Samsung Galaxy Watch: Fortfarande smidigaste smartklockan

Galaxy Watch finns i två olika storlekar, med 42 eller 46 millimeter bred boett, samt med eller utan stöd för direktuppkoppling via lte. Nu när e-sim äntligen börjar bli verklighet hos svenska operatörer passar alltså både Apple och Samsung på att leverera klockor med stöd för det.

46-millimetersklockan har ett avsevärt större batteri på 472 mAh mot 270 mAh i 42-millimetersmodellen, men annars ser de ut att ha samma funktioner och egenskaper. Galaxy Watch kommer även i olika färger och armbandsval.

Samsung Galaxy Watch

Större och tyngre, samma snygga skärm

Vi har testat den större modellen med lte-stöd. Den är tyngre, tjockare och kantigare i stilen än Galaxy Gear S3 Frontier som vi testade förra året, men då den var extra nätt är inte uppgraderingen i vikt något stort problem. Galaxy Watch är rejält vattentät och ska tåla att bli nedsänkt i upp till 50 meter djupt vatten. Den ska också vara testat för stötar och har fått tåligare Gorilla Glass än föregångaren.

Skärmen är en 1,3 tum bred amoled-skärm med hög upplösning och riktigt fina färger. Klockan har inbyggd högtalare och mikrofon och kan användas både som liten mediaspelare med rätt appar, och för att prata i telefon med. Ljudet är lite vasst men ger tydlig röståtergivning.

Du kan också dubbelklicka på en av knapparna för att starta den digitala assistenten Bixby, om du vill ge den ett enklare kommando eller ställa en snabb fråga. Bixby är inte lika smart som Googles Assistent eller Apples Siri. Och du får nöja mg med att prata engelska.

Ingen topprestanda, men strömsnål

Galaxy Watch har en ganska klen Exynos-processor, men den gör jobbet utan problem i de appar vi testar. Möjligen blir det lite långsam scroll i en webbläsare vi testar. Vi får 1,5 GB ram-minne, och 4 GB lagring, men över hälften är redan upptaget av systemet och appar.

Samsung Galaxy Watch

Tidigare Samsung-klockor har räckt i cirka två dygn. Den större modellen av Galaxy Watch ger oss vardagsanvändning i nästan en hel vecka. Det är mer i klass med enklare aktivitetsarmband och rena fitnessklockor. Drar vi igång gps töms dock batteriet snabbare.

M3 rekommenderarGalaxy Watch har i stort samma Tizen-system, gränssnitt och navigeringslösning som tidigare Gear-modeller, med den supersmidiga roterbara ringen runt urtavlan. Det här är och förblir det smartaste och smidigaste gränssnittet vi hittills sett i en smartklocka. Det går lätt att lägga upp genvägar till det som är viktigast för dig. Och en del specialfunktioner, som kontaktfria betalningar med Samsung Pay, nås med ett tryck på en av knapparna.

Det är bara synd att Samsung ligger efter när det gäller apputbudet. Jämfört med Apple Watch och Android Wear är det lite bristfälligt trots att Tizen har haft flera år på sig att bygga på det.

Fakta Samsung Galaxy Watch SM-R805F

Testad: Oktober 2018
Tillverkare: Samsung
Processor: Exynos 9 Dual 9110, 1,15 GHz dual core
Minne: 1,5 GB
Lagring: 4 GB (1,4 GB ledigt)
Bildskärm: 1,3 tum rund amoled, 360x360 bildpunkter.
Kommunikation: Bluetooth, wifi, gps, nfc, 3g/4g (esim)
Sensorer: Accelerometer, gyro, pulsmätare, barometer/höjdmätare, ljussensor
Kontroll: Pekskärm, 2 knappar, boettring.
Storlek, boett: 49 x 46 x 13 mm.
Vikt, inkl standardarmband: 83 gram.
Operativsystem: Tizen
Systemkrav, telefon: Smartphone med IOS, Android.
Batteri: 472 mAh, ca 6 dagar vardaglig användning, ca 23 timmar med aktiv gps
Övrigt: Vattentålig mer till 50 meter, stöttålig enligt MIL-STD-810G, stöd för Samsung Pay
Rek. pris: 3 900 kronor (46 mm).
Pris: 3 990 kronor hos CDON (46 mm). 3 790 kronor hos CDON (42 mm).

plus

Utmärkt användarvänlighet.
Många smarta funktioner.
Bra skärm och snygga urtavlor.
Lång batteritid.

minus

Lite tjockare än förr.
Apputbudet och Bixby ligger fortfarande efter.

Betyg 8 av 10

Samsung Galaxy Watch 46mm LTE Pris vid test: 3990 kr.

Bästa pris just nu: 3611 kr