Samsung Galaxy Watch Active: Ett riktigt toppenköp

När Samsung Galaxy Watch kom var det den bästa klockan för dig med Android-mobil, tack vare batteritiden och det magiskt smidiga gränssnittet med en roterande ring runt urtavlan. Galaxy Watch Active är en avskalad version med mer fokus på träning. Med ett pris runt 2 500 kronor är den också ungefär 1 000 kronor billigare än vad dem enklaste modellen av Galaxy Watch var vid lanseringen.

Galaxy Watch Active
Galaxy Watch Active har en mer avskalad och diskret design än Galaxy Watch.

Samma prestanda

Galaxy Watch Active har en skärm på 1,1 tum istället för 1,4 tum hos föregångaren, och klockan har även tunnare chassi, är lättare och levereras med ett väldigt bekvämt silikonarmband. Det är en av få smartklockor där vi knappt märker att vi har den på oss, och den har en mycket mer avskalad och diskret design än Galaxy Watch.

Den har en dubbelkärnig Exynos-krets som ligger en bit efter de som sitter i de nyare Android Wear- och Apple Watch-modellerna, men som ändå har tillräckligt med kraft för de egna apparna. Det gör klockan mycket mer strömsnål än konkurrenterna, men batteriet i Galaxy Watch Active är bara drygt hälften så stort som i Galaxy Watch. Så vi får inte samma fina batteritid här, men den är fortfarande bra. Vi kan ha den på armleden med normal användning i två till tre dygn innan det är dags att ladda.

Galaxy Watch Active
Appmenyn är anpassad för styrning med boettringen, som nu är bortplockad

Mycket är sig likt

Funktionsmässigt är det annars en Galaxy Watch rakt av, med samma sensorer och samma mjukvara, även när det gäller träning och aktivitetsloggning. Klockan har 38 förprogrammerade träningsprogram så det täcker de flesta tänkbara aktiviteter. Samsung Health håller koll på pulsen, antal steg och stressnivå och du får även verktyg för att få bättre översikt på närings-, vätske- och koffeinintag.

Galaxy Watch Active uppges också ha en funktion för att övervaka blodtrycket, men den var inte aktiverad vid testtillfället utan ska komma med en framtida mjukvaruuppdatering.

Operativsystemet är samma Tizen OS som i Galaxy Watch och gränssnittet är snyggt och lättnavigerat, men det ställer till med vissa problem här eftersom Galaxy Watch Active inte har den roterbara boettringen för navigering, utan du kan bara trycka och svepa på skärmen. 
 M3 rekommenderar

Omdöme

Galaxy Watch Active har en klockren komfort och alla funktioner du kan tänkas behöva. Den har prestanda som räcker precis lagom och bra batteritid. Och det till ett riktigt bra pris. Om du klarar dig utan 4g och e-sim (vilket går att få till Galaxy Watch, men inte till Galaxy Watch Active) är det här ett riktigt toppenköp.

Läs hela testet av Samsung Galaxy Watch Active här.

Fakta Samsung Galaxy Watch Active

Testad: Mars 2019
Tillverkare: Samsung
Processor: Exynos 9 Dual 9110, 1,15 GHz dual core
Minne: 768 MB
Lagring: 4 GB (1,4 GB ledigt)
Bildskärm: 1,1 tum rund amoled, 360x360 bildpunkter.
Kommunikation: Bluetooth, wifi, gps, nfc
Sensorer: Accelerometer, gyro, pulsmätare, barometer/höjdmätare, ljussensor
Kontroll: Pekskärm, 2 knappar.
Storlek, boett: 39,5 x 39,5 x 10,5 mm.
Vikt, inkl standardarmband: 46 gram
Operativsystem: Tizen
Systemkrav, telefon: Smartphone med IOS, Android.
Batteri: 230 mAh, upp till 3 dagar vardaglig användning, ca 14 timmar med aktiv gps
Övrigt: Vattentålig mer till 50 meter, stöttålig enligt MIL-STD-810G, stöd för Samsung Pay
Pris: 2 490 kronor hos Webhallen.

plus

Liten, lätt och bekväm.
Alla viktiga funktioner.
Bra batteritid.
Bra pris.

minus

Bitvis krånglig navigering.
Något liten bildskärm.

Betyg 8 av 10