Fitbit Versa Lite: En snäppet billigare variant

Skillnaden i pris mellan den nedbantade Versa Lite och Versa är i dagsläget inte särskilt stor, det skiljer bara ett par hundralappar. Så frågan är vad du får ge avkall på om du väljer Lite-versionen.

Till det yttre är klockorna nästan identiska. Du får lite andra färgval med Versa Lite och den har bara en knapp istället för tre, men mått och vikt är nästan identiska. Alla Versa-armband passar även till Lite-klockan, så det är bara boetten som skiljer sig.

Versa Lite
Versa Lite är lättanvänd, men känns lite omodern.

Vissa begränsningar

På insidan har dock Lite-versionen bantats en del. Vi får inte inbyggt nfc-chip som gör det möjligt att betala med Fitbit Pay och du kommer inte åt videoklippen med träningsprogram direkt i klockan. Du kan inte heller spara musik lokalt på klockan, och avsaknad av altimeter gör att du inte kan se hur många trappor du bestigit under dagen. Dessutom kan Lite till skillnad mot föregångaren inte mäta en simtur lika precist och den saknar inbyggd wifi-uppkoppling.

Batteritiden är dock densamma, och du kan fortfarande ladda ner appar från tredje part. Klockan kan såklart också hålla koll på din puls och hur du sover.

Versa Lite
Klockan sitter bekvämt även på små handleder.

Lite omodern

Både designen av klockan och gränssnittet börjar vid det här laget kännas lite föråldrad, framför allt när det gäller notiser och appar. Jämfört med konkurrenterna har Fitbit enorma skärmkanter och de färgstarka nyanserna gör att Versa Lite ser ganska plastig ut.

Känslan i klockan är också ganska seg. Ibland känns det som en halv sekunds fördröjning när vi ska utföra vissa kommandon på skärmen, och ibland får vi vänta på en laddskärm i någon sekund innan våra data dyker upp.
 M3 rekommenderar

Omdöme

Versa Lite är en aktivitetsklocka med smarta funktioner som gör det den ska utan tjafs. Fitbit har rensat bort en del funktioner som många ändå är beredda att avvara, och på så vis har man kunnat göra klockan riktigt prisvärd.

Läs hela testet av Fitbit Versa Lite här.

Fakta Fitbit Versa Lite

Testad: April 2019.
Mått: 11 x 40,6 mm.
Vikt: 38 g.
Batteritid: Upp till 4 dagar.
Skärm: Färg lcd-touchskärm.
Sensorer: Sp02-sensor, 3-axlad accelerometer, optisk pulsmätare.
Mäter: Sömn, aktivitet (steg, kalorier), puls.
Övrigt: Vattentät ner till 50 m.
Rek. pris: 1 700 kronor.
Pris: 1 690 kronor hos CDON.

plus

Priset.
Intuitivt gränssnitt.
Hög funktionalitet

minus

Fruktansvärt dum laddningslösning.
Fortfarande ingen gps.
Periodvis laggig känsla.

Betyg 8 av 10