Test: Huawei Watch GT 2: Snygg form och mäktig batteritid

När vi testade Huawei Watch GT gillade vi dess klassiska design, fina skärm och utmärkta batteritid. Och Watch GT 2 fortsätter i samma stil, med en cirkulär urtavla på 1,39 tum med amoled-skärm på 434 pixlar i diameter som ger den en snyggt skarp bild. Ljusstyrkan är hög och det går utmärkt att läsa den även i starkt solljus.

Huawei GT 2
Huawei Watch GT 2 har en snygg och ljusstark skärm och ändå riktigt imponerande batteritid.

Två modeller

Watch GT 2 finns i två storlekar med 46 eller 42 millimeters bredd. Den större modellen har antingen boett i blankt stål och läderarmband eller boett med mörkgrå ytbehandling och armband i metall, läder eller syntetiskt gummi. 42 mm-modellen finns även i roséguld och med ett par extra armbandsalternativ.

Vi testade den större av de två i Classic Edition med stålblank boett och läderarmband, och den sitter riktigt bekvämt på handleden.

Du styr klockan med två knappar på sidan och en pekskärm, och Lite OS påminner en del om Googles Android Wear-system. Du får i Lite OS inte någon appbutik, så du kan inte ladda hem några tredjepartsappar. Istället får du nöja dig med de inbyggda funktionerna, mestadels träningsprogram och andra aktivitetsappar, väderapp, kompass, barometer och enkel telefonhantering med samtalskontroll, notifikationer, larm, stoppur och kontaktbok.

Klockan har en detaljerad spårning av träningsdata och det är bra kvalitet på sensorerna. Resultatet presenteras snyggt i Huawei Health-appen på mobilen. Det vi saknar är automatisk igenkänning av att du rör dig och påslagning av detaljerad dataloggning.

Huawei GT 2
Baksidan med pulsmätare och ytkontakter för batteriladdning.

Smart röstcoach

De inbyggda programmen för aktiviteter är riktigt bra och ger dig snabb tillgång till relevanta data. Du får också en digital coach som ropar instruktioner åt dig, men vi rekommenderar i så fall att du har hörlurar på, annars lär du dra blickarna till dig – den är väldigt högljudd. Den inbyggda högtalaren är annars välbalanserad och behaglig för att vara så liten, och mikrofonen gör ett godkänt jobb, så du kan ta ett samtal direkt på armen.

Klockan kan också analysera din stressnivå och dina sömnmönster och skickar påminnelser om du sitter stilla för länge. Pulsmätaren är inte hundraprocentigt träffsäker, men gör för det mesta ett bra jobb.

Maximal batteritid

I klockan sitter Huaweis egen Kirin A1-krets som levererar precis det som behövs, och allting flyter på bra. Eftersom klockan bara har bluetooth, ingen wifi, lte eller end nfc så är den extra strömsnål. Som bäst kan du använda den i upp till två veckor mellan laddningarna. Vill du att skärmen alltid ska vara på halveras den tiden, men det är fortfarande bra.

Den största nyheten i funktionsväg är att Watch GT 2 har fått 4 GB inbyggt lagringsutrymme, och du kan lagra musik på 2 GB av dem. Exakt vilka filformat för ljud som stödjs framgår inte, men det funkar bra med vanliga mp3-filer.

Omdöme

Watch GT 2 är ett slutet system som bygger på egna funktioner till ett bra pris och med bättre driftstid än klockorna som har öppnare system. Den gör bra ifrån sig, och träningsspårningen kombinerat med den suveräna batteritiden lockar. Men funktionerna är rätt så begränsade och Huawei har gjort en del kompromisser för att hålla nere priset och energiförbrukningen.

Läs hela testet av Huawei Watch GT 2 här.

Fakta Huawei Watch GT 2

Produkt: Huawei Watch GT 2 46 mm Classic Edition.
Testad: Oktober 2019.
Tillverkare: Huawei.
Processor: Kirin A1.
Minne: 16 MB.
Lagring: 4 GB.
Skärm: 1,39 tum rund amoled-skärm.
Kommunikation: Bluetooth 5.1 BLE/BR/EDR, gps.
Sensorer: PPG pulsmätare, barometer, accelerometer, gyro, magnetometer, mikrofon, ljussensor.
Operativsystem: Lite OS.
Systemkrav, telefon: Smartphone med IOS 9, Android 4.4 eller nyare och bluetooth.
Övrigt: Vattentät ner till 50 meter, inbyggd högtalare.
Batteritid: Upp till 14 dygn.
Mått: 45,9 x 45,9 x 10,7 mm.
Vikt inkl. standardarmband: 40 gram.
Rek. pris: 2 690 kronor.
Pris: Från 3 332 kronor hos Prisjakt.

plus

Välbyggd och bekväm.
Snygg skärm och bra bild.
Kompetent uppsättning aktivitetsfunktioner.
Utmärkt batteritid.

minus

Slutet system och få extra appar.
Begränsad notifikationsfunktion.
Ingen trådlös laddning, wifi, lte eller nfc.

Betyg 4 av 5