Apple Watch Series 4 är mycket mer än den ”S-uppdatering” vi såg för Iphone i år. Faktum är att det här är den första helt nya designen för Apple Watch. Nu har vi för första gången fått en rejäl uppdatering av klockans yttre.

Läs också! Vi testar Iphone XS: Bättre än någonsin – men för vem?

Test av Apple Watch Series 4
En mindre röd ring än tidigare visar att det här är 4G-modellen av klockan.

Ny design

Skärmens hörn har rundats av och det är lite lättare att trycka rätt bland apparna när skärmarna nu växt. Sidoknappen är fortfarande en fysisk knapp, men den sticker inte ut någon millimeter från sidan av chassit som den gjorde tidigare (vilket också gör den lite svårare att hitta om vi inte kollar på klockan).

Den digitala kronan är fortfarande ett rullande hjul med en knapp i mitten som trycks ned, men i år har den förbättrats med haptisk feedback som tickar på armen när vi rullar i listor.

Test av Apple Watch Series 4
Apple Watch Series 4 40 mm till vänster. Första generationen (2015) Series 0 38 mm till höger.

Skärmen blir större

Vi måste starta klockan för att egentligen kunna se att något har hänt här, men då blir det snart uppenbart. Liksom på Iphone når skärmen nu ända ut i hörnen. Det ger oss 30 procent mer skärmyta, men utan att klockan har växt särskilt mycket. Den mindre klockan heter nu 40 mm (storlek på boetten), men har en större skärm än den tidigare största klockan på 42 mm. Den nya stora 44 mm-klockan har en nästan överväldigande skärm som är betydligt större än tidigare. Precis som tidigare är det väldigt fina, högupplösta oled-skärmar vi talar om här.

Bättre hårdvara och prestanda

Även på insidan har det hänt en hel del. Bluetooth 5.0 finns nu här som en del av Apples W3-chip, vilket borgar för snabbare överföring av data och stabil uppkoppling. Det senare har vi inte haft något problem med tidigare, men framför allt om vi ska offline-synka musik och poddar till klockan är det förstnämnda välkommet.

Även om det är svårt att exakt kontrollera Apples påstående om att S4 är dubbelt så snabb som S3, så flyger Series 4 fram genom Watch OS utan tillstymmelse till lagg. Vissa tredjepartsappar tar fortfarande lite för lång tid på sig att läsa in data, men i flera fall rör det sig också om appar som borde har uppdaterats för länge sedan. Viktigt är också att processorn nu är 64 bit, något som borde göra den lite mer framtidssäker. S4 gör att vi numera inte riktigt kan klaga på hastigheten i Apple Watch, med undantag från någon tredjepartsapp här och där.

Läs också! Apple batterisnålar i nya Apple Watch – 20 procent mindre

Test av Apple Watch Series 4
Series 4 har förutom en större högtalare även en förbättrad accelerometer, gyroskop och numera en altimeter (höjdmätare), något som borde öppna upp för intressanta tredjepartsappar.

Mogen smartklocka
Apple Watch börjar bli en riktigt mogen smart- och hälsoklocka. Nu är den nästan snygg till och med. Men allt det här kommer till ett högt pris. Det börjar på 4 795 kronor för en 40 mm stor klocka med aluminiumboett. För fyra millimeter till får vi lägga på 400 kronor.

Vill vi ha även 4G-uppkoppling kostar det 1 200 kronor extra, plus månadskostnaden för abonnemanget. Nöjer vi oss inte där utan vill ha rostfritt stål på armen istället för aluminium kostar det 2 000 kronor eller 2 200 kronor extra beroende på storlek. Stålmodellen finns bara med 4G-stödet.

Omdöme

Bra köpApple Watch Series 4 är den största och bästa förändringen av Apple Watch hittills. Oavsett med vad och hur vi jämför är det här en klocka som blivit bättre på alla punkter. Ett givet köp – i alla fall om du har lust att lägga 5 000 kronor på en smartklocka.

Läs hela testet av Apple Watch Series 4 här

Fakta: Apple Watch Series 4

Testad: September 2018.
Testad av: Mikael Lindkvist
Funktion: Smartklocka för Iphone-användare. Finns i två storlekar, 40 och 44 mm. 
Processor: S4 64-bit, dubbelkärnig.
Lagring: 16 GB.
Kommunikation: Wi-fi (802.11b/g/n 2.4GHz), bluetooth 5.0.
Vikt: 30 till 48 gram beroende på modell.
Systemkrav: Iphone 5S eller senare med IOS 12 eller senare (GPS), Iphone 6 eller senare med IOS 12 eller senare (GPS + 4G).
Övrigt: Vattentät ned till 50 meter enligt ISO-standard 22810:2010 (simsäker), men bör inte användas vid dykning, vattenskidåkning eller andra vattenaktiviteter som involverar höga hastigheter eller större djup. EKG (fanns inte vid testtillfället). 
Tillverkare: Apple.
Pris: 40 mm: Från 4 790 kronor hos Webhallen. 44 mm: Från 5 190 kronor hos Webhallen. För att se priser på alla Apple Watch-modeller, läs vår guide här!

plus

Skärmen!
Riktigt snabb
Watch OS har mognat

minus

5 000 kronor är mycket för en smartklocka
Bristande stöd för tredjepartsappar

Betyg 5 av 5

Apple Watch Series 4 40mm Aluminium with Sport Band Pris vid test: 4790 kr.

Bästa pris just nu: 4395 kr