Huawei Watch GT: Begränsad funktion men mäktig batteritid

Huawei Watch ser ut och beter sig på många sätt som en vanlig smartklocka i stil med Samsung Galaxy Watch eller Huaweis tidigare smartklockor. Men den skiljer sig från dessa på en del viktiga punkter.

Den har klassisk design med rund urtavla som rymmer en snygg och högupplöst amoled-skärm med god ljusstyrka. Den har boett i stål, bekvämt läderarmband med standardfattning som går att byta ut, två knappar på ena sidan samt pekskärmskontroll. Den är stöttålig och vattentät, synkar data med mobilen via bluetooth, har inbyggd gps och ett gäng sensorer som accelerometer för stegmätning, gyro, barometer för höjddetektering och ambient ljussensor.

Watch GT
Ljusstark amoledskärm och snygg urtavla. Men du har inte så många olika att välja bland.

Nerbantat operativsystem

Watch GT har dock en betydligt klenare processor och mindre minne än andra smartklockor. Huawei har här valt att köra sitt eget extremt nerskalade operativsystem Lite OS, och det finns ingen möjlighet att ladda hem extra appar. Hårdvaran är designad för att kunna köra precis de inbyggda apparna och inga andra, och de är inte direkt prestandakrävande.

Det finns en Workout-app som går att nå med snabbtryck på en av knapparna. I den finns det tio färdiga träningsprogram för olika aktiviteter, till exempel för löpning, simning, cykling, och klättring, samt ett alternativ som du kan detaljstyra själv. Utöver det finns det också mindre separata hälsorelaterade appar, som en sömnövervakare, en pulsmätare och en allmän logg över din dagliga aktivitet.

Utöver dessa får vi en enkel väderapp, en kompass, ett stoppur, en larmklocka, en ficklampa, och en app för meddelanden – som bara visar kortfattade rubriker. Det finns inga möjligheter att läsa kompletta meddelanden eller svara på dem. Slutligen finns en Find My Phone-funktion som spelar upp en ringsignal om telefonen är inom bluetooth-räckhåll. Det är allt. Valet av urtavlor är begränsat till de elva som är förladdade. Där finns dock en del snygga och användbara.

Watch GT
Huawei Watch GT har design som tidigare Huawei-klockor, men inte funktionerna. Istället får vi fantastisk batteritid, så länge vi skippar gps.

Batteri håller i nästan två veckor

Vad är då poängen med denna extremt nedbantade enkelhet? Dels har Watch GT ett ganska lågt pris. dels är det batteritiden riktigt bra. Den har ungefär lika stort batteri som Samsung Galaxy Watch, men batteriet räcker vid normalanvändning dubbelt så länge.

För oss räcker batteriet i tolv dagar innan vi behöver ladda klockan. Det är om vi undviker träningsprogrammen, för när de är igång aktiveras klockans gps, vilket är den stora energiboven. Efter ett par längre pass har vi tappat halva batteriet. Med gps på ser klockan inte ut att hänga med mer än cirka 16 timmar.

Läs hela testet av Huawei Watch GT här

Fakta Huawei Watch GT

Testad: November 2018
Tillverkare: Huawei
Processor: Cortex M4
Minne: 16 MB
Lagring:128 MB
Bildskärm: 1,39 tum rund amoled, 454x454 bildpunkter.
Kommunikation: Bluetooth 4.2 BLE, gps
Sensorer: Accelerometer, gyro, kompass, pulsmätare, barometer/höjdmätare, ljussensor
Kontroll: Pekskärm, 2 knappar.
Storlek, boett: 46,5 x 50,2 x 10,6 mm.
Vikt, inkl standardarmband: 62 gram.
Operativsystem: LiteOS
Systemkrav, telefon: Smartphone med IOS 9, Android 4.4 eller nyare.
Batteri: 420 mAh, ca 12 dagar vardaglig användning, ca 16 timmar med aktiv gps
Övrigt: Vattentålig (5 ATM)
Rek. pris: 2 600 kronor
Pris: 2 590 kronor hos Webhallen.

plus

Välbyggd och bekväm.
Snygg, skarp bildskärm.
Utmärkt batteritid.
Komplett uppsättning aktivitetssensorer.

minus

Begränsad funktionalitet.
Ingen app-butik.
Ej svenskt språkstöd.

Betyg 7 av 10

Huawei Watch GT Classic Pris vid test: 2590 kr.

Bästa pris just nu: 1555 kr