Michael Kors Access Grayson: Lyxig bjässe saknar funktionerna

De flesta smartklockor vi sett kommer antingen från mobiltillverkare, eller från fitnessbranschen. De klassiska klockvarumärkena har varit lite mer reserverade. Men på senare tid har vi kunnat se märken som Casio, Nixon, Tag Heuer, Michael Kors och Fossil Q som lanserat Android Wear-klockor.

Av dessa är det dock endast Michael Kors och Fossil Q som till synes säljer sina smartklockor i Sverige. Vi fick tag i en av dem till test. Michael Kors Access, som tillverkarens smarta klockor heter, finns i ett helt gäng olika storlekar och design. Senast lanserades biffiga herruret Grayson.

Det är ett minst sagt bastant herrur med bred, kantig urtavla och vikt på över ett och ett halvt hekto med medföljande armband. Boetten är en rejäl, polerad stålbit med stora tydliga knappar och även en klassisk krona att skruva på på sidan. Precis som de flesta av tillverkarens klockor går den att få i flera olika färger, från silvergrå till mattsvart, eller i koppar och guld.

Michael Kors Access Grayson
Access Grayson kommer med ett lyxigt länkat metallarmband. Tyvärr kommer den också utan en del funktioner som vi förväntar oss av en bra smartklocka nu för tiden. 

Till detta får du antingen ett högklassigt läderarmband eller ett i länkad metall. Metallvarianten som vi testat kostar några hundralappar extra, men är inte så hutlöst prissatt som de är för till exempel Apple Watch. Fästet för armband är av standardformat så det går lätt att byta ut. Klockan är ip67-klassad, vilket innebär att den tål ett ösregn och att spolas av, men inte är något du bör bada med.

Skärmen är en rund, skarp och stor oled-skärm med diameter på precis under 1,4 tum. Det gör den klart mest skrymmande i testet och det är definitivt inte en klocka för alla. Skärmen är inte så extremt ljusstark som till exempel Apple Watch, och verkar även ligga efter andra konkurrenter som Huawei Watch 2 och Samsung Gear S3, men den funkar i de flesta lägen. Vi saknar dock ljussensor, så det blir till att ställa upp och ned ljusstyrkan manuellt, vilket kan vara lite frustrerande.

Vi är tyvärr inte helt imponerande av kontrollen i pekskärmen. Den är lite släpig i responsen, så det gäller att ha tålamod där det petas runt i menyerna. Det berort definitivt inte på klockans prestanda. Den kör samma Snapdragon Wear 2100-processor som Huawei Watch 2, och vi upplever ingen seghet eller lagg i själva systemet eller i appar. Nej det är själva skärmen, antingen det fysiska peklagret eller dess drivrutiner som spökar.

Å andra sidan får vi här ett extra alternativ för navigering. Mittenknappen är en vanlig krona som på analoga ur används för att ställa den. Här används den för skroll och vertikal navigering, något som är nytt i Android Wear 2.0, och som troligen inspirerats av briljanta gränssnittet i Samsungs Gear-klockor. Det funkar inte lika klockrent som där, men det är definitivt ett rejält lyft för navigeringen.

Michael Kors Access Grayson
Michael Kors får plus i kanten för kronan på sidan, vars ratt går att använda för att skrolla i menyer och appar med.

Funktionsmässigt är Michael Kors Access Grayson rätt så begränsad. Den har uppkoppling med bluetooth till telefonen och med wifi för direktanslutning. Sedan har den accelerometer och gyro för enklare funktioner som vristkontroll (så att skärmen går ut viloläge när du tittar på den) och accelerometer så att den kan fungera som stegmätare. Men mer avancerade saker som kompass, höjdmätare, pulsmätare och gps får vi klara oss utan. Det här är en klocka för uppkoppling och information, snarare än en för träning.

Förutom standardappar som medföljer Android Wear 2.0 får vi hela 19 stycken specialdesignade urtavlor, från en handfull ganska snygg till en del som känns mer amatörmässiga. Tillverkaren försöker stila med urtavlor som glänser olika när vi rör på klockan för att simulera realistisk 3d-effekt, men det ser för uppenbart fejkat och animerat ut för att vara snyggt. Vi föredrar de urtavlor som är mer spartanska och stilistiska. Men det är ju en smaksak.

Michael Kors skickar med en enda egen app. Den låter dig specialanpassa just urtavlor ännu mer, med möjlighet att använda en egen bild hämtad från till exempel Facebook som bakgrund, eller ställa in så att urtavlor ändras beroende på tid på dagen.

Fakta Michael Kors Access Grayson

Testad: December 2017
Kontakt: access.michaelkors.com/sv/
Processor: Snapdragon Wear 2100, 1,1 GHz quad core.
Minne: 512 MB.
Lagring: 4 GB.
Bildskärm: 1,39 tum rund oled, 454x454 bildpunkter.
Kommunikation: Bluetooth, wifi.
Sensorer: Accelerometer, gyro.
Kontroll: Pekskärm, 3 knappar, ratt.
Storlek, boett: 54 x 51 x 12 mm.
Vikt inkl standardarmband: 167 gram.
Operativsystem: Android Wear 2.0.
Systemkrav, telefon: Smartphone med IOS, Android.
Batteritid: 1,5 till 2 dygn.
Övrigt: Mikrofon, vattentålig (ip67).
Pris: Från 2 466 kronor hos Prisjakt.

plus

Snygg, lyxig design,
Stor bildskärm.
Extra navigeringskontroll.

minus

Ovanligt stor och tung.
Seg pekskärm.
Få funktioner.

Betyg 5 av 10

Michael Kors Access Grayson MKT5025 Pris vid test: 2795 kr.

Bästa pris just nu: 2496 kr