Apple Watch Series 5: Bäst hittills, men sämre batteritid

Apple Watch Series 4 var den mest fulländade Apple Watch-modellen dittills, där Apple hade lyckats slipa bort en del missar som tidigare versioner hade. Series 5 är i stort sett en mindre uppdatering av denna modell, där vi får lite nya material, en kompass och en always on-skärm, som var den stora nyheten.

Apple Watch Series 5
Det blir en hel del sneglande på batteriprocenten med Series 5.

Mindre klumpig

Vi testade Apple Watch Series 5 med en månads vardaglig användning, och den stora förbättringen är helt klart skärmen. Istället för behöva höja armen för alla interaktioner räcker det nu med att snegla på klockan för kolla de viktigaste funktionerna. Allt från att se hur mycket klockan är till att kolla temperatur och väder. Det här gör klockan betydligt mindre klumpig att använda, men funktionen har också ett ganska högt pris.

Batteritiden har nämligen blivit ett problem med Series 5, och det har det inte varit i Apple Watch sedan åtminstone Series 3. Det är lätt att dra slutsatsen att den sämre batteritiden beror på skärmen, och när vi stängt av always on-läget har livslängden blivit betydligt bättre. Men det behöver inte vara hela förklaringen till den kortlivade batteritiden. En del användare rapporterar att även Series 4 fått sämre batteritid när de har installerat Watch OS 6, och vi hoppas att Apple kommer kunna optimera batteritiden i framtida uppdateringar.

Efter att ha levt med klockan på handleden under en månads tid känner vi oss tyvärr tvungna att sänka vårt ursprungliga betyg. Batteritiden är helt enkelt en alldeles för stor försämring.
 Bra köp

Omdöme

Apple Watch Series 5 är Apples bästa Watch hittills, trots den försämrade batteritiden. Klockan är bättre än sina föregångare på de flesta punkter och always on-skärmen är en stor förbättring. Men vi hoppas att Apple kan klämma ur mer driftstid ur batteriet i kommande uppdateringar.

Läs hela testet av Apple Watch Series 5 här.

Fakta Apple Watch Series 5

Testad: Oktober 2019.
Funktion: Smartklocka för Iphone-användare. Finns i två storlekar, 40 och 44 mm, och med boett i aluminium eller rostfritt stål. Ett armband medföljer, fler kan köpas till.
Processor: S5 64-bit, dubbelkärnig.
Lagring: 32 GB.
Kommunikation: Wi-fi (802.11b/g/n 2.4GHz), bluetooth 5.0.
Vikt: Mellan 30,8 gram (40 mm aluminium) och 47,8 gram (44 mm stål).
Systemkrav: Iphone 5S eller senare med IOS 12 eller senare (gps), Iphone 6 eller senare med IOS 12 eller senare (gps + 4g).
Övrigt: Vattentät till 50 meters djup enligt ISO-standard 22810:2010, vilket betyder att du kan simma och utöva mindre äventyrliga vattensporter som att surfa med den, men Apple avråder från att dyka, åka vattenskidor och liknande.
Tillverkare: Apple.
Rek. pris: 40 mm: Från 4 995 kronor. 44 mm: Från 5 395 kronor.
Pris: 4 990 kronor (40 mm) hos Webhallen. 5 385 kronor (44 mm) hos Proshop. Se fler priser på olika konfigurationer i vår jämförelse här!

plus

Always on-skärmen.
Bästa Apple Watch hittills – trots allt.

minus

Batteritiden reser frågetecken.

Betyg 8 av 10