Fitbit Versa 2: Med hälsan i fokus

Fitbit gjorde succé med smartklockan Versa som var prisvärd, smidig och full av bra funktioner. Sedan dess har de även släppt Versa Lite, och här testar vi uppföljaren Versa 2.

Versa 2 har fått en del uppgraderingar. Förutom en ny processor får vi amoled-skärm istället för lcd vilket både ger klarare färger och bättre svärta. Det finns också ett nytt always-on läge där vi får se en lite mer avskalad skärm hela tiden – bra för dig som tränar och snabbt vill kunna snegla ner på klockan. Skärmen har blivit lite större och kanterna mindre, och vi får i Versa 2 en enda knapp istället för som tidigare tre.

Versa 2
Klockan tål en hel del. Vi har haft den nerslängd i väskan bland nycklar och annat, och tappat den i stengolv under testets gång och kan ändå visa upp en klocka i så gott som nyskick.

Inte snyggast i klassen

Versa 2 är en lätt och bekväm klocka och Fitbits operativsystem är intuitivt och enkelt att komma igång med. Klockan är byggd för att kunna hänga med på lite äventyr, med Gorilla Glass 3 och vattentäthet ner till 50 meter. I övrigt är den ganska lik ursprungliga Versa, men även om den har blivit lite snyggare så kommer den inte upp i Apple Watch-klass. Inte heller gränssnittet är lika stilrent som Apples Watch OS eller Googles Wear OS.

Versa 2 funkar med Amazons röstasistent Alexa i de länder där den har lanserats, men i Sverige blir vi utan denna uppgradering. Det finns inte heller någon inbyggd gps, e-sim eller några av de andra smarta integrationer som andra nya smartklockor erbjuder.

Du får inte heller samma täta integration med din mobil som Apple Watch har med en IOS-enhet eller en Wear OS-klocka har med en Android-mobil. Även om vi får upp alla notiser på displayen så är möjligheterna att interagera med dem rejält begränsade.

Det vi saknar mest är nog ändå möjligheten att styra det smarta hemmet, i och med avsaknaden av Google Home och Homekit-appar. Det finns visserligen ett fåtal appar från ett antal tillverkare, som till exempel Philips Hue och Lifx.

En bra funktion som klockan har, är att den kan hålla koll på hur du sover, och du kan se dina olika sömnstadier under nattens gång och kan sätta upp egna sömnmål.

Versa 2
Designmässigt når den inte riktigt upp i samma nivå som Apple Watch, även om den är snygg.

Fem dagars batteritid

Versa 2:s batteri räcker enligt Fitbit i minst fem dagar, och när vi testar att använda klockan dygnet runt så känns det rimligt. Och när vi testar att ha skärmen inställd på always on så påverkas batteritiden förvånansvärt lite. När det väl är dags att ladda batterierna är det däremot inte lika roligt. Laddaren är nämligen en idiotisk lösning med en klämma som gör klockan ostabil hur vi än lägger den på nattduksbordet.

Någonting Versa 2 är riktigt bra på är att automatiskt registrera träningspass. Vi behöver bara promenera i mer än en kvart så registrerar Fitbit det som ett träningspass, och vi kan senare se alla data i appen.

En av anledningarna till Versa 2:s låga prislapp och långa batteritid är att en stor del av intelligensen sitter i mobilappen istället för i klockan. Oftast stör det oss inte, men vissa funktioner hade varit smidigare att ha direkt i klockan, som till exempel möjligheten att byta urtavla eller påbörja sömntracking.

Omdöme

Om du är beredd att betala 500 kronor extra för utseendet och möjligheten att betala med smartklockan så kan vi rekommendera Versa 2, i övrigt tror vi att de flesta klarar sig bra med första generationen Fitbit Versa eller till och med vårens Fitbit Lite-version.

Läs hela testet av Fitbit Versa 2 här.

Fakta Fitbit Versa 2

Testad: September 2019
Tillverkare: Fitbit
Funktioner: Nfc, bluetooth, optiskt pulsmätare, wifi, altimeter, 3-axlad accelerometer, mikrofon.
Batteritid: 5+ dygn
Övrigt: Vattentät ner till 50 meter.
Skärm: 1,4 tum amoled-skärm.
Mått: 40,5 x 12,2 mm.
Vikt: 40 g.
Rek. pris: 2 199 kronor.
Pris: 2 190 kronor hos Dustinhome.

plus

Snygg
Lång batteritid
Prisvärd
Fitbit Pay

minus

Ingen gps
Ingen röstassistent för svenska användare
Bristande integration med smartphone

Betyg 7 av 10