Apple Watch 3: Tveklöst bäst för Iphone

Av alla smartklockor är det utan tvekan Apple Watch det går bäst för. De andra, förutom Apple-kunder som mest hängivet spänner ny teknik på armleden, är annars träningsentusiaster. Och med senaste generationen vill Apple få en del av dem att släppa sina fitnessklockor och aktivitetsarmband och välja Watch istället.

Det började redan med förra årets modell, generation 2, som introducerade en intensivt ljusstark amoled-skärm på 1000 cd/m2 och vattentäthet ner till 50 meters djup. Även inbyggda högtalaren övertygar, speciellt med bra röståtergivning, dels om du vill köra appar för röstchatt, dels om du vill prata med Siri. Det senare går att göra med senaste versionen av Watch OS som släpptes samtidigt med klockan. Du kunde prata med Siri i Apple Watch 2 också, men nu svarar den digitala assistenten direkt i klockan.

Apple Watch 3
Apple Watch 3

I nya modellen får vi ett par extra funktioner som passar just träning. Hårdvarumässigt handlar det om en inbyggd barometer för att kunna ge dig höjddata, vilket föregångaren saknade. Sedan gäller det mest uppdateringar av operativsystemet. I senaste versionen Watch OS 4 är fokuset på träning tydligare, med aktivitetsmätning och mål direkt på standardurtavlan och mer aktiva uppmaningar för den som behöver lite pepp för att röra på sig.

Annars tycker vi att systemet är i klass med förra versionen. Det är snyggt men har en del små irritationsmoment med ett gränssnitt som ibland är mer form än funktion. Det kan ta ett par steg för mycket att nå fram till och öppna en app, och huvudmenyn för alla appar är inte så smart. Den är snygg men känns mer som rolig design än något som ger oss bra överblick och struktur. Apple får dock en stor eloge för klart enklaste konfiguration och synkning med telefon. Det beror ju i och för sig till stor del på att den bara är kompatibel med just Iphone.

Till det yttre har inte mycket hänt sedan de två tidigare generationerna av klockan. Det är samma rundade fyrkant med lätt bullig undersida. Inga smartklockor vi testat på senare tid är direkt tunna och nätta (undantaget var Pebble Time Round, men den har i stort sett slutat säljas), men Apple Watch hör till de mindre och mer smidiga att bära runt på. Den finns som vanligt i två storlekar, 38 millimeter bred, eller 42 millimeter till något högre pris.

Apple Watch 3
Välj mellan stor och liten modell. Hittar du en med röd plupp på kronan är det en modell med 3g-stöd och e-sim. Det kan vara användbart, men finns ännu inte i Sverige.

Det ingår ett armband i ett mjukt silikonliknande material som Apple kallar "fluorelastomer", vad det nu innebär. Annars kan du köpa till ett av en handfull alternativa armband. Det kan vara en bra idé, för spänneslösningen på standardarmbandet är en bökig och frustrerande lösning. Ett snyggt och mycket smidigare textilarmband kostar några hundralappar, men övriga varianter i läder och metall är lite väl dyra. Apple kör med en egen lösning för fästen, så det går inte att köpa standardarmband för klockor.

Apple Watch 3 finns även i en modell med inbyggd 3g. Den kör utan sim-kort med något som kallas för e-sim. Tekniken är dock inte släppt i Sverige ännu, eftersom det behövs stöd från en operatör för det. Vi hoppas få se svenska operatörer ta det steget snart, inte bara för Apple Watch, utan även för att sim-kort rent allmänt känns som en lite förlegad teknik.

M3 rekommenderar

Det som verkligen är nytt med senaste Apple Watch är annars märkbart förbättrad prestanda tack vare en ny processor. Klockan startar snabbare, navigeringen har rappare respons, tunga appar som kartnavigering flyter på bättre och Siri svarar snabbare. Det sista kan också ha att göra med att wifi- och bluetooth-mottagningen ska ha blivit bättre med de nya kretsarna. Nya hårdvaran ska också vara strömsnålare än tidigare. Det märks inte så mycket för en väldigt aktiv användare, men den som nyttjar klockan mer sparsamt kan nu klara sig en dag, en natt och en dag till innan det är dags att ladda. Det är fortfarande inte jättebra, men ett kliv i rätt riktning.

Fakta Apple Watch gen 3 GPS

Testad: December 2017
Kontakt: www.apple.se
Processor: Apple S3, dual core.
Minne: 768 MB.
Lagring: 8 GB.
Bildskärm: 1,65 tum oled, 312x390 bildpunkter.
Kommunikation: Bluetooth, wifi, nfc, a-gps.
Sensorer: Accelerometer, kompass, gyro, höjdmätare, pulsmätare, ljussensor.
Kontroll: Pekskärm, 2 knappar, ratt.
Storlek, boett: 42,5 x 36,4 x 11,4 mm.
Vikt inkl standardarmband: 59 gram.
Operativsystem: Watch OS 4.
Systemkrav, telefon: Smartphone med med IOS 11.
Batteritid: ca 1,5 dygn.
Övrigt: Mikrofon, vattentät ner till 50 meter.
Pris: 3 288 kronor (38 mm) hos Proshop. 3 490 kronor (42 mm) hos Webhallen. För att se priser på alla Apple Watch-modeller, läs vår guide här!

plus

Välbyggd och bekväm.
Snabb.
Utmärkt skärm.
Många bra funktioner och appar.

minus

Endast för Iphone.
Ingen vidare batteritid.
Något dyr.

Betyg 8 av 10

Apple Watch Series 3 38mm Aluminium with Sport Band Pris vid test: 3584 kr.

Bästa pris just nu: 2490 kr