Ticwatch Pro: Klumpeduns med batterifinesser

Kinesiska Mobvois smartklockor har känts som välkomna utmanare på den svenska marknaden. Ticwatch Pro är inget undantag, och kommer med spännande funktionalitet för att lösa ett av produktsegmentets största problem: Kass batteritid. Detta möjliggörs tack vare dubbla skärmar som placerats ovanpå varandra. En högupplöst oled-variant som används när du interagerar med själva operativsystemet, och en lcd-panel i gråskala som används när du vill spara på batteriet. 

Ticwatch Pro

Ticwatch Pro kör på Googles Wear OS, som traditionellt hört till de sämre när det kommer till batteritid. Därför känns skärm-initiativet både logiskt och välkommet, och möjligheten att själv växla mellan de två skärmarna ger ordentligt med flexibilitet i det avseendet. Nackdelen med lcd-skärmen är att vi är utestängda från själva operativsystemet, och får nöja oss med stegräknare, tid och andra essentiella funktioner.

När vi ställt in klockan på detta batterisparläge (kallas Essential Mode) krävs en omstart för att vi ska bli insläppta i Wear OS igen, vilket är en lite irriterande nackdel. Med blandad användning av de två olika lägena får vi inga problem att klämma ut ytterligare en dags batteritid jämfört med flera av konkurrenterna.

En massiv handledskompis

Designmässigt sticker klockan ut rätt rejält från handleden och känns både tjock och klumpig. Navigationen sköts med svepningar och två knappar på högersidan av den icke-vridbara boetten. Formspråket i övrigt är ganska anonymt med färger som går i svart och silver. Särskilt plus för att läderarmbandet har gummitextur på insidan, vilket gör det mindre svettigt att bära Ticwatch Pro under långa stunder. 

Ticwatch Pro
Ticwatch Pro, här försatt i batterisnåla Essential Mode.

Sett till prestanda blir vi inte imponerade, men klockan sköter ändå de flesta uppgifter relativt smärtfritt. Qualcomms Snapdragon Wear 2100-krets är inte direkt modern, vilket gör att det kan gå segt att öppna vissa resurstunga appar. Wear OS i sig har ett hyfsat utbud med appar och funktioner, och det funkar fint att prata med Google Assistent direkt i klockan. Vi har annars mest använt Ticwatch Pro för att logga promenader, hålla koll på notifikationer och styra Spotify-musiken, vilket den duger utmärkt till. 

Störst, men inte bäst och vackrast

Ticwatch Pro kan absolut vara ett relevant alternativ för dig som letar efter en fullfjädrad smartklocka till ett överkomligt pris. Klockan är varken snyggast, snabbast eller batterisnålast på marknaden, men med tanke på det förhållandevis låga priset är det heller ingenting vi kan kräva av den.

Läs hela testet av Ticwatch Pro här!

Fakta Ticwatch Pro

Testad: September 2018
Tillverkare: Mobvoi
Processor: Qualcomm Snapdragon Wear 2100
Minne: 512 MB
Lagring: 4 GB
Bildskärm 1: 1,4 tum rund amoled, 400x400 bildpunkter
Bildskärm 2: 1,4 tum FSTN (Film compensated Super Twisted Nematic) lcd-skärm.
Kommunikation: Bluetooth, wifi, gps
Sensorer: Accelerometer, kompass, gyro, pulsmätare
Kontroll: Pekskärm, 2 knappar
Storlek boett: 45 x 45 x 14,5 mm
Vikt: 58,5 gram
Operativsystem: Google Wear OS
Systemkrav: Smartphone med Android / IOS
Batteritid: 2-30 dygn beroende på användning
Vattentålig: Ja, IP68 (men simning rekommenderas ej)
Pris vid test: 2 690 kronor.
Pris: 2 690 kronor hos CDON.

plus

Lång batteritid.
Bekväm att ha på sig.
Inbyggd gps, bra funktionsutbud.

minus

Klumpig.
Lite småseg.

Betyg 7 av 10