Galaxy Watch Active 2: En lyxig uppgradering

Samsung hade inte hunnit sälja Galaxy Watch Active i många månader innan det var dags för en uppföljare. Galaxy Watch Active 2 bygger vidare på föregångaren med större skärm, fler finesser och möjlighet att bestycka klockan med e-sim.

Som en följd skjuter också priset i höjden, eftersom Samsung i skrivande stund inte säljer bluetooth-modellen via officiella kanaler i Sverige. En titt på Prisjakt visar dock att den billigare varianten går att få tag på via ett fåtal importerande försäljare. Dock är det lte-modellen vi testat.

En av de snyggaste smartklockorna

Formspråket känns igen från den tidigare Active-modellen. Rundade kanter utan utstickande boettring, med lågprofilerade knappar och väldigt lite död yta gör Active 2 till en riktig fullpoängare rent designmässigt. Du kan välja mellan 40 eller 44 millimeter; vi har testat den större modellen och imponeras av den 1.4 tum stora skärmen har knivskarp bild och väldigt bra färgåtergivning.

Galaxy Watch Active 2

Det enda vi kan klaga på i designväg är Samsungs märkliga val av medföljande armband. Visst, läder känns premium och tilltalar säkert en och annan, men när eftersom klockan marknadsförs som träningsanpassad kommer nog många att leta efter silikonbaserade alternativ illa kvickt. Det blir också bökigt att duscha med Galaxy Watch Active 2 eftersom läder torkar väldigt långsamt. 

Rapp navigering och bra prestanda

I sina senaste smartklockor har Samsung övergett den vridbara boettringen som tidigare låtit oss navigera bland appar och funktioner i Tizen-operativsystemet. Med Galaxy Watch Active 2 har funktionen dock fått en digital återkomst eftersom vi kan svepa med fingret på den svarta skärmkanten för att få samma effekt. En lysande lösning på en saknad funktion som Samsung ska ha mycket beröm för.

Den lte-bestyckade versionen av Galaxy Watch Active 2 har mer ram-minne än sin föregångare, men i övrigt har det inte hänt mycket med specifikationerna. Klockan bjuder på tillräckligt med prestanda för att vi smärtfritt ska kunna svepa runt bland alla olika funktioner och träningsprogram. Pulssensorerna ska ha blivit bättre – och dessutom fler till antalet – vilket bäddar för exakta mätningar under dagens gång. 

Galaxy Watch Active 2

Batteristorleken har ökat till 340 mAh, vilket i våra tester ger närmare tre dygns batteritid innan vi behöver placera klockan på laddaren. Med 4g-data påslaget dras batteriet avsevärt mycket snabbare och riktigt aktiva användare kan behöva ladda klockan varje kväll. Vi upplever det ändå som klart godkänt. 

Tillfredsställer på träningen

Galaxy Watch Active 2 kan känna igen och börja logga sju olika träningsformer automatiskt. Totalt kan vi spåra 39 olika typer av fysisk aktivitet. De övningar vi loggat – såväl automatiska som manuellt igångsatta – levererar tillfredsställande resultat och god överblick i den kompetenta Samsung Health-appen. Sömn är en av de svårare sakerna för alla smartklockor att mäta, men vi ger åtminstone Galaxy Watch Active 2 godkänt på den här punkten. Djupsömn avviker dock (som alltid) i mätresultaten.

Samsungs eget ekosystem med appar inkluderar betaltjänsten Pay, engelskspråkig Bixby-assistent och ett par andra behändiga funktioner. Stödet för tredjepartsappar är dock knapert – förutom en lysande Spotify-app saknar vi Googles Play-butik med kart-appar och allt vad det innebär. 

OmdömeM3 rekommenderar

Galaxy Watch Active 2 är en väldigt kompetent smartklocka som prickar rätt avseende det mesta. Modellen med lte känns dock omotiverat dyr, särskilt eftersom inga av de nya eller förbättrade funktionerna i jämförelse med Galaxy Watch Active är särskilt banbrytande.

Ett högt betyg blir det dock ändå, men rekommendationen gäller enbart dig som verkligen vill ha en klocka med e-sim.

Läs hela testet av Galaxy Watch Active 2 här.

Specifikationer

Produkt: Galaxy Watch Active 2.
Testad: November 2019.
Tillverkare: Samsung.
Processor: Exynos 9 Dual 9110, 1,15 GHz dual core.
Minne: 1,5 GB
Lagring: 4 GB
Bildskärm: 1,4 tum rund super amoled, 360x360 bildpunkter.
Kommunikation: Bluetooth, wifi, gps, nfc, lte.
Sensorer: Accelerometer, gyro, pulsmätare, barometer/höjdmätare, ljussensor
Kontroll: Pekskärm, 2 knappar.
Storlek, boett: 44 x 44 x 10,9 mm.
Vikt, inkl standardarmband: 44 gram.
Operativsystem: Tizen
Systemkrav, telefon: Smartphone med IOS, Android.
Batteri: 340 mAh, upp till 3 dygn vardaglig användning.
Övrigt: Vattentålig mer till 50 meter, stöttålig enligt MIL-STD-810G, stöd för Samsung Pay, e-sim.
Pris: 4 790 kronor hos Prisjakt.

plus

Riktigt snygg, slimmad design.
Stor, härlig skärm med virtuell boettring.
Exakta mätningar, bra träningspartner.
Bra batteritid.

minus

Säljs enbart dyr i 4g-version (åtminstone inledningsvis).
Uppgraderingarna är inte banbrytande.
Inget digert apputbud, direkt.
Bixby pratar fortfarande inte svenska.

Betyg 8 av 10

Samsung Galaxy Watch Active 2 44mm LTE Stainless Steel Pris vid test: 4790 kr.

Bästa pris just nu: 3990 kr