Fitbit Versa: Snygg utmanare med grym batteritid

Under våren lanserade Fitbit smartklockan Versa, en smidig liten klocka som är välbyggd och känns precis lika exklusiv som de dyrare konkurrenterna. Den är dessutom vattentät upp till 50 meter vilket gör att du även kan använda den för simning. Den är utrustad med lcd-pekskärm på 24 gånger 24 millimeter, samt tre fysiska knappar.

Batteri och gränssnitt 

Trots sitt slimmade yttre har Fitbit ändå fått plats med ett stort batteri med en batteritid på fyra dagar enligt tillverkaren själv. Det verkar stämma, även när vi använder klockan aktivt och håller den konstant parkopplad med mobilen.

Versas gränssnitt är användarvänligt och intuitivt. Du kommer åt genvägar genom att svepa upp, ner och till vänster från urtavlan. Det finns också fysiska knappar som du kan använda.

Bra hälsokoll

Versa mäter sju olika träningsformer, bland annat vandring, löpning och simning. För dig som arbetar på kontor saknas mätning av hur många minuter och hur ofta du står upp under dagen.

Manuellt kan du mäta upp till 20 olika träningsformer vilket du gör enkelt genom att klicka på den övre, högra knappen och välja ett träningspass. Förutom de vanliga träningsformerna finns här möjlighet att lägga till golf-rundor, yoga-pass, kampsport och tennis.

Träna Fitbit Versa
Så här ser det ut när du ska starta ett nytt träningspass i klockan.

Mätningarna visar dock samma data och informationen som visas efter ett pass blir densamma: Förbrukade kalorier, längd på träningspasset, antal steg, max- och medelpuls, och så vidare. Du kan alltså lika gärna välja att starta ett vanligt ”Workout”-pass istället för till exempel tennis, golf eller yoga. 

Smarta funktioner

Versa kopplas till mobilen med Bluetooth och håller sedan koll på de flesta notiser. Haptiken är riktigt trevlig och den är tillräckligt tydlig för att du ska lägga märke till den men inte brysk nog att vara obehaglig. Du fser även sammanfattningar av innehållet i notiserna.

Fitbit Versa har utrustats med ett nfc-ship vilket betyder att den är kompatibel med Fitbit Pay. Här kan du mata in bankuppgifter på kort från Danske Bank, SEB och Eurocard. Det här fungerar på kortterminaler där du har möjlighet att betala genom att enbart hålla kortet i närheten av kortläsaren.

Betalning Versa
SAS:s Eurobonus-mastercard är ett av korten som går att använda med Fitbit Pay.

Bristfälligt apputbud

Eftersom Fitbit inte använder något av de stora mobiloperativsystemen fungerar Versa oavsett om du använder Android eller Ios. Men det innebär även att du inte kommer åt de mest integrerade funktionerna. Du kan till exempel bara se notiser, men inte svara på dem.

Det innebär även att apputbudet är betydligt mer begränsat. Fitbits operativsystem har i Sverige än så länge inte i närheten så många tillgängliga appar som Samsung Gear och Apple Watch. 

Omdöme

M3 rekommenderar

Fitbit borde sälja in den här klockan som ett riktigt vettigt alternativ till de stora, dyrare spelarna på marknaden. Med en imponerande batteritid och många smarta funktioner är det svårt att argumentera varför någon egentligen ska välja något annat. Det enda som hindrar den från full pott är att vi saknar den där riktigt nära integrationen med mobilens operativsystem, samt det begränsade apputbudet.

Läs hela testet av Fitbit Versa här

Fakta Fitbit Versa

Testad: Juli 2018
Typ: Smart aktivitetsklocka
Inbyggd mätutrustning: Pulsmätare, gyroskop, accelerometer, pulsmätare.
Funktioner: Nfc-stöd, wi-fi, bluetooth 4.0.
Vattentät: Ja. Ner till 50 m.
Mått boett: 24x24 mm, 11,2 mm tjock. Väger 37 gram.
Skärm: 1,34-tums lcd-skärm med färg och touch. 300x300 pixlar. Gorilla glass.
Batteritid: Upp till 96 timmar.
Rek. pris vid test: 1 990 kronor.
Pris: Från 1 799 kronor hos Prisjakt.

plus

Imponerande batteritid
Prisvärd
Smidigt utförande
Användarvänligt gränssnitt

minus

Mäter inte stående
Begränsat utbud av appar
Saknar möjlighet att svara på meddelanden
Ingen inbyggd GPS

Betyg 4 av 5