Fitbit Ionic: Långlivad lättviktare med bra skärm

För det mesta gör vi skillnad på "vanliga" smartklockor och rena träningsklockor, då de senare inte brukar uppfylla våra kriterier för vad en smartklocka bör innehålla och hur den ska fungera. Men Ionic kallas för Fitbits "första äkta smartklocka" och utlovar allt vi söker efter, även om träningsaktiviteter givetvis fortfarande är det centrala.

Ionic har en rejäl skärm, full telefonsynkning och en uppsättning appar som inte bara har med just träning att göra. Visst, utbudet av extra appar är rejält begränsat jämfört med Android Wear och Watch OS, men kanske kan kvalitet slå kvantitet?

För att komma igång med Ionic laddar vi hem Fitbit-appen som finns till IOS och Android, och en anslutning och synkning till telefonen går snabbt och enkelt med bluetooth. Här kan vi även ställa in wifi-inställningar för Ionic, då ansluter den och håller sig synkad även om telefonen skulle vara av eller för långt bort. Med andra ord kan du ha klockan fullt uppkopplad på gymet och behöver inte ha telefonen omedelbart till hands.

Fitbit Ionic
Fitbit Ionic har skärm som en stilig liten tv.

Först måste vi dock skapa ett Fitbit-konto om vi inte redan har ett. Det är framförallt ett onlinekonto där du håller koll på din aktivitet, hälsa, träningsmål och så vidare. Men det krävs för att komma vidare i aktiveringen av klockan även om du inte vill utnyttja de funktionerna.

Ionic är annars en fyrkantig och lite grovhugget designad klocka med boett i matt, mörkgrå aluminium och ett enkelt och kanske lite stelt gummiarmband. Det finns också en silvergrå och en orange metallisk boett, men den svarta är vanligast i svenska butiker. Den är trivsamt lätt och sitter stadigt på handleden utan att strama åt, så den lämpar sig bra för just lite extra aktiv användning. Precis som Apple Watch är det här en rejält vattentät klocka som tål dykning mer till 50 meter.

Skärmen är även den på 1000 nits och en oled-panel, men här är det en inte lika högupplöst som i Apple Watch. Den är fortfarande trevligt skarp och snygg att titta på. Vilken hårdvara som sitter under skalet är ingenting som Fitbit uppger, troligen är den inte lika kraftfull som konkurrenterna. En del av dess förinstallerade och nerladdningsbara appar har en tendens att gå lite segt.

Fitbit har också lite begränsat med lagringsutrymme. Där de flesta har mellan 4 och 8 GB, får vi nöja oss med 2,5. Eller egentligen lite mer, men Ionic har en del av minnet reserverat för sju dagar loggade aktivitetsdata. De kvarvarande är till för extra appar och musik till den inbyggda mediaspelaren.

På plussidan har Ionic klart bättre batteritid än vi är vana vid från de flesta smartklockor. Vi får upp till 4 dygns driftstid vid beskedlig användning. Med gps igång går det snabbt ner till ungefär en aktiv dag, men det är en strömslukande funktion som du alltid bör stänga av när den inte används, oavsett om vi pratar smartklockor eller telefoner.

Fitbit Ionic
Du kan välja mellan ett par olika färger. Ambanden går också att byta ut, mer det är inte standardfattning på dem. Fitbit säljer tre extra modeller i sin webbutik, blandn annat ett läderarmband.

Systemet är det egna Fitbit OS. Det är enkelt att använda till det mer grundläggande – svep upp för notifikationer, svep ner för mediaspelare, svep åt sidan för appar – men inte så avancerat när det gäller till exempel detaljinställningar. Förinstallerat har vi just musikspelaren, ett par olika träningsappar, en för coachning vid olika former av motion, en för korta träningspass på gymmet och en för att spela in och logga längre motionspass. Och så en specialapp för nervarvning och vila. För övrigt får vi en väderapp och Fitbits egna betalsystem Fitbit Pay som flera banker redan nu har stöd för i Sverige.

Apputbudet är än så länge begränsat, men här finns ett femtiotal tredjepartsappar, från nyheter och småspel till kalkylator och app för att styra Philips Hue-lampor. En app som vi saknar är någon sorts kart-navigator, gps används främst för att logga position, men borde kunna användas för navigering på den utmärkta skärmen. En handfull urtavlor finns också att ladda ned, många med bra träningsinfo, och en del som har utstickande design, men inga som bara är snygga.

Det är en lovande start men visst saknar vi konkurrenternas bredare utbud. Vi hoppas på fler bra appar med tiden. Fitbit har släppt ett utvecklingskit, så förhoppningsvis kan det ta fart.

Fakta Fitbit Ionic

Testad: December 2017
Kontakt: www.fitbit.com
Processor: Ingen uppgift.
Minne: Ingen uppgift.
Lagring: 2,5 GB.
Bildskärm: 1,42 tum oled, 348x250 bildpunkter.
Kommunikation: Bluetooth, nfc, wifi, gps.
Sensorer: Accelerometer, gyro, höjdmätare, pulsmätare, ljussensor.
Kontroll: Pekskärm, 3 knappar.
Storlek, boett: 38,6 x 48 x 12 mm.
Vikt inkl standardarmband: 46 gram.
Operativsystem: Fitbit OS.
Systemkrav, telefon: Smartphone med Android, IOS, Windows Phone.
Batteritid: ca 4 dygn.
Övrigt: Vattentät ner till 50 meter.
Pris: 2 690 hos Netonnet.

plus

Utmärkt skärm.
Låg vikt.
Bra batteritid.
Bra träningsfunktioner.
Fitbit Pay.

minus

Bitvis bökigt gränssnitt.
Få appar.
Ingen mikrofon.

Betyg 4 av 5

Fitbit Ionic Pris vid test: 3176 kr.

Bästa pris just nu: 2045 kr