Smartklockor verkar vara en svajig bransch. Udda och unika Pebble har gått i graven, pionjären på Android-smartklockor Moto verkar också ha gett upp, och Sonys enda smartklocka är så gammal att den inte längre är värd att nämna. Asus Zenwatch 3 har redan slutat säljas den trots att den inte är särskilt gammal – och få nya tillverkare släpper sina nya klockor i Sverige.

Smartheten framför allt

Men det innebär inte att utvecklingen stått still. En handfull nya modeller, intressanta tillverkare samt spännande uppdateringar av klockornas operativsystem och kringtjänster har gjort att de klockor som finns kvar är en riktigt intressant samling. Vi ser framförallt en trend under året mot mer och mer inriktning på hälsa och träning i flera av klockorna – och tydligt fokus på nya hälsofunktioner i både Apples Watch OS och Samsungs Tizen OS.

I det här testet kollar vi dock främst på hur bra klockorna är som digitala förlängningar till, eller i vissa fall ersättare av, din mobiltelefon. Förutom att ge dig ett armbandsur med fullt personligt anpassad urtavla är ju möjligheten att hålla koll på ditt digitala informationsflöde och organisation utan att behöva hala upp smartphone titt som tätt den mest värdefulla egenskapen med en smartklocka.

Vi vill veta hur funktionella de är för att snabbt göra en sökning efter information, läsa enklare textmeddelanden och statusuppdateringar, svara direkt på dem, kontrollera mediaspelare eller spela upp musik direkt från klockan – och mycket mer. Extra intressant är också hur bra de är på att kontrollera dina andra smarta prylar är, från kameror till uppkopplad belysning.

Apputbudet växer

Användbarheten är egentligen inte en fråga om själva klockorna i sig, utan hur bra utbudet av tredjepartsappar är. Tre stora system dominerar marknaden: Apple Watch OS, Google Android Wear och Samsung Tizen OS – och dessa tre har ett gediget utbud av appar som täcker de allra flesta behov. Watch OS ligger i framkant när det gäller mängd och bredd av kvalitetsappar, men vi hittar också det mesta vi behöver när vi bläddrar i Samsungs och Googles appbutiker.

En extra intressant nyhet är att det har lanserats flera lösningar som gör att du kan använda smartklockan eller telefonen för kontaktfria betalningar i många butiker. Dessa lösningar börjar nu bli tillgängliga på bred front. Apple Pay funkar fint med Apple Watch och Samsung Pay lika bra med Samsungs klocka. Googles Android Pay är inte lanserad i Sverige ännu, men vi hoppas på ändring på det.

Så gjorde vi urvalet och testet

I det här testet har vi samlat enskilda tester av smarta klockor som du kan köpa i dag. Betygen är alltså individuella, och ska inte ställas i förhållande till andra klockor i samlingen.

Telefonerna testades systemåterställda eller fabriksnya samt med uppdaterade operativsystem på den smartphone där de erbjuder bästa funktionalitet. Apple Watch och Fitbit Ionic på en Iphone 8, Android Gear-klockorna på en Oneplus 5 och Samsung Gear S3 på en Samsung Galaxy S8 Plus.

Batteritid mättes under 4-5 dagars vardaglig användning med klockornas standardinställningar. Funktioner som testades rutinmässigt var gps-navigering med kartapp, sökning efter information med röstkommando, läsning och skrivning av textmeddelanden, samt loggning av stegmätning och puls i de fall klockan har hårdvaran för det. Därefter bedömdes gränssnitt och övriga funktionernas kvalitet utifrån respektive klockas funktionsutbud och tillgång till tredjepartsappar.

Apple Watch Series 3 42mm Aluminium with Sport Band Pris vid test: 3875 kr.

Bästa pris just nu: 2888 kr