Amazfit GTR: Snygg klocka med grym batteritid

Kinesiska Xiaomi säljer aktivitetsarmband och smartklockor i två olika produktlinjer: Mi Band och Amazfit. Bägge tillverkas av den mångåriga partnern Huami, tror vi. Det är inte helt enkelt att hålla reda på ägar- och partnerförhållandena i Xiaomis distributionsnätverk.

Amazfit GTR är en smartklocka i mellanprisklass, men för de drygt 1700 kronorna får du ändå en hel del lyxigare funktioner som gps, pulsmätare och en stor, skarp amoled-skärm. Och batteritiden ska ligga på smått otroliga 24 dagar vid aktiv användning.

Amazfit GTR
Amazfit GTR ser inte särskilt sportig ut tack vare läderarmbandet.

Smart design

Klockan är inte direkt slimmad med en urtavla på relativt stora 47 millimeter och drygt en centimeter i tjocklek. Men den ser ändå läcker ut med materialval i aluminium och rostfritt stål och ett armband som är läderklätt på utsidan och gummerat mot handleden. Gummit är bra om du tänker träna med den och lädret gör att klockan inte ser så sportig ut som den faktiskt är.

All navigation sker med skärmsvepningar och två knappar på klockans högra sida. Det finns inte så mycket att navigera runt bland eftersom Amazfit GTR kör någon form av eget gränssnitt som bara erbjuder det absolut nödvändiga, som aktiviteter, puls, inställningar, steg och musikstyrning på mobilen. Vilken processor som driver operativsystemet anges inte, men det mesta flyter på bra.

Skärmen är en skarp amoled-panel med bra färgåtergivning och kontrast, och vi upplever ingen lagg när vi sveper mellan de olika vyerna.

Amazfit GTR
Tyvärr en alltför vanlig syn ute i joggingspåret.

Taskigt språk

I den tillhörande Amazfit-appen har man av allt att döma kört en Google translate från engelska till svenska. Konstiga uttryck och märkliga syftningsfel sänker helhetsintrycket, och ibland varvas svenska med engelska för att göra det hela ännu rörigare.

I övrigt gör appen jobbet helt okej. Sömnmätningen verkar relativt pricksäker och klockans pulsmätare känns pålitlig. Ibland gör den ologiska hopp i avläsningarna, men den är igång hela tiden, vilket är ett stort plus.

Du kan välja mellan tolv olika träningsformer att spåra, och träningspassen går snabbt att dra igång. Den inbyggda gps:en är dock inte tillräckligt bra. Uppkopplingstiden varierar kraftigt, vilket kan dra ut på tiden när det är dags att ta en promenad eller löptur.

Det mest intressanta med Amazfit GTR är batteritiden. Efter att ha använt klockan i en vecka har vi fortfarande 86 procent kvar, vilket utklassar såväl Wear OS-konkurrenterna som Samsung och Apple. Så du kommer inte behöva placera klockan i sin lilla magnetiska usb-laddare särskilt ofta. 

Omdöme

Om du klarar dig utan Spotify, betaltjänster och andra appar som moderna smartklockor brukar ha så är Amazfit GTR absolut värd att spana in. Den har stilen, skärmen och framför allt batteritiden på sin sida, men irriterande missar drar ned helhetsintrycket.

Läs hela testet av Amazfit GTR här.

Fakta Amazfit GTR

Tillverkare: Amazfit / Huami (läs mer hos Xiaomi).
Testad: Augusti 2019.
Systemkrav: Android / IOS.
Skärm: 1.39 tums amoled, 326 ppi.
Sensorer: Pulsmätare, stegräknare, gyro, gps.
Anslutningar: Bluetooth.
Operativsystem: Okänt.
Batterikapacitet: 410 mAh.
Batteritid: 24 dagar (aktivt bruk).
Övrigt: Vattentät ned till 50 meter, sömnmätning.
Mått: 47,2 x 10,7 mm.
Vikt: 62 gram.
Rek. pris: 1 700 kronor.
Pris: 1 690 kronor hos CDON.

plus

Schysst design.
Exceptionell batteritid.
Krispig skärm.

minus

Stora språkbrister i (den något röriga) appen.
Förhållandevis stor och tung.
Tveksam gps.

Betyg 6 av 10