Polar M600: Bättre efter uppdatering

Polar M600 är ytterligare en träningsklocka som får vara med i vårt test tack vare att den också har rejält med generella smartklockefunktioner. Faktum är att det faktiskt är en Android Wear-klocka fullt ut.

Precis som Fitbit Ionic har den dock en typisk aktivitetsklockedesign, ett fyrkantigt yttre med mer gummi än metall och endast en typ av armband: En inte direkt snygg och extra bred gummirem. Den som medföljer är svart och har väldigt lätt att dra till sig damm och smuts. Det finns också en vit variant av armbandet som går att köpa för några hundralappar.

Givetvis har M600 full uppsättning av de sensorer som krävs, och tål tuffa tag med en konstruktion som ska vara vattentät ned till tio meters djup. Det enda vi egentligen känner att vi saknar funktionsmässigt är nfc för framtida betalningar med Android Pay.

Polar M600
Polar M600 har en minst sagt egen stil. Men trots ett klumpigt intryck är den faktiskt rätt så bekväm.

Vi testade Polar M600 redan hösten 2016 och då var vi inte så väldigt imponerade. Klockan hade en hel del goda egenskaper – stadig passform för träningen, bra aktivitetsappar och bra batteritid, men också en del saker som gjorde att den låg efter konkurrenterna, framförallt jobbig navigering med två navigeringsknappar i gummi och en medioker bildskärm. Så hur klarar den sig ett drygt år senare?

Förvånansvärt nog lite bättre. Hårdvaran och designen är densamma – det är ju trots allt samma klocka – så dess pluttiga och lågupplösta ips-skärm är fortfarande en trist upplevelse. Men vi upplever att både gränssnittet och prestandan har fått ett lyft. Det beror helt på att M600 har uppgraderats till Android Wear 2.0. Vi vet inte om den levereras med det från fabrik, men vårt testexemplar gjorde omedelbart en nerladdning av 2.0, och efter en omstart hade vi färskt operativsystem.

Med Android Wear 2.0 är gränssnittsupplevelsen mycket smidigare. Det verkar skala mycket bättre till den lite mindre skärmen än vad 1.0 gjorde, och överblicken i menyer är bättre. En del nya funktioner som nya minimala qwerty-tangentbordet blir minst sagt pilligt att använda, men det är det å andra sidan även på klockorna med större skärmar.

Polar M600
Efter uppdatering till Android Weat 2.0 får vi en ny urtavla som standard.

Mer förvånande är att det också verkar ha haft en positiv påverkan på både batteritid och prestanda. M600 hörde inte till de kraftfullare klockorna ens när den kom utan fokuserade på sina träningsfunktioner och bra batteritid. När vi gör samma test med klockan nu som vi gjorde ett år tidigare får vi ut mellan åtta och tio timmar extra driftstid ur den, trots mer eller mindre identisk användning. Förutom ett nytt system hittar vi också en extra app för träning som kompletterar den aktivitetslogg med synkning till webbtjänsten Polar Flow som den tidigare hade med en coachningsapp för olika typer av träning. Den får dock laddas ner separat.

Uppgraderingen till Android 2.0 var ett större lyft än vi förväntat oss för M600, men nej, det är fortfarande en klocka som vi inte föredrar framför konkurrenterna. Den är för klumpig och bökig att använda och dess största minuspoäng, skärmen, har ingen hjälp av ny mjukvara under huven.

Fakta Polar M600

Testad: December 2017
Kontakt: www.polar.com/sv
Processor: MT6201, 1,2 GHz dual core.
Minne: 512 MB.
Lagring: 4 GB.
Bildskärm: 1,3 tum ips, 240x240 bildpunkter.
Kommunikation: Bluetooth, wifi, gps.
Sensorer: Accelerometer, gyro, höjdmätare, pulsmätare, ljussensor.
Kontroll: Pekskärm, 2 knappar.
Storlek, boett: 36 x 45 x 13 mm.
Vikt inkl standardarmband: 63 gram.
Operativsystem: Android Wear 2.0.
Systemkrav, telefon: Smartphone med IOS, Android.
Batteritid: 2,5 dygn.
Övrigt: Mikrofon, vattentät ner till 10 meter.
Pris vid test: 1 999 kronor.
Pris: Från 1 745 kronor hos Prisjakt.

plus

Bra batteritid.
Utmärkta träningsfunktioner.
Byggd för tuffa tag.
Bekväm passform.

minus

Trist liten bildskärm.
Stumma gummiknappar.
Låga prestanda.
Begränsad funktion för Iphone.

Betyg 6 av 10

Polar M600 Pris vid test: 2368 kr.

Bästa pris just nu: 1699 kr