Samsung Gear S3 Frontier: Fortfarande bäst, men försprånget minskar

Vi funderade ett bra tag på om vi skulle ha med Samsung Gear S3 eller mer nysläppta Gear Sport i detta test, men då fokuset var på andra sysslor är just sportiga egenskaper valde vi Gear S3 Frontier istället för den nyare sport.modellen Samsung anser att S3:an fortfarande är dess flaggskepp bland smartklockor och med bland annat större skärm, större batteri och bättre Samsung Pay-funktionalitet är den det bättre valet för oss.

Gear S3 finns i två utföranden, Classic med avskalat yttre och boett i matt metallglans samt Frontier med lite mer sportklockedesign och svarta ytor. Mönstringen i ringen runt skärmen har olika design och de två knapparna på ena sidan har olika stil.

Frontier har också ett gummiarmband där vi får ett läderarmband med Classic. Vi fick in en Frontier för test, men föredrar nog Classic med dess lite bekvämare armband. Det är förstås en smaksak och om d riskerar att blöta ner klockan titt som tätt kan nog gummiarmband vara bättre. Armbanden går dock lätt att byta ut och är kompatibla med 22-millimetersstandarden för armbandsur.

Samsung Gear S3 Frontier
Frontier har sportigare stil och gummiarmband.

Skärmen är en 1,3 tum rund panel med Samsungs egna super amoled-teknik, och ser ut att vara samma skärmklass som i en Galaxy S7, med fin lyster i färgerna. Den är inte lika brutalt ljusstark som en Apple Watch men skiner på riktigt bra och vi finner endast att direkt solljus ger oss marginellt med bekymmer. Pekskärmen har handskläge, vilket innebär att du kan peta och svepa utan att frysa fingrarna av dig vintertid.

Hårdvaran bakom skärmen är Samsungs egna Exynos 7270-krets med dubbla kärnor á 1,1 gigahertz. Det gör den lite beskedligare än till exempel Apple Watch generation 3 eller Huawei Watch 2, men vi kan inte se att den behöver mer prestanda än så. De appar vi testar att köra, från mediaspelare till navigationsappar, flyter alla på utan några märkbara problem.

Det hårdvaran framför allt är, är strömsnål. Gear S3 har ett (för smartklockor) generöst tilltaget batteri, och detta kombinerat med strömsnål hårdvara gör att vi får ut upp till fyra dagars användning mellan laddningarna om vi tar det lugnt med sådant som wifi och gps. Mer realistiskt med blandad användning är ungefär tre dygn. Det är fortfarande bättre än de flesta.
Gear S3 har alla viktiga sensorer, från gyro och höjdmätare till pulsmätare och gps, och som vi tidigare nämnde har den fullt stöd för Samsung Pay. Det innebär att den både har nfc och mst-stöd för kontaktlösa betalningar och bör funka på samma ställen som en Galaxy-telefon. Det är en sak som nya Gear Sport inte klarar av.

Gear S3 är över ett år gammal nu, och sedan vi senast testade den har Tizen OS uppgraderats från version 2.3.2 till 3.0. Gear S3 verkar fortfarande levereras med Tizen 2.3.2, men är lätt att uppdatera via Gear-appen på telefonen. Nya Gear Sport skeppas med Tizen 3.0 och flera av nyheterna har också just med fitness och hälsa att göra. Exempel på detta är möjligheten att kontinuerligt logga puls under en dag och mata in kostintag .

Samsung Gear S3 Classic
Andra varianten av Gear S3 med namnet Classic.

För den som inte bryr sig om hälsan har även Tizen 3.0 nya funktioner för det mentala välbefinnandet. Du kan skapa och hantera kontakter, händelser och redigera checklistor direkt i klockan. En hel del små förbättringar av gränssnittet innebär också ett lyft, det är lättare att svara på meddelanden, sortera bland appar och en handfull andra små detaljer. Vi hade hoppats på lite mer från Tizen 3.0, till exempel svenskt språkstöd för röstkommandotolken S Voice. På den punkten ligger Android Wear och Watch OS steget före. Framförallt Apple vars Siri glatt svarar dig på svenska.

M3 rekommenderar

Det mesta är sig dock likt. Tizen på Gear S3 var redan tidigare enligt oss bästa smartklockegränssnittet, med den innovativa och väldigt intuitiva roterbara ringen runt skärmen och dess smarta cirkulärt uppbyggda gränssnitt som matchar det. Och på den punkten har ingen klocka kommit ikapp, även om Android Wear har kommit närmare.

Två andra stora nyheter är att betalsystemet Samsung Pay har rullat ut på allvar i Sverige i år, och att Gear S3, som tidigare var Android-exklusiv, numera även har stöd för Iphone. Just detta funkar dock inte så bra som vi hade hoppats. Att använda en Gear-klocka med en Iphone ger ordentligt begränsad funktionalitet. Exempelvis får du inte möjlighet att hantera e-post.

Fakta Samsung Gear S3 Frontier

Testad: December 2017
Kontakt: www.samsung.se
Processor: Exynos 7270, 1 GHz dual core.
Minne: 768 MB.
Lagring: 4 GB.
Bildskärm: 1,3 tum rund oled, 360x360 bildpunkter.
Kommunikation: Bluetooth, nfc, mst, wifi, gps.
Sensorer: Accelerometer, gyro, höjdmätare, pulsmätare.
Kontroll: Pekskärm, 2 knappar, ratt.
Storlek, boett: 53 x 49 x 12 mm.
Vikt inkl standardarmband: 86 gram.
Operativsystem: Tizen OS 3.0.
Systemkrav, telefon: Smartphone med Android, IOS
Batteritid: 2 till 3 dygn.
Övrigt: Mikrofon, vattentät (ip68).
Pris vid test: 2 650 kronor.
Pris: Från 2 493 kronor hos Prisjakt.

plus

Snygg bildskärm.
Utmärkt smidigt gränssnitt.
Mycket bra batteritid.
Samsung Pay.

minus

Behöver bättre svenskt stöd.
Begränsad funktion för Iphone.

Betyg 8 av 10

Samsung Gear S3 Frontier Pris vid test: 3475 kr.

Bästa pris just nu: 1999 kr