Betyg 4 av 5

Omdöme

Med smidigare design och ett lägre pris föredrar vi minstingen framför massiva Galaxy Watch 5 Pro. Visst, vi får mer normal-kort batteritid, och minimum istället för tuff titan-konstruktion. Men den är både lättare att bära och lättare för plånboken. Hade Samsung inte låst in ett par funktioner och levererat ett par andra halvbakade, hade det blivit ännu högre betyg.

Positivt

 • Rätta komforten
 • En del nya hälsofunktioner
 • Utmärkt skärm

Negativt

 • Måttlig batteritid
 • Ej för IOS, och vissa funktioner endast för Samsung
Testad: September 2022
Tillverkare: Samsung
Kommunikation: Bluetooth, wifi, 4g (alternativ), gnss, nfc
Operativsystem: Android Wear OS 3.5 med One UI Watch 4.5
Rek. pris: 3 290 kronor (utan 4g), 3 790 kr (med 4g)
Pris: Från 2 887 kronor via Prisjakt

 Läs hela testet av Galaxy Watch 5 


Galaxy Watch 5 Pro: Kvalitet, men inte för alla

Ett nästan fördubblat batteri och en uppstramad design är det mest uppenbara med Samsungs nya topp-klocka.

Samsung Galaxy Watch 5 Pro
Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Batteritid och tålighet har ökat, men på bekostnad av komfort. Här finns också andra sympatiska hälso- och träningsnyheter, men inget revolutionerande. Att vissa funktioner är låsta till Galaxy-mobiler är ett klart minus. Annars hade vi rekommenderat klockan för alla med Android. Nu kan vi bara rekommendera den för Samsung-ägare. Även om det finns många sådana räcker det inte till toppnotering.

Positivt

 • Stort lyft i batteritid
 • Nya bra hälsofunktioner
 • Tydlig, ljusstark skärm

Negativt

 • Den roterande ringen är borta
 • Tjock och tung
 • Ej för IOS, och vissa funktioner endast för Samsung
Testad: Augusti 2022
Tillverkare: Samsung
Kommunikation: Bluetooth, wifi, 4g (alternativ), gnss, nfc
Operativsystem: Android Wear OS 3.5 med One UI Watch 4.5
Pris: Från 4 819 kronor via Prisjakt (med 5G)

 Läs hela testet av Galaxy Watch 5 Pro 


Skagen Falster 3: Elegant allroundklocka

En klocka för notifieringar och organisation, samt enklare motion.

Skagen Falster 3
Betyg 3 av 5

Omdöme

Med en hårdvaruplattform som börjar kännas gammal och en skärm som skulle behöva högre topp i ljusstyrkan är inte Skagen Falster 3 den vassaste och mest funktionsrika klockan just nu. Men öppenheten i Android Wear har sin charm om du inte är hårt träningsfokuserad, och om den läckra designen tilltalar dig. Vi skulle nog avvakta med köp, om du inte kan få den för ett extra bra pris.

Positivt

 • Avskalad, kompakt design
 • Snygga urtavlor
 • Bra apputbud i Android Wear
 • Inte alltför dyr

Negativt

 • Måttlig batteritid
 • Bitvis rörigt gränssnitt
 • Skärmen kunde vara ljusstarkare
 • Inga avancerade funktioner
Testad: Mars 2021
Kommunikation: Bluetooth, wifi, gps, nfc
Kompatibilitet: Smartphone med IOS, Android
Pris: Från 2 430 kronor via Prisjakt

 Läs hela testet av Skagen Falster 3 


Suunto 7: Stor, snygg och sportig smartklocka

Massiv urtavla, extra knappar och läcker design.

Suunto 7
Betyg 3 av 5

Omdöme

På vissa punkter imponerar Suunto 7. Den har stil, är bekväm trots sin storlek och erbjuder mångsidig träning med bra aktivitetsloggning. Men hårdvaran och sensoruppsättningen är bara godkänd, mer automatik hade varit bra och den korta batteritiden irriterar.

Positivt

 • Riktigt snygg stil
 • Många och bra anpassade träningsprogram
 • Full Google Wear OS-funktion

Negativt

 • Saknar vissa premiumfunktioner
 • Stor i måtten
 • Halvdan batteritid
Testad: Maj 2021
Tillverkare: Suunto
Kommunikation: Bluetooth, wifi, gnss, nfc, mikrofon
Systemkrav: Smartphone med IOS, Android.
Pris: Cirka 4 455 kronor hos Amazon Sverige

 Läs hela testet av Suunto 7 


Xiaomi Watch S1: På gränsen till smart

Xiaomis mest kompletta klocka hittills.

Xiaomi Watch S1
Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Med snäppet lägre pris hade vi rekommenderat Xiaomi Watch S1 utan att tveka. Den har rätt kvalitet, design och sensorer. Men det brister i själva smart-delen av begreppet smartklocka. Nu kostar den som en Galaxy Watch 4, men har inte samma djup i funktionerna. Men lång batteritid gör den ändå intressant.

Positivt

 • Snygg lyxig design
 • Högklassig skärm och bra högtalare
 • Utmärkt batteritid och trådlös laddning
 • Bra kvalitet på sensorer

Negativt

 • Begränsad för ambitiös träning
 • Halvdan notifieringsfunktion
 • Knappar ej programmerbara
 • Alexa i Sverige och fler appar, tack
Testad: April 2022
Tillverkare: Xiaomi
Kommunikation: Bluetooth, wifi, gnss, nfc
Systemkrav: Smartphone med IOS, Android.
Pris: Cirka 1 909 kronor hos Amazon Sverige

 Läs hela testet av Xiaomi Watch S1