Huawei Watch 2 Classic: Fler funktioner och smartare system

I vårt stora test av smarta klockor förra vintern var Huawei en intressant nykomling med sin Huawei Watch, som framförallt bidrog med elegant design och en riktigt bra stor urtavla med extra högupplöst skärmpanel. Det var smartklockan för dig som egentligen inte bryr dig om så många smarta funktioner. Förutom just skärm, Android Wear-systemet och datauppkoppling var den rätt så funktionsfattig.

Nu har vi testat Huawei Watch 2 som släpptes på våren och som kom till Sverige under sommaren. Här har Huawei tryckt in betydligt fler smarta funktioner, som gps, kompass och ambient ljussensor för att balansera ljusstyrkan på skärmen. Givetvis har den även pulsmätare, stegmätare och wifi, samt nfc som kan användas för till exempel Android Pay. Tyvärr går etableringen av Googles system segt och har ännu inte nått Sverige. Men visst är det positivt att klockan har förutsättningarna.

Huawei Watch 2 Classic
Huawei Watch 2 Classic är snygg, bekväm och välsittande. Inte lika snygg som första Huawei Watch, dock.

Huawei Watch 2 finns i tre varianter, en standardmodell (ibland kallad Huawei Watch Sport) med sportarmband, en med samma design fast med stöd för 3g och 4g med både e-sim och fysisk sim-plats. Den tredje är en lite lyxigare Classic-modell med samma funktioner som standardmodellen men lite nertonad design och snyggt och bekvämt läderarmband av standardiserad 22 millimeterstyp som gör att du kan byta ut det efter tycke och smak. Huawei valde här att ställa upp med just en Classic. Den är trots avsaknad av sim-stöd den dyraste av de tre.

Det är en väldigt bekväm klocka med lite mindre urtavla än de flesta andra runda smartklockorna just nu. 1,2 tum i diameter är den, vilket även är mindre än föregångaren. Men den är samtidigt inte så mycket mindre till yttermåtten utan kanten runt skärmen har blivit någon millimeter bredare.

M3 rekommenderar

Boetten i blankt stål som föregångaren hade är nu ersatt med ett chassi i matt metall och en polerad keramisk krona med sekundgradering runt skärmen. Det är fortfarande riktigt stiligt, men inte lika spartanskt elegant som tidigare. Mer intressant är att nya klockan är fullt vattentät med ip68-klassning medan version 1 bara var stänktålig. Du kan inte djupdyka med den som du kan med till exempel Apple Watch, men ett dopp i diskhon ska den klara.

Huawei Watch 2 är baserad på Snapdragon Wear 2100, en fyrkärnig processor som ger en bra balans mellan prestanda och strömsnålhet. Jämfört med äldre smartklockor med Snapdragon 400 är det inget större lyft när det gäller batteritiden, den ligger på ungefär en och en halv dags normalanvändning, så uppladdning nattetid är att rekommendera. Men nya processorn kan utföra mycket tyngre uppgifter med ungefär lika stort batteri. Allt vi försöker oss på, från Google Maps till diverse tredjepartsappar för hemstyrning, flyter på smidigt.

Huawei Watch 2 Sport
Den andra, mer sportiga designen av Huawei Watch 2 säljs för det mesta bara under namnet Huawei Watch 2. Eller bland Sport. Största skillnaden är färgen och armbandet.

Som alla Android Wear-klockor är den lite omständlig att installera och parkoppla med telefonen. Det är dock ingenting som är direkt svårt. Ladda hem Wear-appen och följ steg för steg-instruktionerna. Men det är många moment som måste klickas (eller petas) igenom, ett par tre svep och minst en omstart av både telefon och klocka innan vi är klara och allt är rätt kopplat och uppdaterat.

Android Wear 2.0 är annars ett rejält lyft jämfört med första generationen av operativsystemet. För det första har det nu klart bättre svenskspråkigt stöd och smartare, mindre påträngande hantering av notifieringar. För det andra är navigeringen mycket enklare och mer intuitiv med förbättrad röststyrning som gör det lätt att till exempel svara på ett sms eller mejl. Det finns även förbättrade möjlighet att mata in text för hand.

Det kanske mest intressanta är att det nu finns en appbutik för fristående klockappar direkt i telefonen. Det gör det bättre för Iphoneanvändare, vars funktionsutbud till Android-klockor tidigare var rätt så eländigt. Ska du ha ut mest av din Android Wear 2-klocka är det dock fortfarande en Androidtelefon som gäller.

Fakta Huawei Watch 2 Classic

Testad: December 2017
Kontakt: www.huawei.se
Processor: Snapdragon Wear 2100, 1,1 GHz quad core.
Minne: 768 MB.
Lagring: 4 GB.
Bildskärm: 1,2 tum rund oled, 390x390 bildpunkter.
Kommunikation: Bluetooth, nfc, wifi, gps.
Sensorer: Accelerometer, kompass, gyro, höjdmätare, pulsmätare, ljussensor.
Kontroll: Pekskärm, 2 knappar.
Storlek, boett: 48,9 x 45 x 12,5 mm.
Vikt inkl standardarmband: 61 gram.
Operativsystem: Android Wear 2.0.
Systemkrav, telefon: Smartphone med IOS, Android.
Batteritid: ca 1,5 dygn.
Övrigt: Mikrofon, vattentät (ip68).
Pris: Från 5 183 kronor hos Proshop.

plus

Välbyggd och kompakt.
Bra medföljande läderarmband.
Goda prestanda.

minus

Måttlig batteritid.
Något dyr.
Begränsad funktionalitet för Iphone.

Betyg 8 av 10

Huawei Watch 2 Classic Pris vid test: 4899 kr.

Bästa pris just nu: 5833 kr